Адвокат Марин Марковски:
Гей бракове в България? Бог и законът казват - не*
Когато има 
грях, държавите рухват, казва известният защитник по наказателни дела
Гей бракове в България? Бог и законът казват - не*

Адв. Марин Марковски, снимка: 24chasa.bg

Адвокат Марковски, наскоро двойка жени поиска българският съд да узакони брака им, сключен във Великобритания. Дойде ли време да разрешим и ние еднополовите бракове?

Всички обичаме прекрасната ни държава България. Няма такава хубост по света. С невероятни места, на които да се радваме - на гората, планината, на хубавата река, на изгрева. Но тя още не е уредена и е нужно много да се направи.

И като за капак една двойка, подкрепена от други подобни, предлага в България да се допуснат бракове на мъж с мъж и на жена с жена. Това не може да стане.

Но защо?

Българският народ има здрав исторически инстинкт за оцеляване, има и морални устои, които може да звучат като лозунги, но ги пази в сърцата и душите си. Естествено е в европейска държава, която претендира за носителка на хуманните ценности, правото на личен и сексуален живот да не е обременено от обществен контрол. Но това не означава, че ако някой има интимни изживявания с човек от същия пол, трябва да ги демонстрира и натрапва.

Да, но от 28 страни - членки на ЕС, ние сме сред 6-те, в които още не се признават еднополовите бракове или гражданските съюзи. Не е ли време да помислим за тази крачка, още повече че и съдът в Люксембург може да ни задължи?

Вярно е, че в ЕС се разрешава сключването на еднополови бракове, но не сме маймуни,
 за да подражаваме 
във всичко. България има история в отношенията в семейството, които се свързват със здравите ни религиозни принципи. Православната вяра е носителка на изключителни ценности - любов, разбирателство, мъдрост.

Господ е казал: плодете се, множете се. Целта на брака е да създаде деца, радостта на бъдещето, но и на делника. Това как ще стане при гей двойки? В историята на църквата има Екзархийски устав, където е казано кога може да се разтрогне бракът. Преди 9 септември 1944 г. той е бил само църковен и развод не се е давал лесно. Трябвало е да има изключителни причини. Следователно църквата охранява не само морала, но и брака.

Отношенията между мъжа и жената в брака са тайна. Те са интимни, фини неща, свързани с начина на живот, с опита, с културата, и на тях не бива да се посяга. Разбира се, не бива да се посяга и на правото на личен избор. Но сключването на брак е свързано с много сериозни последици.

Претенциите на гей двойките, че са в състояние да възпитават деца, не може да ни радва. Представете си двама хомосексуалисти да осиновят момченце - та децата подражават на родителите си. Това небоходимо ли е, след като имаме 3 млн. млади българи, тръгнали по света да се борят за хляба си, а държавата ни се нуждае от здрави, хубави деца, които да запазят нацията. Не бива да забравяме, че те са бъдещето. С гей браковете тях няма да ги има.

Как стоят нещата законово?


Конституцията категорично забранява сключването на еднополови бракове. Там е казано, че бракът е между мъж и жена. В Семейния кодекс има същите текстове.
Чух за тази двойка, която има сключен брак в Англия и иска той да бъде регистриран тук. Идеята на гей
партньорите е да
заобиколят закона

Като сключат брак в държава, където е разрешен, те искат да го регистрират тук и да правят демонстрации, че са съпрузи с всички произтичащи от това последици - онаследяване на имущество, придобито по време на брака, отглеждане и възпитание на деца.

Общинската служба им е отказала претенцията, след като е направила справка в закона. Двойката обжалва по административен ред. Ще се сблъскат обаче с категоричното решение на съда, защото има конституционна норма.

В името на истината не виждам реална опасност, но нека си припомним историята на България. Нашите войници са прочути с юначеството си, с външния си вид и здравата физика, с мъжествения си дух. Българките са едни от най-красивите жени, известни с трудолюбието, почтеността, любовта към децата. От такива хора има нужда България. А и това са православните ценности на нацията ни. Другото приемаме с толерантност, нормална в демократичното общество. Но там, където има грехове, рухват държави. Така са рухнали Римската империя, гръцката държава, империята на монголите. Можем да спечелим пари, да се измъкнем от блатото на мизерията, но загубим ли моралните си ценности, сме обречени.

Не се ли опасявате, че си навличате гнева на гей общността?

Не се страхувам от гнева на тези, които ще ме упрекнат. Моята аргументация е в конституцията. Ако някой възрази и се чувства засегнат и онеправдан, означава, че възразява срещу конституцията. А това е неразумно.

Виждането ми почива на юридическата ми експертиза. Но личното ми мнение съвпада с разбирането на Народното събрание, гласувало конституцията. Редното, полезното, необходимото са браковете между мъж и жена. Никой не може да възрази и срещу разбиранията на Библията.

Християнската религия приема еднополовите отношения за грях и смята, че те не са необходими, не са нормални и полезни.

Вие познавате ли гей двойки?


Аз съм адвокат, сблъсквал съм се с всичко. От човешки същества, които трудно може да наречем.така, до много морални хора. Нямам антипатия към хомосексуалистите. Приемам ги. Те не будят у мен омраза. В Библията е казано: Обичай ближния си. Ако той е грешен, не значи, че не бива да получи прошка и любов, помощ и разбиране.

Като че ли зачестяват зловещите битови убийства. Оскотява ли нацията?

Духът е изпуснат от бутилката. По традиция, когато наближат коледните празници, стават ужасни неща. Много от въпросите за престъплението, наказанието, любовта и жестокостта намират отговор в православната религия.

Развалата в комунистическото общество бе свързана с липсата на сериозни трудови навици и унищожаване на религиозните ценности. Поколението, което имаше тези дефекти, се оказа в светлината на златото, а това е страшно, то води към ада. Срещу пари се получава всичко. Но не може да се откупи животът и да се получи прошка. Героят стана човекът с бухалката и луксозната кола. Дори и институциите имаха респект към него, защото плаща. Всичко това бе свързано с лошо икономическо ръководство. Отдръпнахме се и от културата. Знаете ли, че никога не съм защитавал по дело за престъпление артист или цигулар.

Появиха се и наркотиците. Майки са ми разказвали, че когато детето им е надрусано, заспива върху пуснат котлон, без да усеща болка.

Затова религията трябва да стане задължително избираем предмет в училище. Така ще намалим агресията. В Духовната семинария учат здрави деца между 7-и и 12-и клас и няма нито един случай някой да е пребил съученик. Толерантността, привързаността към ближния препятства престъпността.

Но аз съм настроен оптимистично. Българският народ е оцелявал в много по-тежки ситуации и сега ще оцелее.

Адвокат Марин Марковски завършва право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Потомствен адвокат. Баща му е бил с 56-годишна адвокатска практика, но в гражданското право. Практикува от 1975 г. в областта на наказателното право. Явявал се е по едни от най-известните дела - "Луканов", "Белнейски", тройното убийство в жк "Гео Милев" , "Килърите", "Индиго". Женен, с двама синове, единият от които също е адвокат.

*Препечатваме интервюто от в-к "24 часа".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 22:37
1
-1
Според мен бракът се сключва като върхова проява на любов между двама души - без значение жена и мъж, мъж и мъж или жена и жена. Една от причините страната ни да изостава икономически от останалите държави в ЕС е пословичната ни, комична понякога консервативност. Трябва да позволим в затвореното ни общество някоя и друга нова идея да навлиза от време на време, защото само така има шанс да задържим младите, талантливи хора вътре в България. Хора, излезте от задръстената си, стара черупка, или страната ни ще се превърне в огромен старчески дом!!!!! Чудите се защо няма млади хора в милата ни родина? Хората като този адвокат са единствената причина!!!!
18
Страшни глупости
|
нерегистриран
28 декември 2017, 10:56
4
-8
Адвокат Марковски бил оправдал виновни, изкарал от затвора убийци, изнасилвачи и прочее глупости. Пичове абе вие понякога слушате ли какво говорите? Да оправдае някога и да го вкара или изкара от затвора в България право и възможност има само и единствено съда. Единственото изключение е президент, вицепрезидент - помилване. Разбирам, че сте българи и мисленето ви е слабата страна, плюенето ви е силната, ама от време на време не е лошо да се мисли по малко. Разбирам че мисленето няма да ви хареса, като изводи, ама какво да се прави, не всичко в живота е радостна чалга.
17
|
нерегистриран
28 декември 2017, 09:22
4
-1
"Когато има 
грях, държавите рухват"

Добре поне, че клиентите на адвокат Марковски са все честни, безгрешни и невинни! Щом кампанията да говори за честност и непорочност е поверена на един такъв известен адвокат, то явно целта е съпротивата срещу идеята да има вождове, които не се радват на особена обич и подкрепа. То вярно, че някак е неловко някоя честна приватизаторка или леля Гуси да поведат борбата срещу рИформата. Ама в случая съпротивата е заложила направо на хватката "лягане по гръб".
Всичката я България втасала, всичко в нея честно, безгрешно и законно, та кусура й са гей-браковете.
Да не говорим, че баш двамата другари и един рИформатор няма да се престрашат публично да встъпят в еднополов брак, макар най-вероятно те стоят зад "инициативата". Ама няма да се изненадам, ако прочета, че тихичко се развели ... официалните си жени.
16
The Grey Knight
|
нерегистриран
26 декември 2017, 11:20
7
-10
Прав е този път... тоя. Психично болните се лекуват в специализирани учреждения, а не им се уйдисва на капризите! А и за другото има право. Православие или смърт!
14
Августейши
|
нерегистриран
25 декември 2017, 19:47
3
-3
Бог му го говори на адвокатина Марковски...и му бил казал Тцъ
13
|
нерегистриран
25 декември 2017, 16:41
13
-3

Много окаяна визия има адвокатчето.Дали не е дало интервю точно по време на Строгият Коледен пост,които той така усърдно пази катио съвестен и стриктен Християнин.Питат го ясно,точно и конкретно по евро-Гей и Лесбийските бракове.Пък то горкото ни развило тези като шамандура в море.Тип Зимата на 1942г.га брахме шипки с кака Пенка.
За морала,грехопадението,сребролюбието за Библейската прошка.
Високите морални устои намесил ,сякаш такъв безупречен християнин като Марковски може да бъде нещо друго освен праведник в очите на хората и Бога.Това ЖП-кюмбе и неговото прогнило правосъзнание изобщо озъзнава ли вина на това да говори баш по Коледа -най светлият Християнски празник за морал.Пред стотиците хиляди жертви на тежки криминални престъпления и престъпници (линкащи по улиците),които този 'праведник'морален естет връща безпардоннос лека ръка.
Как спи изобщо и не трепва този стожер на 'моралноста и атеросклеротичната плака как пипа и целува децата си с тези две омазани в кръв ръчички с дебели пръстчета,отгледани на анорексийна диета с парите на стотици хиляди трупове.
Сякаш натрапчиво се опитва да ни се оправдае като пробута тезата видиш ли лесбийките -първопричината за този липсващ и изопачен морал.Г-н Марковски на тоя свят нищо не остава ненаказано.Всяко нещо си му идва времето.Изпуснеш ли му края дамлата те закопава!Най лошото е че ние с делата си не плащаме пряко за това ,което вършим.Плащат го нашите наследници и семейства.
12
Уникална идея
|
нерегистриран
25 декември 2017, 11:34
9
-2
За гей браковете да питаш МАРКОВСКИ и той да ти говори за грехове и морал.
11
|
нерегистриран
25 декември 2017, 08:53
11
-7
Намери се той безупоречният морален съдник,чистият като сълза адвокт изкарал от затвора стотици тежки убийци,изнасилвачи и уроди той да ни хока,съди и кори кой прав-кой крив.И то забележете според Библията.
Ами то да му дадем на тоя моралист една перелина на Темида и сам да въздава правосъдие в БГ според канона на Библейските притчи.Точно така както прави и Ислямска държава,която въздава право съгласно нормите и притчите писани от първият халиф Харун-Ал-Рашид
9
***********
|
нерегистриран
24 декември 2017, 21:11
2
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
Посреко
|
нерегистриран
24 декември 2017, 16:35
5
-6
Мъчи ме един въпрос защо точно той? Каква е връзката между Мартин Марковски и гей браковете!?

Дали е риторичен въпрос...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно