Софийска градска прокуратура с обвинителен акт
Бившият съдия от Раднево Евелин Драганов отново отива на съд
В съучастие със старозагорския адвокат Филип Горов склонявали свидетели да променят показанията си
Бившият съдия от Раднево Евелин Драганов отново отива на съд

Софийска градска прокуратура внесе в Районен съд Раднево обвинителен акт срещу бившия ръководител на съда Евелин Драганов и срещу старозагорския адвокат Филип Горов, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата са обвинени за това, че се опитали да окажат въздействие върху двама свидетели по наказателно дело срещу съдия Люба Петрова.

С цел да помогне на Петрова (подсъдима по н.о.х.д. № 1239/2016г по описа на СГС), Драганов е осъществил контакт с адвокат Горов в периода 27.01.2017 г. – 08.02.2017 г. в гр. Раднево, знаейки, че познава част от свидетелите по воденото срещу съдийката наказателно производство. 

Според прокуратурата бившата съдийка от Раднево Люба Петрова, заедно с адвокат Румен Русев присвоили 22 763 лв. от продажба на апартамент на болната от шизофрения Гергана Павлова, след като я накарали да се подпише на два празни листа.

Обвинението твърди, че през 2012 г. Гергана помолила своя приятелка, на име Евгения, да намери адвокат за продажба на апартамента ѝ. Приятелката й се свързала със съдия Люба Петрова, която ѝ дала два празни листа и наредила Гергана да ги подпише, тъй като имало проблем с пълномощното на адвоката.

След като получил подписаните листи, Русев подал молба по изпълнителното дело и поискал остатъка от сумата след продажбата на апартамента, която била 22 834 лева. Адвокатът изтеглил 22 763 лева, без да казва на Павлова.

Болната жена разбрала, че адвокатът е взел парите ѝ от частен съдебен изпълнител, чак в началото на 2013 г. През това време Люба Петрова обяснила на Гергана, че изпълнителното дело е приключило и че не са останали никакви пари от продажбата на апартамента.

Гергана обаче подала искова молба срещу Русев в Старозагорския районен съд. Пред магистратите юристът казал, че наистина изтеглил парите, но още същата вечер ги предал с разписка на Гергана, за което тя му сложила парафа си. От разследването на прокуратурата се оказва, че тази разписка е един от двата празни листа, на които Гергана се разписала по-рано. Доказателство за това е техническа експертиза, в която пише, че на листа били положен подписът на Гергана, а след това с помощта на лазерен принтер бил добавен основният текст.

За да спечелят в съда, Русев и Петрова се опитали да склонят Евгения да излъже в тяхна полза. "Аз съм съдия и ще съжаляваш за всичко", Петрова заплашила Евгения, защото отказала да лъжесвидетелства, твърдят от обвинението.

След въпросния отказ Евелин Драганов и адвокат Филип Горов са направили още два опита да притиснат основните свидетели по делото срещу Петрова, а именно Евгения и Гергана, да лъжесвидетелстват.

Действията на обвиняемите останали на фазата на опита, тъй като двамата свидетели отказали да променят показанията си, уточняват от прокуратурата.

Към периода на извършване на процесното престъпление Евелин Драганов не заемал вече длъжността председател на Районен съд в Раднево.

Евелин Драганов е обвинен в извършване на престъпление по чл.294, ал. 1 вр. чл.18, ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл.26 ал. 1 НК, а Филип Горов -  по чл.294, ал.1 вр. чл.18 ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК. Деянията са наказуеми с до 5 г. "лишаване от свобода".

По делото са разпитани 10 свидетели.

По отношение на Драганов и на Горов е взета мярка за неотклонение "подписка".

Припомняме, че през ноември 2016 година Люба Петрова бе разпитана като свидетел по делото срещу вече бившия ѝ колега Евелин Драганов, който тогава бе обвинен в закана за убийство срещу деловодителка от съда в Раднево. В хода на досъдебното производство Люба Петрова заявила, че е станала свидетел на отправената закана, но в съдебната зала се отметна от показанията си. През септември м.г. Драганов беше оправдан по това дело на първа инстанция.

Той бе оправдан, че се е заканил да убие деловодителката от районния съд в Раднево Йовка Митева. През септември 2013 г. Евелин Драганов, когато вече не бил ръководител на съда, но замествал председателката на съда Христина Вълчанова, се обадил на Митева, като започнал да я ругае: "Мръсна ку**о, ще ти счупя ръцете и краката... ти какво искаш, да сляза долу и да смачкам майка ти. Ще затрия целия ти род до последното семе...Ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти и ще напълня устата ти с червеи".

Това са част от репликите към деловодителката, която според обвинението изпитала силен страх и поискала да напусне работа.

Според Софийски градски съд, който в края на миналата година го оправда, обаче думите на бившия съдия не представлявали закана за убийство, тъй като речникът на Драганов по принцип бил такъв, а и неведнъж преди това се случвало да обижда и други свои колеги.

 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Иван от Раднево
|
нерегистриран
27 април 2018, 18:36
0
-1
Драганов и Петрова са известни не само в Раднево като срам за българските юристи. Те никога вече не трябва да бъдат не само съдии, но и практикуващи юристи.Дано най-сетне българската прокуратура и наказателното правосъдие доведат делата срещу тях до единствения правилен край - осъдителни присъди!
3
Евка, чакам те в старазагорския затвор, да не забравиш сапунчето...
|
нерегистриран
26 април 2018, 08:23
0
-1
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Хубавец, мамин !
2
Мама ти дееба съдийска гнусна курвенска тъпа
|
нерегистриран
25 април 2018, 13:42
3
-3
В затвора и да ги ебат докато пукнат
1
Грабеж ,й съдебната мафия,й няма кой да ги спре,даже и ЕСПЧ.
|
нерегистриран
25 април 2018, 12:33
2
-3
с решение №79/10.5.2004г. по гр.д. №24/04г,.така наречения видински окръжен съд ме осъжда в негова полза и сметка на 800 лв. ДТ,на осн. чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ , ., въпреки ,че за същото и на същото основание имам иск по ЗОДВПГ ,в окръжен съд Враца - гр.д. №1122/02г. , , й предявен иск в Ос Монтана гр.д.№115/02г.
За да вземат ДТ ,”гореописаните “съдилища” укриват,че едновременно се водят ТРИ дела по ЗОДВПГ
окръжен съд Враца ,ме осъждат на ДТ 1700лв.в негова полза и сметка без да взима под внимание ГПК, й да прекрати делото .
До сега гореописаните отказват да се съобразяват с международноправният акт на ЕСПЧ,,с който е осъдена държавата заради нарушени право по Конвенция с решение от 23.10.2003г. по жалба № 37355/97 ,касаещ неразумно воден срещу мен процес по чл.144 ал.3 НК.,с което Решението на Съда Страсбург до сега остава пожелателно ,а не задължително ,въпреки ,че ГПК и Решението на ЕСПЧ прави гореописаните актове на Видин ,Враца и Монтана - нищожни.. Въпреки ,че ДТ по ГПК не са вземане на НАП,изпращат изпълнителните листи на нападжийте за принудително събиране.Грабеж ,й съдебната мафия,й няма кой да ги спре,даже и ЕСПЧ.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно