Заради защитата
Процесът срещу Йоан Матев не тръгна
Нови двама адвокати ще защитават подсъдимия за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина, не били запознати с материалите по делото
Процесът срещу Йоан Матев не тръгна

Подсъдимият Йоан Матев, снимка: архив

Не тръгна съдебното дело срещу Йоан Матев, обвинен в убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г., заради включването в процеса на нови двама защитници на подсъдимия. Това стана ясно днес по време на разпоредителното заседание, проведено в Софийски градски съд.

Новите двама защитници - Виктор Попов и Иван Томов, не били запознати с материалите по делото и не били съгласували защитната теза помежду си. Поради това съдия Руси Алексиев не даде ход на делото и го отложи за 20 февруари 2018 г.

Освен новите адвокати, за защитата на Матев остава да се грижи и Стоянка Маркова. По време на заседанието подсъдимият се отказа от защитата на майка си Сребрина  Гаджева.

Това не е първият опит на адвокатите на Йоан Матев да забавят процеса. Още в началото на декември градският прокурор Емилия Русинова обяви, че държавното обвинение е приключило с разследването в края на месец юли, когато е бил извикан и Матев, за да му бъде повдигнато прецизираното обвинение.

По думите на градския прокурор, след това се оказало невъзможно връчването на призовките на адвокатите за получаване на материалите по делото, поради непрекъснато деклариране на странични ангажименти от тяхна страна. Освен това, непрекъснатото искане на защитата за промяна на мярката за неотклонение на Матев допълнително забавило навременното внасяне на обвинителния акт в съда.

Едно от решенията на магистратите по искането на защитата на подсъдимия за по-лека мярка предизвика и широк обществен отзвук, след като през ноември съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд (СГС) реши да пусне Матев от ареста срещу мярка за неотклонение "подписка". Мотивът на съдията бе, че е изтекъл 8-месечният максимален срок за задържането му под стража.

Седмица по-късно Софийски апелативен съд (САС) обаче остави Матев в ареста. Според апелативните магистрати съдия Мумджиева неправилно е приела, че максималния срок за задържането на Йоан Матев е 8 месеца. "В случая максималният срок е година и половина и решението на съда не само не е незаконно, а е и единственото възможно", заявиха тогава от САС.

В периода между двете произнасяния и въпреки опитите на обвиняемия и защитниците му да забавят процеса, прокуратурата успя да внесе обвинителен акт, според който на 2 юни 2015 г. в 11,43 ч. в град София, в парк ,,Борисова градина", като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов, като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия, се казва в обвинителния акт. Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
---
|
нерегистриран
01 януари 2018, 01:46
0
0
Колко злъч и злонамереност у коментар 1 И какво предопределя не, че само мнението на комвнтатора е вярно. Дори няма нужда да чете делото, то се знае, че подсъдими е виновен.
2
Ало ало
|
нерегистриран
30 декември 2017, 12:56
1
0
Стига си плюла по Калоян, Богданке! Кака ти Венче отдавна е живия труп.
1
|
нерегистриран
28 декември 2017, 16:38
7
-10
Щом 'съдията' по това дело е екземпляра Ал Бънди работата е ясна оправдателна присъда и после обезщетение за невинната душа ,която може и да изчезне от страната защото мярката и със сигурност ще бъде променена!Просто имайте търпението да гледате съдебния цирк и клоуна ,който ще го сътвори!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно