Индийският парламент прие закон, криминализиращ светкавичния развод

Долната камара на индийския парламент одобри законопроект, който предвижда ефективна присъда за мюсюлмани, които се опитват да сложат край на брака си чрез оспорвания "светкавичен развод", месеци след като този похват беше забранен от Върховния съд като нарушаващ правата на жените. Законопроектът беше одобрен въпреки силната съпротива на опозиционни партии и приключи първата стъпка към криминализирането на тази мюсюлманска практика.

"Светкавичният развод" или т.нар. "троен талак" се използва, когато мюсюлманин прекратява брака си като просто произнесе три пъти думата талак (което на арабски означава "вие сте разведен").

През август Върховният съд на Индия обяви светкавичния развод за противоконституционен и нареди на правителството да инициира законодателни мерки срещу тази практика. Законът прави такъв развод невалиден, а за нарушителя са предвидени глоба и затвор до 3 години.

Той предвижда също мъжете да издържат бившите си съпруги, които получат попечителство над деца.

Министърът на правосъдието Рави Шанкар Прасад каза пред Лок Сабха – долната камара на парламента, че това е "исторически ден", защото предложеният законопроект слага край на десетилетия несправедливост като дава на мюсюлманките равни права с тези на мъжете.

Министърът каза още, че тази практика продължава да се използва въпреки решението на Върховния съд, което е накарало правителството бързо да внесе закона, за да "забрани изрично тройния талак".

Сега предстои законът да бъде одобрен от горната камара, преди да влезе в сила.

Индия няма общи граждански закони за брака, развода и съпружеската собственост. По конституция последователите на различните религии могат да използват религиозни закони, за да уреждат тези въпроси, включително и 180-те млн. мюсюлмани, които са най-голямото религиозно малцинство в доминираната от индуизъм държава.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно