4443 нови българи след укази на Илияна Йотова

4443 души са получили българско гражданство от началото на годината досега. Това става ясно от отчетите на комисията към вицепрезидентката.

От 1 януари до 30 юни Илияна Йотова е издала 84 указа за промени в българското гражданство за общо 4836 души. Най-много от тях са за придобиване на гражданство на основание български произход или постоянно и дългосрочно пребиваване в страната. Български паспорт се дава и за особени заслуги към страната или когато България има интерес от натурализацията на дадено лице, както и на хора без гражданство, на които е предоставен статут на бежанец или хуманитарен такъв.

223-ма са възстановили българското си гражданство с указ на вицепрезидента. Това се разрешава при наличие на 3 години постоянно или дългосрочно пребиваване у нас, както и ако лицето не е осъждано. Първото изискване не важи, ако лицето, поискало възстановяване на гражданството, е с български произход.

За първите 6 месеца на годината 162 лица са били освободени от българско гражданство, защото са придобили чуждо такова или постоянно живеят в чужбина.

Отменена е натурализация на 8 души заради фалшиви документи или защото са били с осъдителни присъди, издирвани за извършено престъпление или им е била наложена мярка за експулсиране за нелегално влизане и престой на чужда територия.

На 340 души пък е отказано даване на българско гражданство. За част от тях това е направено по предложение на правосъдния министър, подкрепено от комисията и от вицепрезидента. На други 160 души Йотова е отказала заради недоказан български произход или неизпълнение на изискванията на закона - например не са поддържали направените инвестиции у нас в необходимия размер.

За първите 3 месеца на годината пък Комисията по предоставяне на убежище към вицепрезидентката е разгледала 13 молби от общо 18 души от Афганистан, Ирак, Турция, Конго, САЩ и Кот д'Ивоар, както и такива без гражданство. Мотивите в молбите им са страх от несправедлив съдебен процес, насилие или преследване, както и желание на лицето да се установи у нас с цел по-добри условия за живот и работа.

По молбите на двама Йотова се е произнесла с отказ, а за други 3-ма не е образувано производство поради неприложимост на института "убежище". Комисията продължава да работи по молбите на 13 лица.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно