ВКС окончателно реши:
Николай Ненчев е невинен по обвинението за изработката на армейските униформи
Бившият министър на отбраната "не е изисквал от подчинените си неправомерно изпълнение на задълженията им, не е оказвал натиск или влияние върху тях", смята тричленен състав на върховния съд с председател Павлина Панова
Николай Ненчев е невинен по обвинението за изработката на армейските униформи

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е окончателно оправдан от Върховния касационен съд (ВКС) по обвинението за престъпление по служба заради изработката на униформите на армията, съобщиха от съда.

Заедно с Ненчев  оправдан по повдигнатите му обвинение е и директорът на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов.

Състав на ВКС с председател Павлина Панова, която е и ръководител и на Наказателната колегия на съда, и членове - Елена Авдева, Галина Тонева е решил, че "наличната доказателствена съвкупност по делото не е установено, подс. Цанов да е осъществил състава на повдигнатото му обвинение за престъпление по служба, следователно по отношение на подс. Ненчев липсва престъпление по чл. 285 от НК, тъй като подчиненото нему лице не е реализирало признаците на инкриминираното престъпление".

"Следва да се отбележи и че, подсъдимият – в качеството си на министър на отбраната, не е изисквал от подчинените си неправомерно изпълнение на задълженията им, произтичащи от ЗОП, както и не е оказвал натиск или влияние върху тях, което е категорично установено от събрания доказателствен материал по делото. С поведението си пред медиите и на срещата със служителите в едноличното акционерно дружество, подс. Ненчев е манифестирал желанието си да осигури своевременно необходимите униформи на военнослужещите, отговарящи на изискването за отлично качество", пише още в решението на върховните магистрати.

През декември 2016 година Военно-окръжната прокуратура  в София внесе в Софийския военен съд обвинителния акт срещу Ненчев по обвинението за униформите на армията.

В обвинителния акт бе записано, че Ненчев е принудил Цанов да не подпише договор с фирма "Лортън" ЕООД, която спечелила конкурса за изработка на армейски униформи, след като предложила най-ниска цена.

Мотивите на Ненчев били свързани с поето обещание от самия него пред ръководството и работниците на втория класиран участник в конкурса – "Интендантско обслужване" ЕАД. Цанов изпълнил поръчението на министъра като не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката, и не сключил договор "Лортън" ЕООД.

"Това било извършено от него както с цел да се осигури договор на втория в конкурса, така и с цел той да запази службата си като директор, след като от министъра му било отправено предложение за прекратяване на служебното правоотношение по Закона да държавния служител", твърдяха от прокуратурата.

Обвинителният акт сочи още, че двамата съучастници постигнали целта си и "Интендантско обслужване" сключило споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило 260 000 лева повече от предвиденото.

Срещу бившия военния министър има и още едно дело за престъпление по служба, свързано с ремонта на двигателите на шест руски изтребителя МиГ-29, което тече в Софийски градски съд. Според прокуратурата Ненчев не е имал право да сключва договор с Полша за ремонтни дейности, след като преди това вече е бил сключен договор с руския производител РСК-МиГ. От държавното обвинение изчислиха, че с неизпълнението на договора с РСК-МиГ, Ненчев е ощетил дружеството с над 3.77 млн. евро.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Патриот
|
нерегистриран
27 април 2018, 18:10
0
0
Браво на българския съд! А на подлогите, които от известно време окупираха "Правен свят" и троловете, които служат на " КОЙ" и правят смешни коментари мога да кажа " каквото и да правите истината е над всичко, а тя е, че Ненчев служи на България, а не на българските и руски мафиоти."
4
ВагитАликперов
|
нерегистриран
25 април 2018, 17:40
4
-2
А това, че ВКП не са поддържали протеста, не го коментираме, налЕ #rossiatrols??
3
|
нерегистриран
25 април 2018, 15:29
6
-4
"по които Министерство на отбраната е платило 260 000 лева повече от предвиденото"

10% върху материалния интерес са само 26 000лв, които обаче са се оказали достатъчно делото да не бъде решено по съвест.

Дали не трябва нов председател на ВКС, защото в момента за повечето решения обществото остава с усещането, че везните на Темида са били наклонени от няколко пачки (евентуално в кашон).
2
да бе
|
нерегистриран
25 април 2018, 15:18
7
-2
Има си хас т.н. ВКС да осъди министър и то пък точно Ненчев!Не , не е възможно министъра да е оказал натиск на подчинения си , в България това е невъзможно!
1
затънали в корупционни схеми
|
нерегистриран
25 април 2018, 14:54
9
-7
Неморално е благодарение на Лозан Панов, Николай Ненчев да марширува върху правосъдната система.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно