Обновена  15 дек 13:34
Предварително
Президентът ще наложи вето на новия антикорупционен закон
Анонимни сигнали няма да се разглеждат от органа, предвиждат приети от НС текстове
Президентът ще наложи вето на новия антикорупционен закон

Държавният глава Румен Радев ще наложи вето на новия антикорупционния закон, след като той бъде окончателно приет от народните представители. Това стана ясно от думите му по повод решението на депутатите Народното събрание да контролира новия антикорупционен орган.

"Въпросът не е само за назначаването на ръководството. В някои медии това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е около него. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум", заяви президентът пред журналисти в петък.

По думите му този закон няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване.

"Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните", каза държавният глава.

 "Що се отнася до назначаването нямам за самоцел да назначавам ръководството на този орган. Това, за което настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването", допълни Радев. "Виждам с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването", посочи още той.

"Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на антикорупционния закон, който още не е приет", коментира от своя страна в кулоарите на парламента Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

"Законът не е публикуван в Държавен вестник. Все още не е приет. Моля ви, нека да бъдем сериозни. Уважение към президента и президентската институция, но да се изказваш, че ще наложиш вето по нещо, което още не е прието, смятам, че е абсолютно несериозно", посочи Цветанов.

Той припомни, че след обнародването на закон в Държавен вестник, президентът е в конституционните си правомощия да наложи вето с определени мотиви.

Парламентът ще контролира бъдещата антикорупционна комисия

Народното събрание ще осъществява контрол върху дейността на бъдещата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха в петък депутатите, които продължиха с приемане на второ четене на текстове от новия антикорупционен закон. Членовете на Комисията, която бе гласувана вчера, ще бъдат задължени при покана да се явят в парламента, за да предоставят информация за работата си.

Комисията всяка година до 31 март ще представя в НС и доклад за дейността си. В същия срок докладът ще се изпраща и на президента, на Министерски съвет, както и ще се публикува на  интернет страницата на Комисията.

По време на обсъждането на текстовете от закона, депутатът от левицата Филип Попов коментира, че "предвид начина на назначаване и възможността за освобождаване на членовете на Комисията, контролът от Народното събрание се обезсмисля". В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов посочи, че  "това е поредното абсурдно твърдение на опозицията. И 1/5 народни представители могат да искат предсрочното освобождаване на член на комисията".

"Опозицията във всеки един момент може "да иска главата" на всеки член, това е демократично и не е инструмент в полза на управляващите", коментира Кирилов.

Приети текстове от антикорупционния закон гласят още, че "всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията".

Анонимни сигнали няма да се разглеждат. За сигнал ще се приема и публикация в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС, се казва още в гласуваните членове от закона.

Депутатите гласуваха предложение на "Обединени патриоти", което не е подкрепено от правната комисия, да отпадне текст, според който лицата не могат да носят отговорност при подаван на сигнал за корупция или конфликт на интереси.

Гласуването на Антикорупционния закон ще продължи на следващото пленарно заседание идната седмица.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
ТОЧНО ТАКА!
|
нерегистриран
17 декември 2017, 10:45
2
0
Крайно време е ... същностния дебат за българската политика да се съсредоточи около качеството на продукцията на Народното събрание. Оттам се управлява България - със законите!
До коментар [#2] от "Браво":
Президента е истински българин!
2
Браво
|
нерегистриран
15 декември 2017, 15:12
10
0
Президента е истински българин!
1
не е ли това работа именно на тази Комисия
|
нерегистриран
15 декември 2017, 12:07
4
-2
решение № 166/10.май 2000г. по н.д.№50/2000г,1.н.о..ВКсъд,е ,постановено при допуснато СЪЩЕСТВЕНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА/писмо ВКП вх.№4921/13г. от 04.09.2015г.,й от 08.12.14г./,и не представлява
стабилен съдебен акт.,който няма как да влезе в законна сила.Тъй като потвърждава присъда ЛС на 10 май 2000г. . ПРИ ВЕЧЕ НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ЗАКОН /ПЗРЗИДНК/Д.В. БР.21/2000г. ,Като ,мотивите на решението излизат с два месеца закъснение,поради “заболяване” на докладчика .Нещо повече По - НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ЗАКОН финалната инстанция оставя в сила решение по внох.д. №358/99г. Ос Враца ,й присъда №245/9.7.99г. по нох.д. №522/98г.Рс Враца ,с осъждане на ЛС за престъпление по чл.148 ал.2 НК, :, за приписване на подкуп на н.к Грао при общ Враца,баща на на прокурор от Враца ,сега съдия. Въпреки ,че СЛЕД ПРОМЯНАТА НА ЗАКОНОНА, ,да гледа делото по новия процесуален ред, и да го върне на първа инстанция, за да тръгне и завърши по новия закон .ПРИЧИНА ,нито аз ,нито Закона да не признаваме “решение” № 166/10.май 2000г.1 н.о.
До сега Зам.председателката на ВКс, /н.о/ по жалбите и възраженията с разпореждания отказва да образува производство пред ВКс , ,което е вид услуга на врачанската съдебна мафия,образували и решила наказателно дело,без обвинителен акт, без да имам право на защита и свидетел,при допуснати Трима на обвинението. Гореописаното доказва безчинства на престъпната съдена и осъждана от нас съдебна власт ,както по ЗОДВПГ,-ЧЕТИРИ ПЪТИ ,, без адвокат,така и пет ПЪТИ за нарушени права по чл.6 т.1 от ЕКПЧОС,/споразумение с МП,без адвокат /и едно пред ЕСПЧ,,също без адвокат.До сега ВИНОВНИТЕ “МАГИСТРАТИ” вместо да възстановят причинените на семейството ни вреди с личното си имущество, още повече са настървени й продължават повече от 27 години да погазват Закона по делата и преписките ни,?! Което доказва ,че контролната инстанция ВКсъд става все по върховен,и все по малко съд.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно