В две от трите отделения
Съдийската колегия обяви конкурси за седем свободни длъжности във ВКС
Лозан Панов отново настоява, че съдът може да работи с по-малко магистрати
Съдийската колегия обяви конкурси за седем свободни длъжности във ВКС

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви конкурси за общо седем свободни длъжности във Върховния касационен съд (ВКС), заради които преди две седмици съдебните кадровици влязоха в разгорещен дебат, след предложение на председателя на ВКС Лозан Панов да съкращава щатове в съда.

Тогава кадровиците категорично не подкрепиха Панов с мотив, че съдът е претоварен и такова искане е напълно необосновано.

"Ако имаме очи да искаме оптимизация от колегите, трябва да започнем от ВКС. Един върховен съдия получава около 6 хил. лв. Тези средства могат да бъдат използвани доста по-рационално и вложени в други съдилища, като Софийски район съд, например", аргументира се тогава шефът на ВКС.

След кратък дебат днес, с който почти се преповтори предишният спор по темата и категоричният отказ на Лозан Панов да подкрепи обявяването на конкурс за свободни длъжности в съда, който управлява, като се мотивира, че съдът може да работи и с по-малко магистрати, 12 от членовете на съдийската колегия решиха да бъде обявен такъв конкурс. Реално вакантните длъжности във ВКС са 11, но съдебните кадровици откриха процедура за седем от тях.

В Гражданско отделение има обявени три свободни щата, в Търговско отделение няма свободна длъжност, тъй като там в момента тече процедура за заемане на щата, а в Наказателно отделение кадровиците обявиха конкурс за четири позиции, освободени, след като върховните съдии Красимир Шекерджиев, Вероника Имова, Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров , станаха членове на ВСС.

Против обявяването на конкурси бяха само Олга Керелска и Лозан Панов.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
06 декември 2017, 22:25
3
0
1 конкурс на 2 години все е нещо. Можеше да е един на пет. За това ще го влачат поне още 1. Няма го ученическия изпит, кандидатите няма да са малко, 1 към 3 или към 4 за избран по законовите критерии. Обезателно проведен с нарушения за да се изпробва желанието и волята на кандидатите. Дори дискусия няма, щото всички са претръпнали и им е все тая. Че основната работа следва да е на първа инстанция и въззив е безспорно. Ужасно е обаче, когато им се задава ниско ниво за дейността им.
6
seti se
|
нерегистриран
06 декември 2017, 13:10
4
0
До коментар [#3] от "До 2":
За неосведомените, е, кои са?

koi ot priytelskiya krug ostana na stend-by@
5
**********************************
|
нерегистриран
06 декември 2017, 10:40
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
уроци по скатаване
|
нерегистриран
06 декември 2017, 10:40
6
-2
Панов като се е загрижил за средства, които "могат да бъдат използвани доста по-рационално", то нека обърне внимание и на работещите пенсионери по чл.69 от КСО получили социални компенсации, а после назначени в съдебната система на "топли" длъжности. Всички, които са навършили пенсионна възраст, ако искат да работят, да си търсят работно място в частния бизнес. Простите сметки показват, че с пенсия, чийто таван за 2015 г. е 910 лв. и заплатата между 1500 и 1900 лв., тези хора може да си докарват дори над 2500 лв. месечно. В тези сметки не влизат полагащите им се до 20 заплати, които се изплащат при пенсиониране.
4
|
нерегистриран
05 декември 2017, 21:21
7
-9
Не разбирам защо просто не командироват 4 магистрата в НО на ВКС докато на членовете на ВСС им изтече мандата. Нали след по-малко от 5 г. се връщат? Тогава нови щатове във ВКС ще се откриват? Защо конкурси? Реалната работа е на районно и окръжно ниво....
3
До 2
|
нерегистриран
05 декември 2017, 17:54
1
-5
За неосведомените, е, кои са?
2
|
нерегистриран
05 декември 2017, 13:03
29
-8
Браво , Браво има още толкова наши хора , които заслужават да са в този все повече върховен и все по-малко съд!На печелившите/те си знаят кои са/ Честито!
1
no name
|
нерегистриран
05 декември 2017, 12:06
18
-1
Допуснали сте лека неточност. Атанаска Дишева беше съдия във ВАС, Керелска беше в ГК на ВКС, а освободените места в НК на ВКС са на Шекерджиев, Мавров, Пашкунова и Имова.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно