Обновена  16 юли 17:06
На първа инстанция
Доживотен затвор без право на замяна за Герман Костин
Убийството на 5-годишния Никита, чието тяло бе открито в куфар край Пасарел, е извършено умишлено и по особено жесток начин, смята обвинението
Доживотен затвор без право на замяна за Герман Костин

Обвиняемият Герман Костин бе докара на носилка в съдебната зала; снимка: БГНЕС

Доживотен затвор без право на замяна постанови състав на Софийски градски съд с председател Атанас Атанасов за руснака Герман Костин, обвинен в умишленото убийство по особено жесток начин на 5-годишния Никита Плотников през 2015 година. Подсъдимият бе докаран на носилка в съдебната зала. На заседанието присъства и бащата на убитото дете – Владимир Плотников, за да чуе лично присъдата.

И в днешното съдебно заседание защитата на Костин не изневери на стила си и поиска отвод на съдия Атанас Атанасов с мотив, че не му е предоставил всички материали по делото, преведени на руски език, което, според Костин и адвоката му Капка Гергинова, ограничава правото на защита на подсъдимия.

След кратко съвещание, съставът реши, че няма основания за отвод на председателя, както и че не са нарушени правата на Костин, който сам отказал да приеме предоставяните му възможности да се запознае с материалите в процеса.

През 2015 година тялото на 5-годишното дете бе намерено в куфар, увито в хавлиена кърпа и изхвърлено във водоем край софийското село Пасарел.

От пледоарията на прокурор Русалина Михайлова стана ясно, че ДНК експертиза е показала, че по хавлиената кърпа, с която е било увито тялото на Никита, има биологичен материал от Костин. Проследяването на движението на колата му и телефонните му разговори показват, че той е бил в района на Долни Пасарел, където на 20 март 2015 година беше намерен трупът на детето.

Според прокуратурата Костин е удушил Никита в София в периода от 13 ч. на 8 февруари до 6.20 ч. на 9 февруари 2015 г.

"Доказателствата сочат към единствения възможен правен извод – че подсъдимият Герман Костин е извършил престъплението, за което е обвинен", започна пледоарията си прокурор Михайлова.

Според събраните доказателства, на 8 февруари 2015 година Костин потеглил от столицата заедно с Анна Леонтиева и синът й Никита Плотников  към морския курорт Приморско, където тримата пристигнали около 19:00 ч. същия ден. По-малко от час след това Костин потеглил обратно към София, като в колата бил единствено с Никита. През същия месец в гората край Приморско бе намерено разчленено тялото на Анна Леонтиева, за чието убийство се водеше друго досъдебно производство. Държавното обвинение смята още, че след прибирането си в София руснакът е задушил 5-годишното момче с притискане в областта на гърлото и носа. След като убил детето, на 9 февруари Костин отишъл в района на язовир Искър около софийското село Пасарел и огледал района, веднага след това се прибрал в столицата, отишъл на зъболекар, вечерял с приятел и се прибрал в дома си. Малко по-късно същата вечер, Костин увил трупа на Никита в хавлиена кърпа, поставил го в куфара, собственост на майка му, и го отнесъл край Пасарел, за да го изхвърли във водоема, след което отново се прибрал.

По думите на прокурор Михайлова, сложни финансови взаимоотношения между Костин и Анна станали причина той да поиска да се отърве от майката, а след това и от детето, защото преди това получил стотици хиляди евро от семейството на жертвите за общ бизнес, за което жената била информирана, а той решил да запази парите за себе си и да преустанови контактите с нея и близките й. В края на пледоарията си представителят на държавното обвинение поиска най-тежката присъда за Костин – доживотен затвор без право на замяна.

От своя страна защитата на Костин за пореден път използва тезата, че доказателствата по делото са манипулирани и в обвинителния акт нямало доказателства за вината на подсъдимия. "За мен механизмът на притискане на носа на детето, при това точно от ръката на господин Костин, не се доказва по категоричен начин", обърна се към съда адвокат Гергинова. Според нея от доказателствата ставало ясно, че Анна "по принцип е била доста комуникативна",  говорела често по телефона и посещавала интернет. Това обуславяло съмнение с кого и по какъв повод е комуникирала Анна преди смъртта си. "Ако Анна е имала проблеми, то те не са били с господин Костин", довърши адвокатът на подсъдимия.

След като изслуша пледоариите на страните, съставът на Софийски градски съд прецени, че заслуженото от Герман Костин наказание е именно доживотен затвор без право на замяна, като потвърди и мярката за неотклонение, под която и в момента се намира руснакът – "задържане под стража". Предстои да станат ясни мотивите на състава, а присъдата може да бъда обжалвана пред  Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
!
|
нерегистриран
16 юли 2018, 12:16
6
-11
По това дело, съд.заседател-жена и прокурор имат лични отношения и не е последвал отвод, нещо което е недопустимо. Присъдата е ясна-за съд. заседатели по делото щом като при разглеждане на делото-подсъдимия е в затвора значи е виновен, цитирам "не може да е невинен, защо тогава е в затвора".
С тая система на правораздаване-нещата са ясни, не казвам че руснака е невинен, но определено по делото е бил задължителен отвода на поне един от тримата съдебни заседатели.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно