Александър Кашъмов, Адвокат на годината в анкетата на сп. "Правен свят":
"Журналистите оцениха не мен, а мисията ми"
Александър Кашъмов

Адвокат Кашъмов, при награждаването Ви заявихте, че все още не притежавате необходимите качества за подобно признание. Не е ли това излишна скромност?

Аз съм трогнат от признанието на журналистите, които ме предпочетоха пред толкова други авторитетни юристи. Победата ми може би се дължи на факта, че вече много години, като част от Програма достъп до информация съм помагал на стотици репортери. Не само, че съм се явявал като адвокат по най-различни медийни казуси, но и с подкрепата на медиите направихме възможни някои много важни кампании. Една от тях бе през тази година, съвместно със списание "Правен свят", за изменение на Закона за достъп до обществена информация в частта му за т. нар. търговска тайна. Със задоволство мога да споделя, че след вашите публикации и общата ни работа в експертната група към Комисията за борба с корупцията в Народното събрание измененията вече са факт.
Затова си мисля, че журналистите са оценили не толкова персоналните ми качества на адвокат, колкото мисията, която успешно защитавам последните дванадесет години

Ако приемем за изненада, че печели юрист, който не се занимава активно с наказателно право, това означава ли, че медиите у нас се чувстват безпомощни в работата си с държавните институции и ви се отблагодаряват?

Безспорно е, че представителите на свободното слово все още имат огромна нужда от нашата подкрепа в диалога си с институциите. От една страна, работещите в медиите все повече чувстват необходимост от повишаване на правните си знания, тъй като понякога журналистическите разследвания се оказват дори по-ефективни от тези на прокуратурата. Намирам за прекрасно, че мога да им помагам в тази тяхна гражданска позиция. От друга страна, наказателното правосъдие се превърна, така да се каже, в "лошото дете", заради неуспехите в борбата с корупцията и организираната престъпност, което не означава, че нямаме страхотни специалисти в тази област.

Споменахте поправките в Закона за достъп до обществена информация. Това ли е най-големият ви успех в подкрепа работата на медиите?
 
Мисля, че е един оптимистичен край на годината. С ограничаването на възможността държавните структури да отказват поисканата информация с мотива, че тя представлява търговска тайна, нашият закон става наистина европейски. Пробивът в традиционното оправдание "търговска тайна" стана възможен и след няколко заслужаващи поздравления решения на Върховния административен съд.
 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно