Бъдни вечер – свята нощ
Бъдни вечер е един от най-светлите семейни празници. Той е посветен на дома и семейството. Всички се събираме около трапезата.
Вечерта срещу Коледа е първата кадена вечер (другите две са Сурваки и Водици), в която особено важни са бъдникът, каденето, трапезата.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дървото в огъня. Там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата.

Традицията повелява за трапезата на Бъдни вечер ястията да са девет – толкова месеци трае бременността на жената. В някои краища на страната гозбите са 7 – като броя на дните в седмицата, а в други – 12, колкото са месеците в годината.

За трапезата на Бъдни вечер се готвят само постни ястия, най-вече от семена, които набъбват – жито, боб, ориз, леща. За да расте и късметът. На трапезата трябва да има и тиквеник, и ошав. Задължителни са чесънът, който предпазва от болести и зли сили, лукът – за да е много имотът, както люспите му, медът – за сладък живот, орехи – за здраве, плодове, поставени в сито – за да сме сити цяла година, баница, зелник, пита с пара.

Празничният хляб в различните краища на България се нарича боговица, вечерник или коледник. На трапезата хлябът се разчупва от най-възрастния в семейството с думите: "Ела, Боже, да вечеряме." Поканата е за раждащия се Христос. Първото парче се слага под иконата на света Богородица. Момите слагат залък под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат.

От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета – колачета. С тях се даряват коледарите. Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Накрая по избраните орехи се гадае ще бъде ли здрав човекът. Ако орехът е пълен, няма да боледува. Докато трае вечерята, никой не трябва да става от масата.

Ако все пак се наложи да я напусне за малко, върви приведен, за да не повалят караконджолите житата и да не обрекат селото на глад. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят.

Питата трябва да си приготвим сами, защото тя символизира жертвоприношение. Украсява се с кръст, кръг и цветя – символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Вечерята започва с прекадяване, за да бъдат прогонени злите духове.

Бъдни вечер е наречен така, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за бъднини.

Според поверието, както мине Бъдни вечер, така ще върви и животът през настъпващата година.

Когато настъпи полунощ и Коледа, тогава ще дойдат коледарите, тогава ще се роди Христос.

Според традицията коледарите са само момци, които са за женене. Предвожда ги най-личният ерген – станеник. Той носи обредното дръвче – елха, клон със седем разклонения, на който е забучена варакосана ябълка, кравай, червени конци, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи, стафиди. Коледарите обхождат всички домове. Станеникът изрича благословия, предназначена за семейството и къщата. После дружината изпява песни за всеки един поотделно. Стопаните даряват богато коледарската дружина. Със събраното на следващия ден коледарите си устройват угощение. Парите даряват на църквата, училището или читалището.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска – желанията се сбъдват!

           
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Котка
|
нерегистриран
28 ноември 2012, 17:00
0
0
благодаря за помощ
3
Котка
|
нерегистриран
28 ноември 2012, 16:59
0
0
благодаря за помощ
2
*******************
|
нерегистриран
27 ноември 2012, 06:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
***************************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 10:21
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно