Указ на президента
Бонусите на спецмагистратите в Държавен вестник
До шест заплати ще получават следователи, прокурори и съдии, които гледат дела за "висока" корупция и "тежката" организирана престъпност
Бонусите на спецмагистратите в Държавен вестник

Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародаване в Държавен вестник (ДВ) на последните промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това се разбира от електронното издание на ДВ, което анонсира петъчния брой. 

Така, въпреки критиките и отрицателните становища на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Съветът за съдебна реформа при министъра на правосъдието, гласуваните преди по-малко от месец поправки влизат в сила. Това означава, че следователи, прокурори и съдии от Специализираните прокуратури и съдилища ще получават до шест основни месечни възнаграждения годишно върху заплатата си. Става въпрос за тези магистрати, които ще разглеждат казуси срещу корупция по "високите етажи" на властта, както и срещу представители на съдебната система и дела срещу "тежката" организирана престъпност.

В интервю за "Правен свят" председателят на Комисията по правни въпроси на Народното събрание Данаил Кирилов коментира, че не става въпрос за "бонуси", а за обезщетения за положения труд. "Текстът, който е приет в съответната норма, е до максимум шест основни заплати на годишна база. На практика, максимумът, ако се случи той, би бил не повече от половин основна заплата месечно. Но всичко това става по критерии, които се приемат от съответните колегии на ВСС, които би следвало да отчитат двойната натовареност на евентуално командированите магистрати. Така че, на практика, това не е допълнително възнаграждение, а дължимо обезщетение за положения труд. Трябва да се отчете и още нещо – в първото изречение на ал. 6 ние изрично дадохме възможност, която е равна за абсолютно всички магистрати, да получават такива допълнителни възнаграждения и това да бъде правило, което се прилага при определени условия така, както ВСС възприеме", посочи Кирилов.

Все още няма яснота, дали заради новите поправки в ЗСВ, няма да се стигне до сезиране на Конституционния съд от страна на Пленума на Върховния касационен съд. От съда вече обявиха, че планират да атакуват като противоконституционни поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които регламентираха преместването на делата за "високата корупция" от Софийския градски съд пред Върховния касационен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
?
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 16:08
8
-1
До коментар [#2] от "нерегистриран":
"Обезщетение за положен труд" - ех, бедни ми Кирилов, защо ли не загинах при .... Симеоново ?!?
Голем срам е ситуацията ...


Интересно дали ще има "компенсация за положен труд" на съдилищата и съдиите, които досега са гледали същите тези дела? Или за тях ще си остане "постната пица" на министър Дянков, а тлъстите "обезщетения" за бъдещ още неположен труд ще получат "специалните" магистрати?
2
|
нерегистриран
09 ноември 2017, 19:34
22
-5
"Обезщетение за положен труд" - ех, бедни ми Кирилов, защо ли не загинах при .... Симеоново ?!?
Голем срам е ситуацията ...
1
узакониха държавния подкуп, правото се спомина
|
нерегистриран
09 ноември 2017, 19:28
29
-5
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно