С тържествени речи в СЮБ
Държавната власт отбеляза Деня на Конституцията и юриста
"Конституцията представлява голяма професионална и гражданска отговорност и от вас юристите, до голяма степен, зависи отстояването й като върховен закон", заяви в поздравителното си слово президентът
Държавната власт отбеляза Деня на Конституцията и юриста

снимки: БГНЕС

Тържествено честване на Деня на Конституцията и юриста се състоя в Съюза на юристите в България (СЮБ).

Събитието бе организирано съвместно с Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите, Камарата на частните съдебни изпълнители, Националния съюз на юрисконсултите, Нотариалната камара на Република България.

В салона на СЮБ на ул. "Пиротска" № 7 присъстваха президентът Румен Радев, правосъдният министър Цецка Цачева, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, омбудсманът Мая Манолова, зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков, председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) Ралица Негенцова и още изтъкнати юристи.

Церемонията бе открита от председателя на СЮБ Владислав Славов, който призова за продължаване на реформата в съдебната власт. Според него 184 съдилища са твърде много "за намаляваща България", което води до необходимост от нова организация. "Добре функционираща съдебна система е на лице, когато са спазени три важни принципа – равният достъп до правосъдие, предвидимост на решенията, а третият е спазването на разумни срокове, тъй като закъснялата справедливост е липса на справедливост", заяви Славов, след което поздрави колегите си по повод празника и даде думата за поздравително слово на президента Румен Радев.

"За всеки от нас Конституцията има своя дълбок смисъл – исторически, екзистенциален, ценностен. Тя е голямото държавно начало. Тя е скелетът и опората на нашата държавност, основата и критерият за нашата ценностна система. Конституцията представлява голяма професионална и гражданска отговорност и от вас юристите, до голяма степен, зависи отстояването й като върховен закон. От вашия професионализъм и критична оценка зависи и какви закони творим. Към вас са отправени и огромни обществени очаквания за справедливост, предвидимост и защита, а това означава обективно и безпристрастно прилагане на закона", заяви държавният глава.

Поздравително обръщение към присъстващите в залата юристи отправи и правосъдният министър Цецка Цачева, която заяви, че юридическата общност е тази, която допринася за усъвършенстване на българската държавност и спазването върховенството на закона, както и защитата на правата и свободите на гражданите. "Честването на тази дата е повод да си спомним и да се преклоним пред делото на българските първостроители на държавността. Търновската Конституция въвежда основни принципи, които и днес са актуални за съвременната, демократична, българска Конституция. Принципът за разделение на властите, принципът за защита на гражданските свободи, принципът за върховенството на закона", каза още Цачева.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев подчерта, че няма по-висша ценност от правосъдието, но акцентира и върху дефицита на общественото доверие в прилагането на закона. "Ние българските юристи сме стожери на българското право и Конституция и то не само заради особената чувствиетелност на обществото към съдебната власт, но най-вече заради високите очаквания към труда ни, заради дефицита на общественото доверие и усещането за справедливост. Дължим това на българското общество", заяви Магдалинчев и се обърна към българските политици и законотворци с апел да защитават и отстояват идеала за суверенитета и националната отговорност, както в първата българска Конституция.

Приветствия по повод празника отправиха и председателят на ВАС Гоерги Чолаков, председателят на ВАдвС Ралица Негенцова, председателят на Нотариалната камара Димитър Танев и Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

По традиция събитието продължи с връчването на награди на СЮБ в няколко категории. 13 юристи бяха отличени с почетния плакет на организацията. Сред наградените бяха проф. Емилия Друмева, омбудсманът Мая Манолова, адвокатът от САК Георги Бакалов, председателят на СЮБ – Айтос Димо Гочев, главният секретар на СЮБ Кети Бозукова, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, както и съдията от Апелативния специализиран наказателен съд Румяна Илиева.

               
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
************
|
нерегистриран
17 април 2018, 14:21
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
?
|
нерегистриран
17 април 2018, 12:38
8
0
До коментар [#7] от "Държанка Шопова":
Какъв ред, каква справедливост, какви номинации? Наградите се раздават както едно време ЦК на ДКМС раздаваше награди-по списък, по ред, предварително определен, за всекиго да има по нещо, не според работата,а според мястото в казионната йерархия. Обикновено тези, които действително работят, не само, че не получават награди, но и никой не чува за тях.


Как да няма критерии? Услужливо-притворно наведената главичка пред Властта на първата снимчица не виждаш ли? Лицемерно-демократичната гримаса и добре оформената гуша на втората снимчица не виждаш ли? Угодническото потупване по рамото и добре отгледаното шкембенце на третата снимчица не виждаш ли? И най-важното, което се вижда най-добре на четвъртата снимчица - началнически насочения показалец, с който се дава правилната посока на правораздаване на младите и зелени юристи, не виждаш ли? А за петата снимчица - нека твоят никнейм да каже нещо, а? Номинации, може би?
10
до коментар 5
|
нерегистриран
17 април 2018, 11:45
6
0
"и така я карат до пенсия". Ще добавя "и след пенсия" .
Считам за доказано, видно от поименната справка.

Проблемът е, че всички юристи виждаме и чуваме какво се случва пред очите ни и КОЙ Е ЧОВЕКЪТ, който "случва" това.

Чета коментарите и виждам нарастването на недоволството. А това трябва да е нашият Дом-да се чувстваш "у дома", а не "вън от дома".

9
Пенчо П. Славейков – Лъжовни са, о, гений тъмен, твойте примамливи слова!
|
нерегистриран
17 април 2018, 11:20
7
0
В салона на СЮБ на ул. "Пиротска" № 7 държавната власт отбеляза с ядене, пиене и лъжовни слова Деня на Конституцията и юриста. И тъй, бай Ганьо псевдо юриста – виждам, през дене-си
посрещаш гости, влизаш във конгреси
междубалкански и световни.
Та искам на ухо да те помоля:
– Не се увличай от слова лъжовни,
не давай на наивността си воля:
помни, че всичко туй е за рахата
на бае ти Ганя псевдо конституционалиста!
7
Държанка Шопова
|
нерегистриран
17 април 2018, 08:31
10
0
До коментар [#2] от "аргументации ?":
и на мен ми е интересно- критериите, номинациите, изобщо- редът и справедливостта, за които се говори...

Какъв ред, каква справедливост, какви номинации? Наградите се раздават както едно време ЦК на ДКМС раздаваше награди-по списък, по ред, предварително определен, за всекиго да има по нещо, не според работата,а според мястото в казионната йерархия. Обикновено тези, които действително работят, не само, че не получават награди, но и никой не чува за тях.
6
Въпрос
|
нерегистриран
17 април 2018, 07:47
9
-4Черния лебед уважил ли е тържеството?


Или се е покрил?
5
39
|
нерегистриран
17 април 2018, 07:36
14
-1
До коментар [#3] от "нерегистриран":
Съдебната номенклатура се събрала,вдигнала малко прахоляк ,колко е важна и как без нея и страхотното и правосъдие нищо в тая "държава" не може да стане защото те са пъпа на Вселената! Както винаги ефекта е нулев!
Едни и същи хора-менкат си постове и ходят на тържества, кухи фрази, другарски разпивки, измислени чествания. Това е съдебната номенклатура. Днес са във ВСС, после се прехвърлят в КС, после във върховните съдилища и така я карат до пенсия. През това време отдавна са забравили кога са учили право, а до самото право и боравенето с него не им остава време...Пък и си има(т) съдебни помощници.
3
|
нерегистриран
17 април 2018, 00:01
14
-2
Съдебната номенклатура се събрала,вдигнала малко прахоляк ,колко е важна и как без нея и страхотното и правосъдие нищо в тая "държава" не може да стане защото те са пъпа на Вселената! Както винаги ефекта е нулев!
2
аргументации ?
|
нерегистриран
16 април 2018, 23:19
8
-1
и на мен ми е интересно- критериите, номинациите, изобщо- редът и справедливостта, за които се говори...

1
Браво
|
нерегистриран
16 април 2018, 22:12
11
-2
Интересна е аргументацията за всяка една награда.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно