Заради закана за убийство и опит за принуда
Прокуратурата привлече четвърти обвиняем по аферата "Суджукгейт"
Петър Малджиев притискал свидетели да оттеглят показанията си срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и Веселин Колев, бивш директор на ОДМВР – Добрич
Прокуратурата привлече четвърти обвиняем по аферата

Днес, 28 декември 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна четвърто обвинение по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Маринов, станал известен след аферата "Суджукгейт". Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в четвъртък.

Според държавното обвинение Петър Малджиев е извършил две престъпления - по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК (закана с убийство) и по чл.143, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК (опит за принуда).

Освен Петър Малджиев и бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, към наказателна отговорност от лятото са привлечени бившият директор на ОДМВР – Добрич – Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич.

В хода на разследването до настоящият момент е установено, че Малджиев е бил собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в гр. Добрич и други търговски обекти. Оглавявал е "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки.

През месец ноември 2017 г., във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев. Ако бъде признат за виновен Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите престъпления.

Спрямо него е взета мярка за неотклонение "подписка".

Бившият депутат Живко Мартинов е обвинен в общо 6 престъпления, сред тях са две обвинения за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление. Определена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв.

Според обвинителния акт Мартинов е упражнил спрямо свидетеля по делото А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г. до началото на 2013 г., в Добрич, го е заплашил с тежки последици за него – да го арестуват и че ще му изпрати данъчни проверки на дружествата, за да "смачка фирмите му". Така бившият депутат го е принудил да му предостави безвъзмездно общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе "Елена" и телешка пастърма.

Веселин Колев е привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство, принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване. Определена му е мярка за неотклонение "подписка".

Розалина Брайкова  е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 13 юли 2017 г. в град Добрич, с цел да причини вреда на конкретно дружество, е нарушила служебните си задължения, като издала заповед за спиране на експлоатация на обект на дружеството.

Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало специализираното звено "Антикорупция" за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. 

Според обвинението заповедта е издадена, без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, както и без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, не са били и допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Иванов
|
нерегистриран
06 януари 2018, 20:56
0
0
Тихомир Атанасов защо не каже къде се крие вуйчо мо 6есторния убиец от Нови искър ами ходи лъже пред спец. прокурорите, че бил уж заплашван по Суджукгейта
3
KEHAIOV
|
нерегистриран
28 декември 2017, 22:47
1
-1
SAMO PLAMEN NIKOLOV I ALBENA KOLEVA 6A SPASIAT POLOGENIETO,AA I ELICA STOYANOVA...
2
|
нерегистриран
28 декември 2017, 17:38
6
-4
Те едни свидетели......мани мани...киро лудия, антон анчунга...
1
1
|
нерегистриран
28 декември 2017, 17:08
9
-1
Абе тия целия град заплашвачи в убийство. Не ходете в Добрич, чеее .....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно