Войната с корупцията едва сега започна
13 извода от ареста на Десислава Иванчева
Никой не е виновен на хванатия с белязани пари, че е решил да върши тази не много законна работа посред бял ден, в центъра на столицата и то използвайки служебната си кола
13 извода от ареста на Десислава Иванчева

Трети ден държавата се занимава с кмета на столичния "Младост" Десислава Иванчева. Дамата се оказа първият високопоставен политик, заловен с подкуп от новата Антикорупционна комисия, която съвместно със Специализираната прокуратура обяви, че ръководителят на администрацията във втория по големина район на София е поискала и получила крупна сума от изнудван инвеститор.

Разбира се, всичко това предстои да се докаже и в съда.

Но преди да се стигне до съда нека посочим 13 основни извода от настъпилата истерия, която съпътства показния арест в центъра на столицата:

1. От подробните обяснения на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев стана ясно, че процесуалните правила и буквата на закона са спазени при ареста на Иванчева. Без значение дали е била изложена 3 часа на слънце, 2 часа на сянка или половин час на дъжд и градушка. Нормативните актове казват, че подобни казуси се решават трудно, а доказателствата, ако не са събрани по реда на НПК, не винаги са годни за осъдителна присъда на уличения в корупция. Заради това продължителната оперативна работа на органите, изобщо няма общо с внушенията за показност.

2. Политиците по високите етажи отдавна се научиха да ползват офшорни сметки, роднини, братовчеди, изобщо купища схеми. Никой не е виновен на хванатия с белязани пари, че е решил да върши тази не много законна работа посред бял ден, в центъра на столицата и то използвайки служебната си кола. 

3. Конкретни политици, ползващи се с около 2,96% от доверието на българското общество, скочиха Матросовски на амбразурата да бранят и адвокатстват на Иванчева. Всичко това се случи повече от 12 часа преди институциите да обяснят детайлите по случая. Малко странно провалени правосъдни министри и псевдо съдебни реформатори, фенове на "румънския модел", застанаха плътно зад гърба на обвинената в корупция в особено големи размери кметица, за което я грози минимум 10 години затвор. Парадокс – в деня, в който румънският президент Йоханис подкрепи Лаура Кьовеши, любимка на споменатите 2,96%, родните апологети на Кьовеши (и т.нар. "Румънски модел") нападнаха публично нейните колеги на наша територия.

4. Умишлено или не журналисти от медии на бизнесмени с известни проблеми със закона, два дни облъчват публичната среда със смехотворни съждения и манипулации тип: "Прокурорите се разхождат със 70 хиляди евро в джоба (сума достатъчна за апартамент в "Младост"), които само се чудят как и къде да подхвърлят. 

5. Същите издания, собственост на подсъдими лица, публично се възмущаваха как можело органите на реда внимателно и в детайли да изпипат и вършат работата си. Ами…могат, нали това им е вменено по закон. 

6. Политици, доказано свързани с крупни предприемачи, чиито активи за близо 200 милиона бяха запорирани окончателно по иск на КПКОНПИ и с решения на две съдебни инстанции, си позволиха да обругаят, охулят и принизят съвестния труд на стотици служители на държавата. Годишните доходи, на които не достигат дори 2,96% от поискания подкуп, получен от инвеститор в "Младост".

7. Публикации в медиите вече попитаха протестиращите в подкрепа на Иванчева – ако тя брани градинките и се бори с дребните строители, то също толкова старателна ли е що се касае до грандиозните строежи, появили се непосредствено до терени и комплекси, в които интереси от десетилетия има един бивш президент. Който пък през миналата година прекара лятната си отпуска в компанията на вече споменатия бизнесмен, с 200-милионен запор. Вярно ли е, че се рекетират малки инвеститори, но за акулите (по думите на пиара на районната администрация, (не)случайно коалиционен другар на споменатите в точка 6 политици) в "Младост" очите са широко затворени.

8. Политиците от точка 6 вече открито признаха, че теми като презастрояване и чист въздух са просто част от кампанията им за предстоящите местни избори в София. Друг е въпросът дали някое и друго евро от хванатите под прозорците на Спортното министерство, (не)случайно не е било предназначено за вече започналата атака на местната власт в столицата. 

9. "София расте, но не старее", но старите схеми от управлението на Общината в края на миналия и началото на този век явно все още са в обращение.

10. Гражданският кандидат в "Младост", е на път да убие добрата идея за гражданско участие в изборния процес и в процеса на взимане на решения. Обзалагам се, че следващият вот във всички столични райони ще бъде спечелен от двете основни партии. 

11. Борците срещу корупцията, желаещите правосъдие за всеки, всъщност искат лично правосъдие не за всеки, а за наши хора, защитавайки корумпираните. Които се оказва, че са в техните редици, имайки предвид вече двуцифрения списък от обвиняеми и подсъдими лица, гравитиращи около споменатия кръг, атакуващ от сутрин до вечер правораздавателните институции в Републиката – издатели, бивши министри, настоящи партийни лидери. Тоест корупцията е точно там, където е най-често споменавана. "Крадецът вика: дръжте крадеца" или "Гузен негонен бяга", както мъдро е казал народът. 

12. Иванчева има потенциала да надмине Спас от Кочериново, разкривайки истинския образ на псевдо борците с "лошите" и "лошото" в българското обществото. 

13. Българската прокуратура и КПКОНПИ спечелиха първата си битка от дългия двубой с корупцията на родна територия. Засега единствено на полето на публичността. Дано има и достатъчно морални и достойни съдии, които на базата на детайлно събраните по НПК доказателства, да постановят такива присъди, че обществото да види с очите си, че борбата с корупцията се случва. Защото войната с корупцията и нейните адвокати, едва сега започна. 

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
Адвокатът с ватенката
|
нерегистриран
20 април 2018, 11:49
4
-3
Комисията на Пламен Георгиев май съществува от съвсем скоро време и се е "пришила" за имидж към разследването /или там каквото е, защото не беше казано нищо по смисъла на НПК/срещу Иванчева.
Герои!
Голямо театро, ей!
14
|
нерегистриран
20 април 2018, 10:52
1
-4
До коментар [#13] от "Re:":
Истината е много проста. Тази фризьорка ги плаши не с друго, а с онова което е най-страшното за бюрокрацията /по Достоевски/ - личната инициатива!

Другарите са страшни шубелии, щом видят че изпускат юздите. А и от Запад, и от Изток - нищо хубаво не ги чака. И за да е всичко по схемата или ти Баце, или аз Корни - ето ти най-корумпирания политик у нас. Е нема такъв пошъл фарс! Понеже са се докарали дотук, да стопят населението на територията на 7 млн. И наистина им пари отвсякъде и ето за назидание и пред строя - най-корумпирания! Е, вярвате ли го? Но все си мисля, че това е капан за капанджиите - помнете думите!


Истината наистина е проста - фризьорката и са я записали как си договаря рушвета и е светнала като елха с рушвета в колата й.

Та какво да кажем за матросовците, които в тази ситуация се хвърлят в нейна защита?
А е ясно, че това едва ли е първата едра сума, която е взета. тъй че пари за купуване на "фенове" има. То у нас за последните 70 години тези, дето са свили много пари винаги са имали и много купени приятели, дето да плачат за тях.
13
Re:
|
нерегистриран
19 април 2018, 23:59
2
-2
Истината е много проста. Тази фризьорка ги плаши не с друго, а с онова което е най-страшното за бюрокрацията /по Достоевски/ - личната инициатива!

Другарите са страшни шубелии, щом видят че изпускат юздите. А и от Запад, и от Изток - нищо хубаво не ги чака. И за да е всичко по схемата или ти Баце, или аз Корни - ето ти най-корумпирания политик у нас. Е нема такъв пошъл фарс! Понеже са се докарали дотук, да стопят населението на територията на 7 млн. И наистина им пари отвсякъде и ето за назидание и пред строя - най-корумпирания! Е, вярвате ли го? Но все си мисля, че това е капан за капанджиите - помнете думите!
12
*************
|
нерегистриран
19 април 2018, 16:07
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
********
|
нерегистриран
19 април 2018, 15:49
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10
Нерегистриран
|
нерегистриран
19 април 2018, 15:25
15
-2
"Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с..."

Неговите изследвания нито са научни, нито са изследвания :) :)
9
Деса метреса
|
нерегистриран
19 април 2018, 14:43
6
-3
Щом фризьорките стават кметове, единственият шанс някой юрист или професор да бъде избран за кмет е да станат първо фризьори. В това се състои смисълът на българската демокрация, която има дълбоки традиции от времето на бай Ганьо и неговите сподвижници Дочоолу, Гочоолу, Данко Хаирсъзина и Гуньо Адвокатина. Понеже кметицата може би е била ученичка на стилист Капанов, затова лесно е паднала в капана.
8
Tribus Verbis
|
нерегистриран
19 април 2018, 14:05
14
-2
Димитър Подвързачов сякаш е прозрял отдавна, че ще се роди такъв светъл ум като Докторант по Политология Даниел Петров (ДПДП, или Д.Пеефски Д. Пеефски) и му е посветил стих:
"Едва се поизправил на крака
и от маймуна- вече уж човек е,
единствено у нас е то така-
сергия за акъл отваря всеки."

Или казано по друг начин, от друг: "Не по-високо от обувките, обущарю!"
7
Кукувица
|
нерегистриран
19 април 2018, 13:41
8
-6
Тази т.нар. "кметица" и "представителка на народа" е просто една гладна въшка, стигнала до неподозирани дори и в мечтите й висини - от проста фризьорка до кмет на район!
Е как да не осребри положението си - ден година храни, повече и без друго няма кого да излъжи, че да я изберат...
Иначе плачат хранените от нея клакьори, които е назначила масово след 2016г. в районната администрация - както се разбира, над 50-ина човека. Предостатъчно за митинг на протестърите, дори и по стандартите на грантаджиите от "ДА, България" сега вече "ДаиБе", както казва Иво СИромахов.... Ха,ха,ха!
6
|
нерегистриран
19 април 2018, 13:27
3
-7
До коментар [#3] от "няма целесъобразност без законосъобразност":
Даниел Петров е докторант по Политология, активен драскач, но не е юрист. Даниелчо, в този форум никой не скочи Матросовски на амбразурата да брани и адвокатства на тази Иванчева. Тук единствено и само скачаме Матросовски на амбразурата да браним принципите на правовата държава и върховенството на закона.
Чак се чудя на себе си, но за първи път съм съгласен с написаното от него
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно