В очакване на измененията в Наредба № I-45
Възможни са затруднения при регистрацията на автомобили през януари
Системата за обмен на данни между "Пътната полиция" и нотариусите е готова, но липсва заповед на министъра на вътрешните работи, регламентираща правилата за функционирането на обмена на данни
Възможни са затруднения при регистрацията на автомобили през януари

снимка: БГНЕС

Макар новите изисквания за регистрация на автомобили да влязоха в сила от средата на седмицата, става ясно, че към момента липсва поднормативен акт, който да регламентира  регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, както и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

Това се разбира от съобщение на МВР и от отговор на запитване на "Правен свят" до Нотариалната камара. Последните изменения в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които са в сила от 27 декември 2017 г., регламентираха изграждането на връзка между нотариусите, които изповядват сделки за покупко-продажба на автомобили и системата на "Пътната полиция".  

По този повод в четвъртък от МВР уточниха, че "към момента МВР и Нотариалната камара работят по техническата свързаност на системите. Извършването на тестовете и настройки на системите изисква технологично време. Това в никакъв случай не е основание за неизпълнението на разпоредбите на закона от приобретателите на превозни средства".

"Правен свят" потърси гледната точка и на Нотариалната камара. А от отговора й се разбира, че въпросът далеч не е технически и е свързан с липсата на изменения на съответния поднормативен акт и министерска заповед за прилагането му. "След влизане в сила на новата норма на чл.144 ал.4 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), следва да се измени и съответният поднормативен акт, а именно - Наредба No I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, както и редът за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства", посочват от Нотариалната камара, като уточняват, че "информационната система за обмена на данни между Нотариалната камара и МВР е готова, тества се интегритета и сигурността на обмена на данни". В информационната система се отразяват: плащането на данък на превозното средство, фактът, че е налице сключена застраховка "Гражданска отговорност", данни за наложен запор, митническо ограничение или друго законово ограничение, данни от НБД "Население", регистър "БУЛСТАТ", техническото състояние на МПС и др.

От съобщението на Нотариалната камара се разбира още, че ще мине поне половин месец, докато реалното приложение на системата стартира. 

"След като изтече двуседмичният срок за обществено обсъждане и влязат в сила измененията на наредбата, следва издаването на заповед на министъра на вътрешните работи и правила за функционирането на обмена. Очаква се тази стъпка да бъде предприета около средата на януари", пишат от Нотариалната камара. 

Каква ще е действителната ситуация и дали са възможни затруднения при регистрацията на моторни превозни средства през януари, ще се разбере още в първите работни дни след Новогодишните празници. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно