За данъчни измами
Бившият шеф на Районния съд в Сандански с обвинение от Специализираната прокуратура
Илия Янев е ощетил държавата с повече от 600 000 лв.
Бившият шеф на Районния съд в Сандански с обвинение от Специализираната прокуратура

Бившият председател на Районния съд в Сандански Илия Янев, снимка: в-к "24 часа"

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления, чийто ръководител е бивш председател на Районния съд в Сандански, съобщиха от държавното обвинение, без да посочват името на бившия магистрат. Става въпрос за Илия Янев, който през лятото на миналата година бе арестуван в столицата. Обвинение е повдигнато и на бивш общински съветник от Сандански.  

Установената щета, нанесена от групата на държавния бюджет чрез избягване на плащане на ДДС от началото на 2010 г. до юли 2016 г., е в особено големи размери - 636 267,19 лева, уточняват още от прокуратурата.

В продължение на 5 години и половина групата е действала по една и съща схема. За да се избегне установяването и плащането на дължим ДДС на контролирана от участниците фирма, са съставяни счетоводни документи с невярно съдържание. В дневниците за покупки са отразявани плащания за неизвършени услуги и доставки от 10 "кухи" фирми в Сандански и Благоевград, съставяни са месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, като в крайна сметка е бил приспадан неследващ се данъчен кредит в полза на въпросното дружество.

На 9 ноември 2017 г. обвиненията са предявени на участниците в групата. С постановления на екипа прокурори от Специализирана прокуратура, работил по случая, на ръководителя на групата е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лева. На двамата участници са наложени парични гаранции съответно от 4000 и 3000 лева.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
До 1 Не това е важното
|
нерегистриран
11 ноември 2017, 12:23
1
-1
До 1
Да членуваш в политически партии не престъпление. Хайде стига вече с тази демагогия
3
*****
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 17:26
6
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
symo
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 17:26
6
-1
Гаранция за откраднати 600000?
1
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 14:26
16
-1
"Обвинение е повдигнато и на бивш общински съветник от Сандански."

А този бивш съветник безпартиен ли е, че нещо е пропуснато да се посочи през кои партии е номадствал, докато е бил общински съветник?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно