По данни за последното тримесечие на 2017 г.
Контрабандата на цигари се сви до 6%
"Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем" заяви главният прокуро Сотир Цацаров
Контрабандата на цигари се сви до 6%

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов и шефът на Агенция „Митници” Георги Костов бяха на представянето на данните. Снимка: в-к "Труд"

Контрабандата на цигари у нас спадна до 6% през последното тримесечие на 2017 г. Това сочат данните на проучване, представено от инициатива "Срещу незаконната търговия", в която участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД, съобщава в-к "Труд".

Изследването измерва нивата на незаконна търговия чрез събиране на празни кутии от улици и достъпни публични места в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България.

Резултатите бяха представени пред премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и директора на Агенция "Митници" Георги Костов. Спрямо второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблението на цигари без български акцизен бандерол намалява с един процент от 7 на 6%, а за година спадът е с почти 2 на сто.

Спрямо второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблението на цигари без български акцизен бандерол намалява с един процент от 7 на 6%, а за година спадът е с почти 2 на сто.

Въпреки положителните тенденции, в някои градове на страната незаконната търговия остава на високи нива и дори се увеличава, показват данните от изследването. Такава е ситуацията във Велико Търново, където делът на контрабандните цигари достига 16% при 7,3% към лятото на 2017 г. Високо потребление на цигари без бандерол е отчетен в Хасково – 21,3%, Пазарджик – 15,3%, Сливен – 10,7%, Пловдив – 8,6%.

По думите на премиера Бойко Борисов това е реалният резултат от борбата с корупцията.

"Това е най-точното проучване и се извършва по много прост практичен начин – във всеки град се обръща една кофа за боклук и се броят кутиите цигари с бандерол и кутиите без бандерол. Прави се от производителите. Сиреч тука няма манипулации", коментира Борисов.

"Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането за нещо, не имагинерната величина, а на практика реалния резултат от борбата с контрабандата и корупцията. Ние с Емо Димитров (Емил Димитров-Ревизоро), когато бяхме млади и той беше шеф на митниците, искахме да приложим този вариант. Само че тогава се прие вариантът не ние да покажем нашата воля и сами да се справим, като е видно, че можем, а от държавата, в която е видно, че има 35% контрабанда на цигари – Обединеното кралство, ние взехме срещу огромна за държавата сума на "Краун ейджънс". Много милиони се платиха, но така се развиха събитията, че у нас ръстът бе 34%, а във Великобритания – и сега е 35 %. Цифрите пред мен са такива. Във Франция – 23,7% контрабанда, а в България вече е 6% и това е трайна тенденция от години, а не отведнъж, кампанийно направено. Тук виждам огромни проценти и в Гърция, и в Полша, и Литва, Латвия и Естония… И когато европейският бюджет ще е с 10 млрд. евро по-малко, аз съм убеден, че само заради тези цифри загубите от несъбрани приходи са към 100- 200 млн. евро в нашия общ европейски бюджет, в нашето семейство. Как може България, която има граница с нешенгенски държави и такива, които не са в ЕС, да свали на 6%? И в същото време кой откъдето се яви да вика: "Ама борба с корупцията има ли?" Има и – ето я. Само за януари приходите в бюджета от горивата са с 12% ръст. Същата схема на атака сме приложили – горива, меса, алкохол, захарни изделия…", каза още премиерът.

Главният прокурор Сотир Цацаров също похвали методиката на проучването, но и открои доставката на насипен нарязан тютюн като много сериозен проблем.

"Мисля, че едно от най-позитивните неща днес, които представихте, е методиката на самото проучване. Методиката сама по себе си показва, че става дума за съвсем сериозно проучване. Тезата, че събирането на празни опаковки води до необективни изводи, е оборена именно по този начин. В общоевропейски мащаб резултатите са не просто добри, а много добри. В същото време са учудващи, защото след България са само страни като Италия, а страни като Ирландия, Великобритания, Франция и пр. водят класациите. В чисто вътрешен аспект са налице също много големи диспропорции. Премиерът сравни Хасково с Франция, за съжаление Свиленград би трябвало да бъде сравнено с Великобритания", коментира Цацаров, цитиран от агенция "Фокус".

"За самите нас е много важно да направим своите вътрешни изводи. Ще ги направи не само МВР, но и органите на прокуратурата. Доставката на насипен нарязан тютюн изисква съсредоточаване на нашите усилия и на органите на МВР в една много силна степен. На практика това се оказва черен пазар, който оперира основно с доставки "врата до врата", поръчки по интернет и т.н. Това е един сив сектор, който функционира вън от всякакви легални правила. Оказва се, че функционира много интензивно", обясни главният прокурор.

Той допълни, че по отношение на рекламите, не е мястото там да повтарят истината, която е известна, че тютюнопушенето е опасно за здравето на всички. "Може би разсъждавам от позицията на бивш много интензивен пушач. По отношение на призивите, свързани с рекламата, все ми се струва, че трябва да бъдем достатъчно откровени. От една страна тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. От друга – ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без грам лицемерие. В мен се поражда въпросът – ако заключим цигарите и не ги показваме и ги продаваме в каси по супермаркетите, защо щандовете с алкохол ще бъдат открити и видими", заяви Цацаров.

Според него, ако се прави нещо, то трябва да се прави с равна мяра за всички, а не по начин, по който един сектор да бъде уязвен, а друг да остане в рамките на широката реклама. "Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът. Призовавам към равна мяра и повече реализъм, а не лицемерие. За мен червената лампа, която свети дори не са диспропорциите, а отсъствието на насипния тютюн от легалния пазар. Това е много силен проблем. Както прокуратурата, така и МВР трябва да обърнем много голямо внимание", каза още Сотир Цацаров.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
23 април 2018, 19:00
1
0
И един мармот завива шоколад в станиол...
1
Митническите служители срещу контрабандата на цигари
|
нерегистриран
23 април 2018, 16:22
4
-1
По данни за последното тримесечие на 2017 г.
Контрабандата на цигари се сви до 6%.
Контрабандата на цигари се сви до 6%, защото в българските митници, са хората, посветили живота си на каузата на опазване на икономическите устои на държавата, на държавността като морална ценност. Митническите служители честно и достойно с ниски заплати защитават фиска на българската държава и на ЕС. Те не са корумпирани служители като в НАП, не са като полицаи, пожарникари и други в системата на МВР, които стачкуваха, искаха и получиха два пъти увеличение на заплати и по-добри условия на труд. И съдебната охрана също стачкува и получи полицейски заплати и по-добри условия на труд...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно