Утре в Специализирания наказателен съд
Очаква се старт на делото срещу плевенски прокурор за участие в престъпна група
Димитър Захариев е подсъдим и в Софийски градски съд за принуда върху основен свидетел по процеса "Октопод"
Очаква се старт на делото срещу плевенски прокурор за участие в престъпна група

Утре – 03. 01. 2018 г., се очаква да бъде даден ход на първото разпоредително заседание по делото срещу Димитър Захариев, бивш окръжен прокурор от Плевен, за участие в престъпна група за рекет, ръководена от Камен Балбузанов – Куката.

По делото, освен Захариев и Балбузанов, са подсъдими още шестима души – Ивайло Бировски, Валентин Георгиев, Илиян Михайлов, Иван Стойчев, Мирослав Минков, Петъо Христов.

Според прокуратурата Захариев е участвал в престъпната група и е изнудвал лекар за пари. Ролята му била логистична и покровителска. Прокуратурата твърди още, че Захариев е управлявал охранителен бизнес в Плевен заедно Балбузанов, като за целта двамата ползвали подставени лица. Престъпната група оказвала натиск на търговци да приемат да бъдат охранявани от конкретна фирма.

Бившият прокурор от Плевен бе задържан на 6 юни м. г. в сградата на Софийския градски съд (СГС), където той е подсъдим и за принуда. Арестът беше извършен в момент, когато състав на СГС беше дал почивка. В това време на Захариев беше връчено постановление за принудително довеждане и той бе отведен от залата.

Заедно със Захариев за участие в групата бе задържан и обвинен и служителят в Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието - Мирослав Минков.

В СГС Захариев е подсъдим за принуда върху основния свидетел по делото "Октопод", за да бъде дискредитиран наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, а подсъдимият Алексей Петров да бъде оправдан.

Според обвинението през април и май 2015 г. Захариев е принуждавал основния свидетел Георги Цветанов да набеди наблюдаващия прокурор Светлозар Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства в процеса. От държавното обвинение твърдят, че Захариев е искал Цветанов да подаде сигнал срещу Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото. Принудата е била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на прокурор Захариев, твърди прокуратурата.

Георги Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа.

Според обвинението целта на Захариев била чрез дискредитиране на Костов да получи кариерно развитие, като заеме поста му на шеф на Специализираната прокуратура. Към днешна дата Костов не само не е шеф на прокуратурата, но и беше дисциплинарно уволнен от съдебната система още през ноември 2016 година.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Въпросче
|
нерегистриран
02 януари 2018, 14:41
11
0
Този Светлозар Костов не беше "дискредитиран" по друг ред, та е трябвало Захариев да върши тази работа.
1
Първо ще е СТАРТ
|
нерегистриран
02 януари 2018, 14:36
7
-6
после, вероятно РЕстарт ..и така до края на света...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно