Ново напрежение в управляващата коалиция
ВМРО се обяви срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, подписана от Екатерина Захариева
Международни лобита натискат България да узакони "третия пол", пишат от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов
ВМРО се обяви срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, подписана от Екатерина Захариева

Вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов се разминаха по Истанбулската конвенция, която Министерство на правосъдието настоява България да ратифицира, снимка: БГНЕС

Ново напрежение се зароди в управляващата коалиция. Една от трите партии в коалицията - "Обединени патриоти" – ВМРО, се обяви срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция от страна на българската държава. Конвенцията на Съвета на Европа е свързана с превенцията и борбата с насилието над жени, както и домашното насилие.

Документът е подписан от настоящия вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, но в качеството й на министър на правосъдието през април 2016-та година. 

От формацията, чиито лидер е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, обаче изразяват острото си несъгласие, защото според тях по този начин се осигурява възможност за признаване от България на наличието на "трети пол". 

Неотдавна министърът на правосъдието Цецка Цачева също се обяви за ратифицирането на документа, като отрече това да доведе до легализиране на гей-браковете у нас. В края на ноември месец заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви, че България е "на прага" да ратифицира документа. 

По-рано този месец на специална среща в МП, Ахладова бе уверила директора на Европейския институт за равнопоставеност на половете Вергиния Лангбак, че възможността за прилагането на Истанбулската конвенция в целия Европейски съюз ще е сред приоритетите на стартиращото следващата седмица българско председателство на общността.

Макар засега индикациите за напрежение по темата да бяха неофициални, очевидно поетите ангажименти от представители на ГЕР  България да се присъедини към Конвенцията, налага да се пристъпи към взимането на конкретни решения. Това обяснява и острата реакция на един от партньорите във властта. Казусът е поредният, който поражда напрежение в управляващата коалиция, като по всичко изглежда ГЕРБ ще търси подкрепата от други формации, извън "Обединени патриоти", които да осигурят нужните гласове за ратифицирането на "Истанбулската конвенция".

"Правен свят" публикува позицията на ВМРО:

"Под заглавие за домашното насилие, Конвенцията налага учебни програми за изучаване на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм и травестизъм. Тя съдържа редица скандални текстове, атакуващи такива основополагащи категории за българите като мъжки и женски пол, семейство от мъж и жена, правата на родителите, правото на свободно вероизповедание и др.

Истанбулската конвенция също така насърчава изучаване на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм, травестизъм и др. подобни, и то на всички образователни нива – от детската градина до университетите. 
Член 3 например въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека:

"Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете".

На практика това дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове – ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол автоматично според Истанбулската конвенция се създава еднополово "семейство".

А както е известно, българската Конституция признава пол от мъж и жена и семейство от мъж и жена. Това означава да се даде възможност за осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България, ако бъде ратифицирана тази Конвенция, която уж се занимава само с домашното насилие.

Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с "особености на пола". С други думи, всеки трансексуален от трета държава може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради "особености на пола".

Междувременно в писмо до зам.-министър председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов над 30 граждански, християнски и други организации за защита на семейството се обърнаха с молба за недопускане на ратификация на Истанбулската конвенция.

Поради цялата сложност на ситуацията, Вицепремиерът, който е и лидер на ВМРО – Българско национално движение, Красимир Каракачанов даде отрицателно становище на скандалните текстове в съгласувателната междуведомствена процедура, като пусна и писмо до Началника на кабинета на премиера Бойко Борисов, в което категорично се противопостави на приемането на тази Конвенция. В писмото се настоява тази Конвенция да бъде подложена на широк обществен дебат и едва тогава да бъде разглеждана по същество.

Уточняващи текстове и юридически усложнения от приемането на Истанбулската Конвенция:

Едно от сериозните негативни последствия от въвеждането на "социален пол" е зачестилата практика трансексуални мъже-спортисти да се състезават в женски дисциплини и да доминират сред жените при вдигането на тежести, бягането, борбата, колоезденето, американския футбол, баскетбола, смесените бойни изкуства и др.

Училища ще подлежат на санкции, ако не позволяват на момчетата, които се идентифицират с женския пол, да използват тоалетните и баните на момичета и обратно.

Истанбулската конвенция ще доведе до обвинения в насилие срещу
родители, ако откажат да третират своето момиче като момче, при
положение, че дъщеря им е пожелала това. В такъв случай родителите
ще загубят и правото си образоват децата си в съответствие с техните
морални убеждения.

Разпоредбите на Истанбулската конвенция ще нарушат също свободата на религията. Те ще принудят свещенослужителите, които са обвързани с абсолютно задължение за тайна на изповедта, да нарушат своята религиозна свобода.

Конвенцията има за цел да премахне всяка "традиция, основаваща се на стереотипни роли на половете". Двойственият възглед за човечеството (мъжко-женско), в т.ч. и брака може да бъде окачествен като "традиция, основана на стереотипни роли на половете" в учебни програми.

Всички тези двусмислени и спорни трактовки ще бъдат тълкувани именно от механизъм за мониторинг, който би могъл да подкопае националната компетентност и да отвори врата за атака към българската Конституция специално в частта за брака и семейството, посочват организациите в писмото си до Каракачанов. Те обръщат внимание на факта, че днес насилието срещу жени и домашното насилие представляват престъпление във всички държави-членки на Европейския съюз. Само една част от тези страни са ратифицирали спорната Конвенция от Истанбул. Много от тях изразяват опасения, свързани с потенциалното бъдещо правно тълкувание на текстовете, включени в нея.

Междувременно Словакия е спряла всяко движение за ратификация след остра полемика. След опит да бъде тихомълком гласувана, разгорещени дебати се разгарят и в Хърватия, която също отхвърля Истанбулската Конвенция. Същото се случва и в Латвия.

Унгария категорично и окончателно е отказала ратификация. Така че не сме само ние единствени – цяла Източна Европа е взривена от Истанбулската конвенция.

Ето част от скандалните текстове в Истанбулската Конвенция:

1. Учебен материал за "нестереотипни роли на пола" в официалните учебни програми

Чл. 14 ал.1 "Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."

Приемането на Истанбулската конвенция може да доведе до изучаване на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм, травестизъм и др. на всички образователни нива – от детската градина до университетите.

2. Изкореняване на традиции, основани на "стереотипните роли за мъжете и жените".

Гл. 1 ч. 4 ал. 3 Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипни роли за жените и мъжете.

Традиционните роли на жената и мъжа се приемат като основа на предразсъдъци и ще бъдат подложени на законен институционален натиск, ако бъде гласувана Истанбулската конвенция.

3. Насърчаване на промени в поведенческите модели на жените и мъжете

Гл. 3 чл. 12 ал. 1 Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипни роли за жените и мъжете.

Традиционните роли на мъжкия и женския пол ще бъдат подложени на натиск за поведенчески промени в социалните и културните модели – натиск, който засега се нарича "насърчаване".

4. Статут на бежанци за хора с "особености на пола"

Гл. 7 чл. 60 ал 2 Страните осигуряват тълкуване, отчитащо особеностите на пола, на всяко от основанията на Конвенцията, а когато бъде установено, че преследването, от което се опасява лицето, е на едно или повече от тези основания, кандидатите следва да получават статут на бежанец съгласно съответните приложими инструменти.

Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с "особености на пола". С други думи, всеки травестит в Иран например може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради "особености на пола".

5. Въвежда се постоянен механизъм за мониторинг

Гл. 9 Член 66 Експертна група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие

ал.1 Експертната група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие (наричана по-нататък "GREVIO") следи за изпълнението на настоящата Конвенция.

Гл. 9 чл.68 ал. 1 Страните представят пред Генералния секретар на Съвета на Европа доклад за законодателни и други мерки, въвеждащи в сила разпоредбите на настоящата Конвенция, съставен на основата на изготвен от GREVIO въпросник, който да бъде разгледан от GREVIO.

Гл. 9, чл. 68 ал.4 GREVIO определя подходящите средства за провеждане на тази процедура по мониторинг. Тя може по-специално да приеме въпросник за всеки кръг на оценяване, който да служи като основа за процедурата на оценка на изпълнението от страните. Този въпросник се изпраща до всички страни. Страните отговарят на въпросника, както и на всяко друго искане за информация от GREVIO.

С други думи, ЛГБТ активистите у нас ще получат още една законна властова позиция за атака срещу единствените два пола – мъжки и женски, за атака срещу традиционното семейство и за налагане на хомосексуалния модел с подкрепа на държавата. Още един Български Хелзински комитет, подкрепен законодателно от държавата, за да работи срещу гражданите."

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
кАЗАНОВА
|
нерегистриран
28 декември 2017, 12:01
7
0
Еманципацията превръща жените в по-глупави от всякога!Уважаеми жени,глупаво е да се заемат такива високи и отговорни постове от вас!Бъдете Дами!!!!
5
|
нерегистриран
28 декември 2017, 11:58
1
0
И ся като се изпоженят готините момци и заживеят в съпружеска вярност за някои дебалаци ще останат само грозниците! Те туй е голямата драма за някои.
4
FUCK LIKE A BEAST
|
нерегистриран
28 декември 2017, 10:49
5
0
Кое ще е стереотипно и кое - нестереотипно в процеса на ухажването между двата пола ? Жените ли ще ухажват вече мъжете и последните ще се правят на недостъпни, може би ? Това разбира се е валидно само за хетеросексуалните двойки, а за хомосексуалните кое ще е стереотипно и кое - нестереотипно ? Какви ще са санкциите за онези,които не спазват Конвенцията ?
3
|
нерегистриран
28 декември 2017, 10:17
0
-3
Gay marriage rules!
Legalize it!
2
*************************************
|
нерегистриран
28 декември 2017, 06:52
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
112
|
нерегистриран
27 декември 2017, 22:07
10
0
Ама у нас хетеро-браковете още ли са разрешени??? Ужас! Колко анти-европейско?!?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно