Обновена  16 апр 15:01
Главният прокурор Сотир Цацаров:
Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор
"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1/20, 1/39 и така нататък", посочи Цацаров.
Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор

Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България

"Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор, който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност.",  заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му състоянието на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода в момента е такова, че рано или късно бягство като на двамата осъдени Владимир Пелов и Радослав Колев е щяло да се случи. Според обвинител номер 1 надзирателите с основание протестират за ниските си заплати и срещу недостатъчното щатни бройки.

"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1/20, 1/39 и така нататък", посочи Сотир Цацаров.

"Трябва да си зададем въпроса - необходимо ли е в българските затвори да съществува възможност за дарения, обзавеждания на килии отвън, носене на цивилни дрехи. Подобна практика ражда т. нар. "затворническа аристокрация", която е в състояние да живее зад решетките по-добре от останалите, да си поръчва по- хубави неща отвън и да определя реда и дисциплината вътре." Така главният прокурор описа ситуацията в местата за лишаване от свобода. По думите му трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън с изключение на тези от първа необходимост.

Сотир Цацаров е категоричен, че е необходим по-строг режим в затворите. Според него голяма слабост на системата е, че Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" не разполага със собствени звена за сигурност. Оперативната работа се изпълнява от МВР. "Миналата година в следствения арест в Сливен бе избухнал бунт на задържаните, който бе овладян единствено и само със силите на МВР", посочи още Цацаров.

Той бе в Пловдив в Деня на Конституцията и присъства на раздаването на дипломите на абсолвентите от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Главният прокурор връчи скулптура на лъв и фототипно издание на "История славянобългарская" на отличника на випуск 2017 Кристиян Райчев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
!
|
нерегистриран
16 април 2018, 20:17
0
-5
Категорично трябва да има нов затвор. Като почнат арестите на самозабравили се бандити от съдебната система(по румънски образец)-няма място в сегашните затвори.
4
и така нататък....
|
нерегистриран
16 април 2018, 16:21
1
-5
В момента има магистрати престъпници в съдебната система в съотношение 1/3, но и в съотношение 1/2, 1/1 и така нататък....
3
Магистрати - престъпници
|
нерегистриран
16 април 2018, 15:57
2
-4
Най-опасните магистрати престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор, който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност.
2
О, да,
|
нерегистриран
16 април 2018, 14:34
5
-2
и той ще се назовава "Висша школа за преквалификация на кадрите"!
Много умно!

Вместо да се направи квалифицирано професионално проучване за условията в сега действащите пенитенциарни заведения,да се установят слаботите и да се изготви програма за отстраняването им и контрол по изпълнението, за което така или иначе и в момента хора вземат пари, ще си игжраем на поредните нови институции!
Срамота!
А и какво значи "най-опасните"? Това не са задължително хора, извършили убийство. Това може да е всеки един затворник, на който е позволено да напусне затвора когато му се прище /напослудък у нас затворите станаха като място за почивка - отиваш там, ядеш, спиш и когато ти стане скучно - излизаш/ и желаещ да запази свободата си.
1
RR
|
нерегистриран
16 април 2018, 14:04
6
-3
Нищо подобно! Всеки затворник, който е оставен без достатъчно надзор, може да бъде опасен! Докато държавата не извади затворите от градовете и не ги оборудва, както трябва, включително с квалифициран персонал, нищо добро няма да се случи. Тук, разделянето на затворниците на особено опасни и не знам си какви, няма да доведе до промени. Такива високо технологични затвори, следва да има в цялата страна за да се избегне претоварването, което е налице и сега.
А когато държавата не желае да дава пари за този тип дейност, ще изпада отново и отново в ситуацията при която надзирателите не знаят как да реагират, а чистачката и един затворник на облекчен режим, реагират по-адекватно на ситуацията.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно