Fake news
Десислава Иванчева пак била с пранги
Директорът на затворите опроверга информацията, че уличената в корупция бивша кметица на "Младост" отново е транспортирана с вериги на краката
Десислава Иванчева пак била с пранги

След като бяха уличени в лъжа за твърдението си, че и тази сутрин Десислава Иванчева е била с белезници на ръцете и на краката, администраторите на фейсбук-страницата на бившата кметица на "Младост" уточниха, че снимката е от 01 август, снимка: фейсбук-профил Десислава Иванчева

Отстранената от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева е била изведена тази сутрин от болницата без белезници на ръцете и пранги на краката, а снимката, която се тиражира в социалните мрежи, е стара, съобщи началникът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Васил Миладинов на извънреден брифинг.

По-рано във Фейсбук страницата на Иванчева, която от април е в ареста по обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери, се появи съобщение, в което се казва: "Деси Иванчева беше изведена от болницата и върната обратно в ареста преди обявения от лекарите час - веднага след последното ѝ изследване в 8:20 ч. (На 1 август кметицата влезе в "Майчин дом" в София за прегледи на тумор на хипофизата - б.р.)". В страницата беше публикувана и снимка, на която се вижда Иванчева в болничния коридор, с оковани крака, както бе при отвеждането й преди дни, което предизвика множество коментари.

Началникът на затворите съобщи още, че се изготвят нови правила за конвоиране на задържани лица. "Тези правила, които са издадени навремето, те са свързани с различни бягства на лишени от свобода и за да няма, ако някой избяга – защо е избягал, ако не избяга – защо сме го водили така, затова са били издадени от колегите преди мен. В момента вече се променят, както и законът позволява – има оценка на риска на лишените от свобода и да се прецени как да бъдат конвоирани", коментира Миладинов. 

Първоначалното отвеждане на Иванчева с блезници на ръцете и краката до болница се е наложило заради липсата на достатъчно добро лечебно заведение, в което се настаняват арестантите, коментира по-рано пред БНР и зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. Той уточни, че има само две болници в България, които са предназначени за затворници или арестанти - едната е в София, а другата в Ловеч. "Аз не съм доволен от тези болнични заведения. Те не разполагат с кой знае колко техника и персонал. Когато се касае за по-специфично заболяване, сме принудени от закона да водим арестантите до граждански болници, защото лекарят им може да разпореди да се направи скенер. Ако разполагахме с нормални болници, нямаше да ги водим в обществени такива", каза още Проданов.

По повод намеренията на адвоката на бившата кметица, който заяви, че ще съди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заместник-министър Николай Проданов коментира: "България е печелила дела в Страсбург, България е губила дела в Страсбург. По някой път, откровено казано, се злоупотребява с тази неприятна перспектива България да бъде осъдена. Всички европейски страни са съдени и огромната част от тях – осъждани в Страсбург, включително и развити, признати демокрации".

Проданов бе категоричен, че условията в затворите – основна причина за осъдителните присъди в ЕСПЧ – са се подобрили значително в последните години.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
РЕЧНИК НА РЕДКИ, ОСТАРЕЛИ И ДИАЛЕКТНИ ДУМИ
|
нерегистриран
10 август 2018, 09:38
4
-1
Какво е пранги? Защо не написахте, че Десислава Иванчева е била с ,клада' -с тежок тумрук в който се турят големите престъпници на път за тумрукхана - зандана, където ги чака тумрукчията.
Мори Кано, жална Кано!
Бог да бие върли турци,
що фърлиха зла ифтира,
зла ифтира, турска беда,
оти турчин си любила,
младо турче-еничарче.
Те фърлиха в тъмен зандан,
те удриха судна мъка:
с тежок тумрук на нодзето,
дребен синджир на гърлото,
белезии на ръцето.
Судна мъка ми те мъчат,
сакат да ми те потурчат,
Бог да бие твоя тета,
що си дойде на майка ти.
да й веле и говоре:
- Варай, сестро, милна сестро!
Що си стоиш, що си гледаш?
Стан д'одиме на зандана,
да видиме жална Кана,
дал'е жива, дал си умре!
Твоя майка я послуша,
та дойдеа на зандана,
отдалеко ми си викат:
- Мори Кано, милна щерко,
дал си жива, ил си умре?
Жална Кана ся провикна,
ся провикна от зандана:
- Жива сум си, на мъка сум:
с тежок тумрук на нодзето,
с дребен синджир на гърлото,
с белезии на ръцето,
сакат мене да потурчат,!
Бог да бие твоя майка,
тогай веле и говоре:
- Дай си вера, милна щерко,
ке загиниш уще млада,
на младост ненаодена,
на рухо ненаносена,
на оро ненаиграна,
на песни ненапеана!
Ся провикна жална Кана:
- От Бога, мале, да на идеш!
Ка дойде, да не дойдеше!
Мълчи, мале, онемела!
Дека стоиш ослепела!
Как си вера да предадам,
що я първо да забравам!
Дал на оро ке ме видиш,
ил на гости ке ти дойдам,
ил на гости ке ми дойдиш,
или бракя ке причекам,
или в църква ке си одам,
или Великден ке чинам,
или Божик ке дочекам?
Един ден имат в година,
ден си имат, ден баирам,
па не знаят кога идит!
Как дочуха върли турци,
още в мъка я удриха;
не им стигна тежок тумрук,
не им стигна дребен синджир,
не им стигна белезия,
в нокти спици й набиа,
душа даде, а не вера!
Българско народно творчество
Ех, неука журналя...
6
Ми с пранги
|
нерегистриран
10 август 2018, 09:07
5
-1
ще е, та няма да я никачит със златни гривни я! Те я водят да я "бесят", така че "прангите" са и най-малкия проблем.
5
Хаха
|
нерегистриран
09 август 2018, 21:05
5
-3
Забелязвате ли последните думи от изказването на зам министър на правосъдието - включително развити страни, признати демокрации, т.е. Признава че България е неразвита и недемократична
4
|
нерегистриран
09 август 2018, 18:31
6
0
До коментар [#3] от "нерегистриран":
А къде беше досега критичното им отношение към тези „правила”? Нелепа, безгръбначна администрация. И безмозъчна. Интересно как ще мотивират промяната на правилата. Може пък да дадат коз на всички потърпевши от тях за пред Страсбург. А „Правен свят” се държи като „Дер Щюрмер” 2.0. Срам.
Нямаше, защото правилата що годе се спазваха. Откакто Проданов е ресорен нещата са напълно безконтролни. Вместо той да ръководи ГДИН и ГДО, те го водят за носа. Речено иначе - рибата се вмирисва от главата!
3
|
нерегистриран
09 август 2018, 18:24
9
-4
А къде беше досега критичното им отношение към тези „правила”? Нелепа, безгръбначна администрация. И безмозъчна. Интересно как ще мотивират промяната на правилата. Може пък да дадат коз на всички потърпевши от тях за пред Страсбург. А „Правен свят” се държи като „Дер Щюрмер” 2.0. Срам.
1
|
нерегистриран
09 август 2018, 17:15
7
0
Новият началник на ГДИН е по - подготвен от ресорния си заместник - министър Проданов!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно