Върховна административна прокуратура:
Децата на чиновници са с предимство при записване първи клас в София
Утре започва дело за дискриминация заради началния прием на ученици
Децата на чиновници са с предимство при записване първи клас в София

Върховната административна прокуратура (ВАП) е проучила произволно допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София, съобщиха от държавното обвинение.

Установено е, че от педагогическите съвети са въведени предимства, "като 2/4 родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и пр."

По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители.

Въпросните привилегии са основавани на т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община. Именно тази Система е протестирана на ВАП.

По-късно с решение Административен съд – София нормата на т. 9 от тази система е отменена. Естеството на допълнителните критерии, преценени в съответствие с чл. 14 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, с чл. 6, ал. 2 от Конституцията, с чл. 4, чл. 7 и др. от Закона за защита от дискриминация, с решение на Конституционния съд № 14/10.09.1992 г. по конст. дело № 14/1992 г., наложи проверка и преценка за наличие на дискриминационни практики.

Ето защо през м. май, 2017 г. ВАП ангажира Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, която е специализираният държавен орган за осигуряване на равенство в третирането и притежава контролно- санкционните права при нарушаване на забраните за дискриминация, се посочва в съобщението.

След получаване на първоначална информация от КЗД за образуване на преписка за проверка на спазване на законовите изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас, във връзка със Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, ВАП изтъкна компетентността на административния орган сам служебно да провери и установи наличието на дискриминационно отношение в цялата страна, а не само в гр. София.

В резултат на мерките по реда на надзора за законност на ВАП към настоящия момент е получено уведомление, че е образувана преписка № 111/2017 г. с предмет дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища на територията на страната, която ще се разгледа на публично заседание на 15.11.2017 г. от 10.30 ч. в заседателната зала на КЗД в гр. София, бул. "Драган Цанков" № 35.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
До 1
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 19:55
3
-1
Аз не познавам софиянец, на който детето му да не е записано в училището, в което иска. Но голяма част от софиянците кореняци не обичат да работят и това е причина да не съберат децата им точки за детска градина. Но с познати от квартала пак се уреждат.
3
Изи
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 13:58
8
-3
Така е, понеже защото, провинциалистите от ГЕРБ назначават други провинциалисти поголовно в държавната администрация.
2
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 13:58
9
-1
Имате право, но темата не е "новите софиянци", а привилегиите на държавните и общински хрантутници. Тия в КЗД са част от тях - как да забележат проблема?!
1
|
нерегистриран
14 ноември 2017, 13:02
11
-3
Моите впечатление е ,че децата на столичани в повече са с неписано предимство.Почти винаги, и то си стана правило успяват да избутат от местата за градини и първи клас децата на софиянци, от кварталът , където е дадената градина или училище. Деца с потомствени родители от София масово не успяват да запишат децата си в кварталната градина или училище в първи клас.
По цял свят ползваш предимствата или недостатъците на местната общност където живееш при записване в градина и първи клас, в България-колкото от по-далечния изток идваш, и в колкото по-западнал квартал живееш толкова повече ти нарастват незнайно как точките, и записваш детето си в централни "елитни" софийски училища, в квартали където и в най-смелите си мечти не можеш да допуснеш,че някога ще живееш там. Остава неясно, как в добрите училища в първи клас точките на софиянците, живеещи дори от 1-2 поколения в дадения квартал са им малко, а на гостите на София точките са им по правило в повече.
Спомнете си драмата на родителите на детето, от репортажа в битиви-детето им некласирано в никой училище-нито в неговия, нито в съседни квартали. Или вижте тук "Родители в паника заради неприети в 1 клас деца

Няма места за бъдещи първокласници в най-близките им училища, оплакват се майки" http://www.duma.bg/node/125148


ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно