Назначения
Съдия Мариета Неделчева поема временно ръководството на Специализирания наказателен съд
Съдийската колегия на ВСС назначи и съдия Бистра Атанасова за зам.-председател на САС на мястото на Стефан Гроздев, който влезе в състава на ВСС
Съдия Мариета Неделчева поема временно ръководството на Специализирания наказателен съд

С пълно единодушие съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи за временен ръководител на Специализирания наказателен съд (СпНС) съдия Мариета Неделчева, която до момента бе зам.-председател на същия орган на съдебната власт.

Както "Правен свят" писа, от ноемри м.г. и.ф. ръководител на определен съд вече се избира по старшинство измежду заместниците на титуляра или измежду редовите съдии в съответния съд (бел.ред. ако титулярът няма заместници).

"Това предложение е напълно съобразено с решението на съдийската колегия, което посочва точно как се избира временно изпълняващ длъжността административен ръководител на определен съд", поясни зам.-председателят на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия Красимир Шекерджиев и допълни, че съдия Неделчева има най-дълъг стаж на заеманата длъжност в съпоставка с останалите двама зам.-председатели на съда Мариета Райкова и Пламен Панайотов.

До назначаването на временен ръководител на СпНС се стигна, след като досегашният председател на съда Георги Ушев стана председател на Апелативния специализиран наказателен съд и постът му се оваканти.

Междувременно съдебните кадровици окончателно преназначиха и досегашния и.ф. ръководител на АпСпНС Даниела Росенова на редова магистратска длъжност в същия съд, поради встъпването в длъжност на съдия Ушев.

Назначението на Росенова се счита от 6 юни 2018 година, когато Пленумът на ВСС откри щат за магистрат в съда.

Трети управленски казус бе поставен за решаване пред съдийската колегия днес – този за назначаването на съдия Бистра Атанасова за зам.-председател на Софийски апелативен съд (САС). След като Стефан Гроздев бе избран за член на настоящия състав на ВСС, същият пост остана свободен. До момента съдия Атанасова бе и.ф. зам.-административен ръководител на САС, но днес, с 10 гласа "за" съдебните кадровици официално я назначиха. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно