Министерството на транспорта съобщава:
ЕК обяви допълнителни изисквания към проектите за безплатен обществен интернет
Общините могат да използват бюджета от 15 000 евро за "горещи точки" за безплатен бърз интернет в рамките на 18 месеца
ЕК обяви допълнителни изисквания към проектите за безплатен обществен интернет

Европейската комисия добави нови изисквания към необходимите документи за кандидатстване на общини за финансиране на проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Пълната информация е публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в секция Въпроси и отговори за ЕИТ и WiFi4EU.

От МТИТС съобщават, че двеста и девет български общини се регистрираха за участие в първия конкурс. Преди да бъдат подадени предложенията на 15 май, е необходимо да бъдат предоставени придружаващи документи - копие на документ за самоличност на кмета или упълномощен от него служител; документ, който удостоверява, че той е законният представител на общината (например акт за номиниране) и други. Документите ще трябва да бъдат качени като отделни файлове на портала WiFi4EU на страницата "Моят профил".

Общините могат да използват бюджета от 15 000 евро за "горещи точки" за безплатен бърз интернет в рамките на 18 месеца. В случай, че бъде получена оферта за мрежата WiFi4EU, която отговаря на изискванията, но е за стойност под 15 хил. евро, общините трябва да изискат предлагането на допълнително оборудване (повече точки за достъп, защитна стена и др.), така че да бъде достигната отпуснатата сума.

Скоро на страницата на ЕК с въпроси и отговори за инициативата ще бъдат публикувани примерни технически спецификации. 

Припомняме, на 29 май 2017 г. Европейският парламент, Съветът и Комисията постигнаха политическо съгласие относно инициативата WiFi4EU и нейното финансиране. То предвижда трите институции да работят заедно за осигуряването на финансиране в размер на 120 млн. евро за изграждането на безжични горещи точки в 6000 до 8000 общини из целия ЕС до 2020 г.

На 12 септември 2017 г. Европейският парламент одобри разпространението на безплатен безжичен интернет на хиляди обществени места. Резолюцията беше приета с 582 гласа "за" срещу 98 "против", 9 "въздържал се".

На 1 ноември 2017 г. в Официалния вестник на ЕС беше публикуван Регламент (ЕС) 2017/1953 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2017 г. за изменение на регламенти (ЕС) № 1316/2013 и (ЕС) № 283/2014 по отношение на насърчаването на свързаността с интернет в местните общности.

На 20 март 2018 г. в Брюксел българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел  обяви откриването на специалния портал за кандидатстване по инициативата за безплатен интернет на обществени места WiFi4EU.eu.

Регистрацията от страна на българските общини стартира с голям интерес, въпреки че те имат 56 дни да попълнят своите данни. Първият конкурс по инициативата ще отвори на 15 май 2018 . в 15:00 българско време.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно