Главният прокурор пред народните представители:
Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти
Сотир Цацаров се противопостави на "евтиния пи ар" и политическото говорене по теми, свързани с Бюрото за СРС
Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

"Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти". Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори в сряда от парламентарната трибуна на Бойко Рашков, ръководител на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), който бе изслушан в зала във връзка с доклада за дейността на службата за 2016 г.     

"Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има", обяви Цацаров. По думите му твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати, са дълбоко неверни. "Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души", посочи обвинител №1. И се противопостави на това Бюрото да се използва за "евтин пи ар".

Според Цацаров, Рашков в изказването си пред народните представители е обрисувал една "апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат". "Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така", заяви главният прокурор.

"За наше съжаление, поне 80% от това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, бе лишено от доста юридическа окраска", коментира той. "Оказа се, че институциите тънат в мълчание, на няколко пъти бяха отправени упреци за мълчание и към мен", посочи Сотир Цацаров и допълни, че няма сигнал на Бюрото, който да не е получил отговор под формата на прокурорско постановление.

Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев потвърди казаното от главния прокурор, че няма масово подслушване на политици и магистрати. "Нямаме никакви подслушвания на журналисти. Това трябва да стане ясно и да не се представя под различна форма с оглед неразбиране", изтъкна Георгиев. Според него ДАНС има различни гледни точки с Националното бюро за контрол на СРС по отношение на случаи, свързани с прилагането на Закона за СРС.

Рашков: Не е нужно създаването на национален орган за борба с корупцията

Преди Сотир Цацаров, Бойко Рашков коментира от трибуната в НС, че "по отношение на борбата с корупцията исканията за СРС са толкова малко, че не мога да си обясня създаването на орган, който да се занимава специално с нея".

"Досега службите, които са имали възможност да противодействат на корупцията, какво им пречи и сега чрез СРС да помагат в тази борба. Само насочвам вниманието към тази точка от доклада", допълни Рашков.

Според него "при прилагането на специални разузнавателни средства има стотици нарушения и въпреки че прокуратурата е била сезирана за тях, не е последвала никаква реакция".

"Открити са стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева. Тя бе осъдена, защото бе дала разрешение да се следи информационната система на МВР извън максималния срок", даде пример шефът на Бюрото.

Според него подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците й, а при друг са намерени 15-20. На тях обаче не са има повдигнати обвинения. Затова шефът на Бюрото попита дали има двоен стандарт при прилагане на закона.

"Има 8 хил. разрешения за прилагане на СРС, но те не са изпълнени от агенция "Технически операции", каза Рашков. Според него в тези случаи агенцията е длъжна да уведоми съда и заявителя на СРС-то, но това не е направено

Най-голям брой порочни искания за прилагане на СРС-та идват от ДАНС, каза Рашков. Оттам са отказали достъп на Бюрото до материалите, на които се основавали няколко искания. Едновременно с това службата отказва да вземе отношение по друг сериозен въпрос - унищожаването на секретни материали.

"Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та", каза още Рашков. Причината е, че службите дават невярна информация. Той посочи, че има 8 случая, в които отговорните служби не са отговорили. Един от тях е на подслушван политик. Другият - на следен магистрат, като целта била да се установи дали той има връзка с политик", обясни Рашков.

След няколкочасовия дебат депутатите приеха Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 година. "За" гласуваха 182 народни представители, един "против" и трима "въздържал се".

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
34
Дон Цаци капо ди тути капи
|
нерегистриран
12 декември 2017, 16:39
1
0
Нямало било такова нещо ... Айде бре?!

33
info
|
нерегистриран
07 декември 2017, 17:57
9
0
Това са откровени лъжи и глупости, някои явно истината за нищо я нямат, да си припомняме ли скандалите за подслушвани журналисти, изтекли записи от службите, или как Цацаров уж разследваше как го били подвели, когато бил председател на Пловдивския окръжен съд да разписва незаконни СРС-та, като това, поднесено му от прокурора на ДПС и най-успешният брокер сред магистратите Роман Василев с обосновки, признати и от самия Цацаров, но в качеството му на главен прокурор за лъжливи.
Само дето Цацаров забрави да обясни защо той е разписвам незаконни СРС-та, в Пловдив след като нито това му е била работата, нито е била такава практиката в този съд, нито дори там, в З Пловдив е трябвало да бъдат разглеждани и одобрени, а в София, където е к разследването по съответните обвинения.
И че бомбата избухна след публикация на журналиста от Медияпул Борис Митов, който публикува и документи к заради това Цацаров веднага изпрати шпицкомандата си прокурори да заплашват и сплашват Митов, че Шели да го съдят за публикуване на секретна информация и тези главанаци в бързината бе си бяха направили труда да проверят, ме те са публична информация, признати и обявени и от съда на открито заседание!!!
После Цацаров обяви, ме го били подвели, от немсй къде не можеше да не признае и кой прокурор му е поднесъл скроената с бели конци лъжлива обосновка за искането - Роман Василев, обяви и обеща, че ще намери виновния и ще накаже виновните, после уж направи някакво фиктивно разследване, което приключи същия ден, каза само, че прокурорът Василев бил подведен, от служители в ДАНС, анонимни служители к.... така всичко приключи, Цацаров пак забради да изпълни обещаното.
Впрочем Цацаров повдигна обвинения и заведе половин дузина дела и срещу Цветанов, вкл. и за незаконни масови подслушвания, след това Цветанов се нави да им изпълни няколко мръсни поръчки к всичките дела отидоха на трупчета!
32
любопитен
|
нерегистриран
07 декември 2017, 17:51
0
-7
рашков върщи престъплениая като прикрива престъпление,и е за .....q
31
стига вече
|
нерегистриран
07 декември 2017, 15:09
8
0
На Цацаров му се опростиха много гафове-ЦУМ гей, КТБ, назначения на съмнителни магистрати по върховете на съдебната система, реваншизъм към други и т.н. Ако и този голям гаф му се опрости, то е ясно, че има политически чадър. Как мислите, прегрешение ли е това от трибуната на Народното събрание да излъжеш по такъв важен проблем?? Възможно ли е това в правова държава?
30
гражданин
|
нерегистриран
07 декември 2017, 12:54
9
-4
Ето такива хора като Рашков трябва да подкрепим и застанем зад тях. Такива, които казват истината в очите на глас и без страх.Само това ще спаси държавата.
29
СТАВА ОПАСНО
|
нерегистриран
07 декември 2017, 12:47
9
-3
Бойко Рашков каза от трибуната една малка истина за това, което се случва в страната. Цацаров направо беше сразен и разобличен в прикриване на истината. Такъв човек не може да бъде Главен прокурор в правова държава.Моментално трябва да бъде започната процедура по отстраняването му. Къде спи ВСС??
28
Чакайте малко
|
нерегистриран
07 декември 2017, 10:18
14
-1
Мисля ,че коментарите дотук са ясни,но почакайте малко събитията в Парламента да бъдат "осмислени" от Докторанта по политология ,който като формулира изводите си "с месомелачката" направо "ще сготви" основните лица в дискусията на някакво ястие за електората.Сигурен съм ,че единствено и само Даниел Петров/или който е той всъщност/ще визира с хирургическа точност грешките и на Рашков и на Цацаров по този случай.Трябва само да почакаме неговия "анализ" , който аз лично няма да чета.Сигурен съм че сега той дълбоко се е замислил какво да напише/или просто чака инструкциите за това/.
27
хахахахахахаха
|
нерегистриран
07 декември 2017, 01:12
23
-2
Ма вярно ли , Бойко Рашков лъже ? Ха хахахахаха, Бойко Рашков казва само частица от истината и тя е ужасяваща.Какво ли ще излезе ако си отвори устата.И какво от това. Слушат на поразия ,както им падне. България не е правова държава и това е несъмнен факт . Какво е правова държава не само Борисов не знае и не разбира и никога няма да разбере, но голяма част от дебилите също не знаят на кой свят са и не разбират изобщо къде се ,какво са и за какво са.Лъжата и измамата е поголовна , тотална и безкрайна.Всичко е пунта мара и шмент и капели,ама по шопски даже и по зле.
26
ШУРЛА БУРЛА – ЦАЦАРОВ. А ТИ КОИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ ОБСЛУЖВАШ, ПОЛИТИКАНСТВАЩ ГЛАВНИ ПРОКУРОРЕ!
|
нерегистриран
06 декември 2017, 20:39
20
-2

Главният прокурор Сотир Цацаров за снемането на обяснения от Бойко Борисов за изявлението му, че има депутати, които участват в наркотрафик:

„Ще бъдат снети обяснения от премиера Бойко Борисов. Обясненията би следвало да бъдат снети днес. Казвам би следвало, защото не съм се прибирал в кабинета си от парламента. Най-вероятно са снети, защото ако не ме лъже паметта беше призован за 11.00-11.30 часа. Ако попитам градския прокурор, тя ще ми каже дали са снети. Единственото, което е забавило снемането е пътуванията на премиера в чужбина. Призован е за днес, защото утре пътува отново“, уточни главният прокурор. Ако зависи от мен, няма да се самосезирам, защото тези сигнали малко или много обслужват политически цели, да не се лъжем“.

Днес Цацаров отслабна поне с три кила словесно откъм употребата на контра – „аргументи“ от негова страна на всичко, което може да попречи на наглата Власт, упражнявана от Групировката на Бойко Борисов съвместно с Шиши.

Бойко Рашев лъжел и говорел „политически“. Всеки който е изрекъл, че безобразията на ДАНС, ДАТО и прокуратурата откъм СРС са факт, лъже и говори „политически“.

Сега и привикването в прокуратурата на Бойко Борисов да дава обяснения за изявлението си, че в парламента имало депутати нарко-трафиканти, обслужвало „политически цели“ и видите ли, ако зависело от него, Цацаров даже нямало и да се самосезира.

От само това изявление на Цацаров ВЕЧЕ Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО КАК ЩЕ ЗАВЪРШИ ПРОВЕРКАТА – С ПОРЕДНОТО ИЗПИРАНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ. Защото ако ни посочите прокурор, който след подобно изявление на шефа си Цацаров, да се заинати и да направи проверка, както трябва, ще се гръмнем.

Цацаров, който днес демонстрира типична ПОЛИТИЧЕСКА ЛЕКСИКА И ПОЗОРНО ПОЛИТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ С ОБЩИ ФРАЗИ, ВМЕСТО АРГУМЕНТИ С КОИТО ДА ОПОНИРА НА БОЙКО РАШКОВ, си е заплюл думичките „политическо говорене“ като клеймо за всеки, който вади кирливите ризи на менторите му Бойко Борисов и Делян Пеевски.

А ти, Цацаров, чии „политически цели“ обслужваш с АБСОЛЮТНАТА СИ ВИЗАНТИЙЩИНА?

И къде ще те набута Шиши, след времето, което става да те изтърпим, в Конституционния съд – да си клатиш краката, или може и в политиката да се пласираш – както е видно с витиеватите си общи лафове само за там ставаш.

Главен прокурор, който се е подложил изцяло на ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА И ПАРАЛЕЛНАТА ВЛАСТ на тази територия, наречена уж държава, и си позволява да „оборва“ всеки с тезата „политическо говорене“, е не само трагедия, а и позорна картинка на СИМБИОЗАТА.

СИМБИОЗАТА умъртвила онова, което все още наричаме държава.

Afera.bg
25
Народе събуди се ! Не се страхувай! Помисли за децата си.
|
нерегистриран
06 декември 2017, 20:30
21
-3
Искаме народен трибунал за престъпленията на Сотир Цацаров! Време е България да се освободи от Пеевски и неговият васал Цацаров.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно