Главна инспекция по труда с разяснения
Кои са почивните дни по Коледа и Нова година
Как трябва да се заплаща работата по време на предстоящите празници
Кои са почивните дни по Коледа и Нова година

По повод многобройните запитвания Главна инспекция по труда (ГИТ) направи разяснения кои са почивните дни по време на Коледните и Новогодишните празници и как се заплаща трудът, положен на тях.

27 декември 2017 г., сряда, е неприсъствен ден. Това е регламентирано в Кодекса на труда, според чиито текстове "когато официалните празници с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени". Празничните дни за Коледните празници според Кодекса на труда са 24, 25 и 26 декември 2017 г., а 27 декември е неприсъствен, поради това, че 24-ти съвпада с почивен ден – неделя.

За празничен ден във връзка с новогодишните празници е обявен само 1 януари, който е понеделник. Затова следващият ден е работен.

Заплащането на труда за неприсъствения ден - 27 декември, зависи от това как в конкретното предприятие се отчита работното време – подневно или сумирано, както и дали човек работи на ненормиран ден. Във всички случаи – независимо от начина на отчитане на работното време, трудът, положен на официален празник, се заплаща с поне 100% увеличение, пояснява трудовата инспекция.

Ако работното време се отчита подневно или човекът работи на ненормиран работен ден, положеният труд в празнични дни винаги е извънреден и също се заплаща със 100% увеличение. Така работникът или служителят трябва да получи увеличение на дневната си надница в четворен размер – удвоен размер на трудовото възнаграждение за работа на официален празник и удвоен размер за положения извънреден труд.

Работата за тези хора в почивни дни, в случая и на неприсъствения 27 декември, също е извънреден труд. В този случай обаче надницата се увеличава с минимум 75% - само за положения извънреден труд.

При сумирано отчитане на работното време извънредният труд се изплаща с 50% увеличение, но едва в края на отчетния период. В този смисъл самото полагане на труд в празничен и почивен ден не означава непременно полагане на извънреден труд и съответно той не се заплаща с увеличение.

За работа в дните на официални празници работниците и служителите, за които е въведено сумирано изчисляване на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си възнаграждение, т.е. не по-малко от две надници. При полагане на труд по график при въведено сумирано изчисляване на работното време на неприсъствения 27 декември законът не предвижда увеличение на възнаграждението.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Че Те Фана
|
нерегистриран
01 декември 2017, 21:28
2
-4
За всеки гражданин на развитото ни общество трябва да е чест когато работи през празнични дни.Той работи, другите почиват.Един за всички, всички за един.Парите нямат значение!
1
регАЛ
|
нерегистриран
01 декември 2017, 19:57
11
0
Инспекция по труда да не спи, а да проверява, НАЙ ВЕЧЕ шивашките цехове.Там е робство до дупка.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно