Главният прокурор поиска
Парламентарно изслушване на цялото Бюро за СРС за твърденията на Бойко Рашков
Сотир Цацаров предлага заседанието на ресорните комисии в НС да е открито за медии
Парламентарно изслушване на цялото Бюро за СРС за твърденията на Бойко Рашков

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска свикването на заседание на две парламентарни комисии – за контрол над службите за сигурност и СРС и на тази за вътрешна сигурност, за да се изяснят "отправените за пореден път сериозни обвинения" от Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС. В специално писмо, изпратено в четвъртък до председателите на комисиите – Димитър Лазаров и Цветан Цветанов, главният прокурор предлага да бъдат изслушани всички членове на Бюрото, както и заседанието да е открито за представителите на медиите.   

Според главния прокурор изявленията на Рашков "имат пряко отношение към спазването на закона и правата на гражданите, а също и към вътрешната сигурност".

"Предлагам да обсъдите необходимостта от такова заседание - на ресорната комисия, или съвместно на двете комисии", посочва Цацаров и допълва: "Моето разбиране е, че само в хода на такъв институционален диалог българските граждани могат да получат информация, която отговаря на истината и не е изкривена от лични амбиции и партийни пристрастия".

"Ако намерите предложението ми за основателно, моля да поканите за участие в заседанието г-н Рашков, както и членовете на НБКСРС – (не само председателя), тъй като Бюрото е колективен орган. Моля да поканите също главния прокурор, председателя на ДАНС и председателя на ДАТО", се казва още в писмото.

В него се припомня, че на 23.11.2017 г. се проведе заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по ЗЕС, на което бе обсъден доклада за дейността на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 г. На заседанието на парламентарната комисия присъстваха Бойко Рашков, председателят на ДАНС и главният прокурор.

"На 06.12.2017 г., по повод приемането на доклада на Бюрото в пленарна зала, бяхме поканени за участие в заседанието на Народното събрание. Всеки от нас имаше възможността да направи изказване пред народните представители, като изложи съответни факти, както и позицията си по обсъжданите въпроси. Заседанието бе открито и цялата дискусия бе публично достояние.

Последваха медийни изяви на г-н Бойко Рашков, в които бяха отправени от него твърдения за тежки нарушения на закона при прилагането и използването на СРС, за нарушения на прокуратурата и ДАНС, както и множество упреци към ръководството на ПРБ и ДАНС", се посочва в искането на главния прокурор.

По-рано днес Бойко Рашков заяви в ефира на Нова телевизия, че "има заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от 20 ноември 2015 година, с която той забранява на своите подчинени прокурори на Националното бюро да се предоставят документите, на които се основава искането за използване на СРС-ата, резултатите, получени в хода на прилагане на СРС-та, получените веществени доказателствени средства".

"Тъй като има такава заповед, на нас ни се отказва да се запознаем с тези материали. Затова заявих в българския парламент, че Бюрото оттук нататък няма да може да уведомява гражданите със 100% убеденост, че те са били подлагани на СРС-та", каза той.

Рашков твърди, че материали, свързани с конкретно използване на СРС-та, са се появили чрез прокуратурата в онлайн медия. "Този материал, който се е появил в медиите, е бил в делото на прокуратурата. Точно по този случай сме извършвали проверка и две от нашите констатации за неправомерно подслушване на магистрат са по този случай", каза още Рашков.

"Бюрото е изпратило 43 сигнала за нарушения на главния прокурор, от тях по 19 ние нямаме знак, че някой е взел отношение по труда на хората от Бюрото", коментира Рашков.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
|
нерегистриран
15 декември 2017, 10:10
5
-2
До коментар [#16] от "Хахо":
Самият Рашков е изкуфял червеникав дядка и вече пътник.
Опозиционни брътвежи на дребно от провален юрист като напън да измъти нещо в полза на старата политическа пачавра - Столетницата.
...ясно е ! хахо си!!!
16
Хахо
|
нерегистриран
15 декември 2017, 09:09
6
-6
Самият Рашков е изкуфял червеникав дядка и вече пътник.
Опозиционни брътвежи на дребно от провален юрист като напън да измъти нещо в полза на старата политическа пачавра - Столетницата.
15
До 10
|
нерегистриран
15 декември 2017, 08:38
6
-1
Айде не ги превъзнасяй и "ангелосвай" толкова Тенчо, Цонев и компания...!!! Оправдаха ги, ще вземат и някой лев, други повече от този лев, но не е необходимо да им оплакваме допълнително съдбите. Прокуратурата се провали по това дело заради калпавият начин на разследване и тъпите и неадекватни действия на Романов.
14
123
|
нерегистриран
15 декември 2017, 00:33
7
-5
Рашков желае Бюрото, да проверява като инстанция дали правилно съдът е преценил доказателствата/данните по преписките въз основа на които е дадено разрешение за СРС.Рашков иска да се запознава със съдържанието на ВДС - те.
Рашков докато говори в студиото на БТВ, размахва на няколко пъти пръст и държи тон. Това поведение ли харесвате?
Защо Рашков се държи, така,явно Цацаров е пътник и Рашков се цели за Главен прокурор отново или за Председател на ДАНС.
13
До редакцията на "Цацарово-ЦУМов свят"
|
нерегистриран
14 декември 2017, 21:39
17
-6
Триенето на коментари против Цацаров да започне ...... СЕГА !!!!!!!!!!!!!!
12
****************************************************************
|
нерегистриран
14 декември 2017, 21:37
18
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
***********************************************************************
|
нерегистриран
14 декември 2017, 21:30
19
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10
Разследване на зависимия главен прокурор от ЦУМ
|
нерегистриран
14 декември 2017, 21:15
24
-4
Само за ареста на финансиста Тенчо Попов и бившия военен министър Николай Цонев съдът в Страсбург осъди държавата да им плати обезщетение общо близо 30 000 евро. Това е достатъчно доказателство за неистиността на твърденията на бившия зам.-градски прокурор Роман Василев, че арестите са извършени по законния ред.


Съдът в Страсбург бе посочил, че финансистът Тенчо Попов е бил подложен на унизително отношение по време на задържането му и последвалото разследване не е било извършено своевременно и с необходимото усърдие. Присъденото обезщетение за това бе в размер на 14 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.Видеото от ареста на Попов показва как маскирани служители на МВР нахлуват в кантората, в която е извършено задържането му, като изблъскват от входната врата Попов, събарят го на пода, а после с крака отдалечават ръцете му от тялото и настъпват ръцете му, за да не може да ги движи.От записа на охранителната камера в кантората се вижда и как докато част от маскираните ровят из чантата на Тенчо Попов, в една от стаите друга част са седнали на кожен диван, размахват ръце и правят специфични жестове, а оператор на МВР ги снима.От пълния запис на МВР, който се оказа, че се съхранява единствено от прокуратурата, се вижда как Тенчо Попов е наранен в главата в момента на ареста. В първите минути на акцията той е с белезници, а при извеждането му от кантората - вече не.

Поведението на полицаите при ареста стана причина прокуратурата да поиска този запис да бъде изпратен и в МВР, където ръководството на ведомството да анализира поведението на подчинените си.Бившият военен министър Николай Цонев бе обезщетен по спечелено дело от него в Страсбург с 15 000 евро. Припомняме, че той и съдията Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. с обвинение, че са искали да подкупят с 20 000 лв. от следователя Петьо Петров. Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете „На колене!”. Пресцентърът на МВР по времето на Цветан Цветанов разпространи видео от задържането, на което ясно се чуваха репликите на Василев към Цонев: „Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!”.Съдия Петър Сантиров засега не е завел дело в Страсбург, но за това пък осъди прокуратурата за причинените му морални щети за 300 000 лв.

И тримата потърпевши от действията на Роман Василев и МВР бяха оправдани по всички инстанции.Името на Роман Василев се свързва и с " ювелирната" костинбродска афера в деня на размисъл преди изборите през 2013. Тогава той гръмко обяви, че в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд са открити 1 267 700 незаконните бюлетини и главният секретар на МС Росен Желязков не е упражнил контрол върху печатенето им. За да убеди обществеността в това, той театрално направи следствен експеримент с множество бюлетини, чийто неистинност още тогава пролича.Малко по-късно съдът направи на пух и прах твърденията на прокурор Василев. „Съдът намира, че не са налице доказателства по делото, установяващи по какъвто и да било начин служебно бездействие по повод на дейностите, свързани с подготовка на изборите от страна на подсъдимия Желязков в качеството му на главен секретар на МС. Напротив, налице са безспорни доказателства за осъществен ежедневен контрол и отчетност", посочва градският съд в мотивите си. Самият Желязков не е търсил обезщетение за очерняне на името му.
9
|
нерегистриран
14 декември 2017, 20:58
11
0
До коментар [#7] от "Въпросче":
А БЮРО по изслушванията ще има ли?
Ще има, но първо изслушването трябва да се приравни на подслушването, т.е. да е СРС. Тогава няма да е нужно разрешение от съда, всички ще бъдат "изслушвани" в предвидени за целта места.
8
***********************************************************************************************************************
|
нерегистриран
14 декември 2017, 20:52
28
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно