Михаела Джоргова, председател на "Асоциация общество и ценности":
Последствията от легализацията на еднополовите бракове са изключително тежки
Грубо вмешателство е Съдът на ЕС да надхвърля националната компетентност на страните-членки по отношение на такова ключово понятие като "съпрузи", казва гражданският активист
Последствията от легализацията на еднополовите бракове са изключително тежки

Госпожо Джогорова, преди дни Съдът на ЕС се произнесе с решение, според което правото на свободно пребиваване следва да се ползва и от съпрузите в еднополови бракове, независимо дали определената държава членка признава за легитимни тези съюзи. Като председател на сдружение "Асоциация общество и ценности", какви последици мислите, че ще има това решение в българския правен и социален контекст?

В решението си Съдът на ЕС потвърди правото на всяка страна членка сама да решава по отношение на брака. Държавите-членки са в правото си да запазят националното си конституционно определение за брака, като съюз между един мъж и една жена. Същевременно обаче Съдът на ЕС разшири значението на понятието съпрузи, по отношение на законодателството за свободно придвижване и пребиваване, да включва съпруга/та на лица от същия пол. Това ще доведе до последващи искания и за други права. Дали ще успеят да ги получат ще зависи до голяма степен от компетентността на правораздавателните органи да прилагат това решение единствено и само по отношение свободата на придвижване и пребиваване.

С оглед на широкия обществен дебат по темата, се появиха теории, че е възможно това решение да доведе до мотивация у привържениците на каузата за еднополовите бракове да поискат промени в националното ни законодателство, които да позволят узаконяването на тези съюзи и у нас. Възможна ли е такава алтернатива?

Възможна е. Вече са заведени такива дела именно с цел признаване на сключения извън страната ни брак, чиято цел е да бъдат спечелени на по-висша инстанция и по този начин да предизвикат промяна и в националните законодателства.

Има ли изобщо връзка между настоящото решение на Съвета на ЕС и въвеждането на еднополовите бракове?

Не случайно Съдът на ЕС избра да редефинира понятието "съпрузи" и да не приеме позицията на Румъния, Латвия, Унгария и Полша, за това всяка страна да решава самостоятелно по отношение на понятието "съпрузи", като установи, че жалбоподателите са "фактически партньори", които имат право на пребиваване и евентуално други права в приемащата държава, в зависимост от националното законодателство.

Към момента 6 държави-членки: Румъния, България, Латвия, Литва, Полша и Словакия, не признават фактическото съжителство на лица от един и същи пол. 14 страни в ЕС определят брака като съюз между мъж и жена. Шест от тях са приели тази дефиниция и в своята Конституцията. 

Грубо вмешателство е Съдът на ЕС да надхвърля националната компетентност на страните-членки по отношение на такова ключово понятие като "съпрузи". Имаме 17 души съдии, които решават за 508 милиона граждани. 

Ако все пак еднополовите двойки поискат и законът у нас се промени, така че те да могат да сключват законово брак в България, какви промени биха настъпили?

Последствията от легализацията на еднополовите бракове, а оттам и възможността еднополови двойки да осиновяват и отглеждат деца, са изключително тежки. Най-вече за децата, а оттам и за цялото общество. Все повече възрастни, отгледани в еднополови съжителства на Запад говорят какво е означавало за тях да израснат без да познават и да имат баща или майка. Видни личности хомосексуалисти, отгледани от две майки, застанаха срещу еднополовите бракове във Франция, като казаха, че са против, понеже се чувстват ограбени и като инвалиди поради това, че им е била отнета възможността да имат баща. Редефинирането на брака разрушава основната структура, на която се крепи обществото ни - семейството. Без брака между мъж и жена няма да има институция, която специфично да защитава правата на децата да имат баща и майка.

Всяко дете се нуждае от майка и от татко. Колкото и добра да е една майка тя не може да замести бащата и обратно. С редефинирането на брака държавата няма да може повече да насърчава това, което е най-доброто за децата.

Това ще доведе ли до необходимост за промяна в Конституцията?

Ако страната ни реши да приеме еднополовите бракове, това ще наложи промяна на Конституцията ни и вътрешното ни законодателство. Ако веднъж променим бракът да не е само между един мъж и една жена, тогава управляващите нямат основание, на което да откажат последващи искания, като например да включва трима и повече хора и други. Редефинирането на брака изглежда като повече свобода, но води до разпад на носещи социални структури, които са ключови за благоуспяването на отделната личност и обществото.

Михаела Джоргова е съосновател и председател на гражданско сдружение "Асоциация общество и ценности". От самото основаване тя активно участва в инициативи за отстояване и насърчаване на човешкото достойнство и свобода, брака и семейството. Михаела е магистър по икономика от Университета за национално и световно стопанство, а по-късно специализира "Връзки с обществеността". В момента завършва магистратура по психология.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
Оставете децата ни намира. Спори се за безспорното- Защо ли?
|
нерегистриран
17 юни 2018, 22:24
2
0
Независи от аргументи или от лобистки усилия. Само развратено общество може да отделя.деца.от майка и.баща и да казва кое е добро за тях . Плекалено нагло е да се меси който и да било.. Това ако не е застъпничеството на Джоргова, сте на много ракии/ или нещо по-силно/ за да се изтъкват аргументи за нейната известност или не. Това ли е спора?
17
|
нерегистриран
14 юни 2018, 22:04
4
-3
До пост 15: Слушай, не знам какво работиш и как живееш, но не мислиш ли, че на всички вече им е писнало от хейтъри и отрицатели на всичко "тук" и възхвалители на всичко"там"? Разбрахме че споделяш свято евроатлантическите ценности! Дотук си само ти!!! Странно, нали?!?!
16
Умнико
|
нерегистриран
14 юни 2018, 21:48
4
-1
Точно за този начин на мислене говорех (пишех) в предния пост! Видно е, че живота ти е осмислен от плюене срещу родината ти, мрънкане и мечти по някъде на запад. Няма лошо. Ами тичай тогава, а тук със сигурност ще стане по-чисто. Държавата са хората в нея, на всички нива и от всички професии! И изключително много ще помогнеш, лишавайки всички от умността си! А дано някъде там намериш чиновници, които да те хранят по-добре от тук! Както вече посочих, то, умнико, никога няма да можеш сам! Никога и в нищо! Щом в родината,си не можеш, никъде няма да можеш!
15
Глупакът Сатирик
|
нерегистриран
14 юни 2018, 17:22
1
-4
До коментар [#11] от "Умнико":
Има такова място. Нарича се България! България, свободна и отстояваща собствените си интереси. Защитаваща себе си и гражданите си. Освободена от хора, коленичещи и раболепничещи пред поредните „батковци” от изток, запад и т.н. Но е истина Умнико, че ти няма как да го разбереш и видиш и докато си жив ще си наведен! Не всички обаче са като теб. В тази изстрадала държава има и свободни и достойни хора и те ще намерят път. Така както го търсят и намират унгарци, чехи, австрийци, поляци и т.н. А който се бори успява. Винаги! И никога, никъде на тая планета, Умнико, няма да има по-добро място за живот за българите от България!
Няма такова нещо като "България защитава... България се грижи..." и прочие. Защото държавите, както и наименуването им са съществителни абстрактни и нямат съзнание. Не може да им се придава съзнателна дейност. Навсякъде където сте написали "България" за по-правилно трябва да се замени с чиновник, респ. администратор... И тогава ще видите как звучи текста ви...
БгЧиновник ви защитава, БГАдинистратор ви дава да ядете и се грижи за вас...
14
|
нерегистриран
14 юни 2018, 16:57
4
-2
Имам въпрос към ПС.
Ако си регистрирам две НПО-та, като едното е за развитие на Евроатлантическите ценности, а другото за Развитие на евроазиатските ценности, ще ми се дава ли трибуна от името на първото в понеделник, сряда и петък да се боря за ратифицирането на ИК, а във вторник, четвъртък и събота - срещу ратифицирането й? Ако може - да почвам преговори за финансирането на първото с $$$, а на второто с рубли?
Че иначе ще ми е трудно да си учредя и аз една американска партия в Дома на българо-съветската дружба, ако предварително не събера по някакъв начин грантове, дарения и субсидии.

Защото иначе то и за Джоргова никой не беше чувал, та публикуването на мнението й да има някакво значение за някой в България!
13
Българин
|
нерегистриран
14 юни 2018, 12:35
7
-2
Джоргова, в ролята си на американски агент на секта, защитава традиционните ценности!

За нея дали родителите са престъпници, наркомани, педофили или безотговорни - децата са тяхна собственост - по-зле и от домашни животни.

12
бай Джизъс
|
нерегистриран
13 юни 2018, 21:27
4
0
Амчи тъй де... България е член на ЕС и на НАТО-то повече от десет години
11
Умнико
|
нерегистриран
13 юни 2018, 16:23
8
-6
Има такова място. Нарича се България! България, свободна и отстояваща собствените си интереси. Защитаваща себе си и гражданите си. Освободена от хора, коленичещи и раболепничещи пред поредните „батковци” от изток, запад и т.н. Но е истина Умнико, че ти няма как да го разбереш и видиш и докато си жив ще си наведен! Не всички обаче са като теб. В тази изстрадала държава има и свободни и достойни хора и те ще намерят път. Така както го търсят и намират унгарци, чехи, австрийци, поляци и т.н. А който се бори успява. Винаги! И никога, никъде на тая планета, Умнико, няма да има по-добро място за живот за българите от България!
10
Да живее 1000 години
|
нерегистриран
13 юни 2018, 14:12
5
-1
Хепи бърдей, бай Баце (ТиквенДен)
9
Глупакът до Отворкото
|
нерегистриран
13 юни 2018, 12:40
8
-4
До коментар [#8] от "Умнико":
Да, токова е хубав евросъюза, че както е тръгнал ще върне на власт Хитлер, като личи и по реакциите на доволните му обитатели! Да не говорим за вътрешните групи и лобита от държави, търсещи отчаяно спасение и бъдеще за народите си!
Добре бе... Плюнките, омразата и невежеството ги разбрахме. Посочи по-добро място за живот и прочие на земното кълбо и да приключим дискусията?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно