КС прие единодушно решение по дело № 13/2017 г.:
Конституцията задължава ВАС да се произнася като първа инстанция по актове на МС и на министрите
Конституцията задължава ВАС да се произнася като първа инстанция по актове на МС и на министрите

Конституцията задължава Върховният административен съд (ВАС) да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на административните актове, издадени от Министерския съвет и от министрите при упражняване на конституционно възложените им функции и правомощия по ръководството и осъществяването на държавното управление. Такова тълкуване даде днес Конституционният съд (КС) на чл. 125, ал. 2, предложение първо от Конституцията с Решение № 8 по к.д. № 13/2017 г.

Решението е прието с единодушие от участвалите в заседанието 11 съдии, съобщават от съда.

Делото беше образувано в Конституционния съд (КС) по искане на Пленума на Върховния административен съд (ВАС) Питането, което административните съдии отправиха до КС гласеше: "Разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Конституцията на Република България задължава ли Върховния административен съд да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция?"

В искането си съдиите от ВАС поддържаха тезата, че е налице неяснота и двусмислие в конституционната норма, чието тълкуване се иска. Така формулиран текстът на чл. 125, ал. 2 от Конституцията създава предпоставки за нееднозначно тълкуване на неговото съдържание. Според едното тълкуване, Върховният административен съд е родово компетентен да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, а според другото тълкуване той може да упражни тези си правомощия в касационното производство.

В светлината на днешното решение остава актуално предложението на депутатите от управляващата коалиция – Данаил Кирилов и Христиан Митев, които предложиха създаването на изцяло нов Централен административен съд, който в голяма степен да разтовари ВАС. Новият съдебен орган трябва да поеме обжалванията на актове на държавни агенции, както и касационните жалби и протести срещу първоинстанционни решения на административните съдилища.

"Предложените изменения в родовата подсъдност ще доведат до концептуална промяна и реформа - Върховния административен съд да изостави несвойствената си роля на първа инстанция и да встъпи в конституционно определената му - да уеднаквява практиката в административното правораздаване чрез тълкувателна дейност, а Централен административен съд като административен съд да разглежда дела като първа инстанция по оспорванията срещу актовете на председателите на държавните агенции и техните заместници, на председателите на държавните комисии, на изпълнителните директори на изпълнителните агенции и на ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет", мотивират се още вносителите на проекта за промяна на АПК.

Идеите, предлагани от депутатите не са нови, а по-скоро преповтарят намеренията на доскорошния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и на настоящия представляващ на Висшия съдебен съвeт (ВСС) Боян Магдалинчев, доскоро заместник-председател на ВАС.

Законопроектът престои да бъде разгледан от народните представители на първо четене в пленарна зала.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
|
нерегистриран
24 април 2018, 11:18
0
0
До коментар [#3] от "Εύρηκα":
Архимед е тичал по улиците и е крещял с цяло гърло „Еврика!“, след като е преоткрил Закона на Архимед. КС взе единодушно решение по дело № 13/2017 г.: εὕρηκα, „Откри го!“.
Пише се έβρηκα, като ударението е върху последната сричка / в гр. език сричките се броят отзад напред/
7
мдааа
|
нерегистриран
24 април 2018, 02:45
1
-1
Няма оправия:)))
6
|
нерегистриран
23 април 2018, 23:55
0
0
До коментар [#2] от "Коректор":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
"Тази планета има — или по-точно имаше един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни."
5
да има Централен административен съд
|
нерегистриран
23 април 2018, 20:17
3
-10
Категорично е нужен! Съдиите от ВАС са с абсурдна натовареност.
Мъдро решение и ще има добър ефект.
4
Феноменът на страховитите клоуни
|
нерегистриран
23 април 2018, 16:49
14
-5
В светлината на днешното решение остава актуално предложението на депутатите от управляващата коалиция – брокерите Данаил Кирилов и Христиан Митев, които предложиха създаването на изцяло нов Централен административен съд, който в голяма степен да разтовари ВАС. Клоуни и палячовци, къде видяхте в Конституцията на Република България нов Централен административен съд.
3
Εύρηκα
|
нерегистриран
23 април 2018, 16:41
6
0
Архимед е тичал по улиците и е крещял с цяло гърло „Еврика!“, след като е преоткрил Закона на Архимед. КС взе единодушно решение по дело № 13/2017 г.: εὕρηκα, „Откри го!“.
1
|
нерегистриран
23 април 2018, 16:22
6
-3
ВАС пита глупости - няма неяснота в процесната конституционна норма. Част от кампанията за разтоварване чрез създаване на Централен административен съд.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно