В Специализирания наказателен съд
Делата срещу Румяна Ченалова и Цветан Василев в един и същи ден
Обвинителният акт срещу бившата съдийка бе внесен в края на 2017 г.
Делата срещу Румяна Ченалова и Цветан Василев в един и същи ден

Румяна Ченалова, снимка: Фейсбук

Заседанията по делата срещу бившия съдия от Софийска градски съд Румяна Ченалова и Цветан Василев, подсъдим за фалита на КТБ, са насрочени за един и същи ден - 23 януари (вторник) в Специализирания наказателен съд (СпНС).

Разпоредителното заседание по делото срещу Ченалова за длъжностно и документно престъпление ще се проведе от съдия Николай Димитров, а процесът срещу Василев за банкрута на четвъртата по големина българска банка КТБ се гледа от съдия Виржиния Петрова.

Румяна Ченалова е обвинена за деяния, свързани с дело от 2013 г. по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД, с ответник Националната електрическа компания (НЕК). Става дума за престъпление по служба с 14 отделни деяния, с които, според прокуратурата са нарушени ЗСВ и ГПК, с цел да се набави облага за ОЕТ. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. Така за НЕК са настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ е дошла от неплатените държавни такси.

Документното престъпление пък е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Според обвинението Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание. Бившата съдийка е поправила и допълнила протокол от съдебно заседание от 22 април 2014 г.

Цветан Василев и още 17 души, сред които бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов, са подсъдими за източването на КТБ. 

Процесите срещу Василев и Ченалова са обект на огромен обществен интерес, тъй като и делото срещу Ченалова, а и това срещу Василев, се превърнаха в съдебна сага.

Делото срещу бившата съдийка от Софийски градски съд (СГС) бе прекратявано два пъти. Един път от съдия Вера Чочкова от СГС заради липса на престъпление и нарушаване на функционалния имунитет на Ченалова като магистрат. Софийският апелативен съд обаче отмени това определение. Вторият път Даниела Талева от СГС прекрати делото, заради неясни и противоречиви обвинения и върна делото на прокуратура. Софийският апелативен съд се съгласи с мотивите на Талева. На 28 декември м.г., прокуратурата отново внесе обвинителен акт срещу Ченалова в Специализирания наказателен съд (СпНС). Това се случи, след последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които делата за корупция по високите етажи на властта, включително и срещу магистрати, се гледат именно там.

Процесът срещу банкера пък на практика все още не е стартирал, тъй като разпоредителното заседание по него, проведено на 13 декември м.г., бе блокирано заради факта, че Цветан Василев е нередовно призован по делото, понеже не е бил открит, за да му бъдат връчени призовка и обвинителен акт. Василев се укрива в Сърбия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
19 януари 2018, 17:41
13
0
До коментар [#5] от "нерегистриран":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Да ти имам вкуса...
6
Изи
|
нерегистриран
19 януари 2018, 17:40
9
-2
До #5: а тази кога ще я осъдят по другите дела???
2
ДО1
|
нерегистриран
19 януари 2018, 16:03
14
0
За отпраскване става въпрос нали ?,-)
1
|
нерегистриран
19 януари 2018, 15:48
7
-15
нищо добро до сега не съм писал и казал за империята на злото върховния касационен съд ,и върховния административен съд по делата ми от 2008г.и до сега,но за госпожата от снимката казвам ГОТИНА И СЕКСИ Е,редко виждано в съдилищата.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно