Бойкот
Лозан Панов не е поискал информация за нуждите на спецсъдилищата
Комисии на ВСС отказват да осигурят 15 магистрати, както иска председателят на СпНС Георги Ушев
Лозан Панов не е поискал информация за нуждите на спецсъдилищата

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не е поискал необходимата информация за нуждите на спецсъдилищата, с което поставя в неведение Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС)  по казуса. Това стана ясно днес на заседание на пленума на ВСС, който трябваше да обсъди по същество нуждите от кадрово и материално обезпечаване на спецправосъдето, след промяната на подсъдността на делата за корупция.

Преди една седмица председателят на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев депозира искане за своевременно увеличаване на съдиите с 15 бройки, с оглед разширената компетентност на съда по силата на новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК ).По данните на административния ръководител на СпНС очакваните дела за корупция по високите етажи на властта, които ще залеят съда, ще е над 2000.

В началото на заседанието министърът на правосъдието Цецка Цачева зададе въпрос дали председателите на съдийската и прокурорската колегия към ВСС, в лицето на председателя на ВКС Лозан Панов и на главния прокурор Сотир Цацаров, са готови да представят информация за нуждите на специализираните съдилища и прокуратури, за да бъде спазен законът.

"Идния вторник в дневния ред на съдийската колегия е включена точка по депозираното искане от Георги Ушев", оправда се председателя на съдийската колегия Лозан Панов.

"Нямаме данни какъв брой дела се очаква да постъпят в спецсъда", настоя Атанаска Дишева, член и на двете комисии, които отговарят за решаване на кадровите и материални проблеми в спецсъдилищата - Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" към съдийската колегия и Комисия по атестирането и конкурсите към съдийската колегия. Твърдението й идва седмица след депозираното във въпросните комисии искане и мотивите към него от страна на председателя на СпНС Георги Ушев.

От своя страна главният прокурор припомни констатациите и данните, направени вчера на заседанието на прокурорската колегия към ВСС.

"В прокурорската колегия е внесена  информация за необходимите действия по обезпечаване на кадровите и материални нужди на двете прокуратури. Вчера тя бе обсъдена, а в самата колегия са внесени предложения на необходимите мерки и действия. Ние сме решили да подходим комплексно , да бъдат решени и проблемите с щатовете и тези за сградния фонд. Нито един от тези щатове няма да е новоразкрит – предлагаме съкращаване на свободни щатове, включително и във ВКП и трансформирането им. Не бива да се претендира абсолютно увеличаване на щатовете.

По отношение на администрацията се предлага съкращаване както на незаети, така и на заети щатове, колкото и болезнено да звучи, това ще засегне по-малко натоварените прокуратури, като военната прокуратура", припомни главният прокурор.

Тук отново се намеси правосъдният министър Цецка Цачева, която уточни, че, за да се обезпечат нуждите на спецправосъдието, то трябва всяка колегия към ВСС да изнесе необходимата информация.

"За Министерския съвет е ясно, че увеличаването на щатовете влече след себе необходимостта от помещения. В добра координация сме с комисията по управление на собствеността, но за да мога да представя пред министър- председателя информация за нуждите на сградния фонд, трябва да имам една приблизителна информация от Вас. Тук стои и въпросът за охраната на специализираните звена. За мен най-удачно, знаете че там се помещава и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДИКСИ), охраната, в лицето на Главна дирекция "Охрана" (ГДО) да се обособи в техните помещения на "Черковна"", заяви Цачева.

"По отношение на другите институции, поместени в сградата на "Черковна" обсъжда ли се тяхното преместване?", поинтересува се Лозан Панов.

Министър Цачева отговори утвърдително и уточни, че преместването на ДИКСИ от сградата на "Черковна" би могло да осигури необходимите помещения за магистрати и служители .

Главният прокурор повторно прояви интерес към данните за кадровите нужди на спецсъдилищата.

"Какво е предложението на г-н Ушев за увеличаването на щатовете?", попита Цацаров.

"Още вчера подписах дневния ред за вторник. Предложението на председателя на СпНС е за осигуряването на 15 съдии. По отношение на служебни служители – мисля, че не е отправил такова искане към компетентна комисия", преповтори Лозан Панов.

Намеси се Драгомир Кояджиков, също член на комисията "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика"  и Комисията по атестирането и конкурсите, който опроверга тезата за липса на информация и категорично заяви, че искането на председателя за увеличаване на щата на СпНС с 15 бройки ще бъде отхвърлено.

"По предложението на Георги Ушев, Комисията по натовареността даде отрицателно становище за увеличаване на щатната бройка в СпНС, такова е становището и на комисията по атестиране и конкурси. Във вторник ще се даде предложение за отхвърляне на предложението за увеличаване на щатните бройки там. От председателя на Апелативния СпНС няма предложения. Не е налице такава натовареност, тези 15 души няма къде да бъдат настанени в момента.  В момента 18 души се помещават в 15 кабинета. Това е таванско помещение. Делата стоят по коридорите и това е най-съществения проблем. Другото, което спъва дейността  на съда е това е това, че няма съдебни зали. 18 съдии заседават в 4 зали. Дори КАК да отпусне още 15 съдии, председателят Ушев няма къде да ги настани, а те няма и къде да заседават. Призовавам спешно да се реши проблемът с битовото обезпечаване. Кадровото обезпечаване е най- лесно, което може да се осигури. Господин Панов и господин Цацаров са ходили там, знаят какво е положението. Другото е празно говорене, което няма да доведе до нищо", изказа се Кояджиков, разкривайки че и към момента съдебните зали са крайно недостатъчни.

В момента в спецсъда има над 4600 дела, които се гледат от 18 съдии, а на 13 декември стартира и мегапроцесът за банкрута на четвъртата по големина българска банка КТБ . По него подсъдими са банкерът Цветан Василев и  още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева. Всеки от подсъдимите разполага с адвокат. Любопитно е  къде ще се проведе първото заседание по делото, ако всички призовани страни се явят в СпНС.

"Не искам да се намесвам в работата на колегите от съдийската колегия, но ако се чака пълната сградна готовност, ще се окажете в ситуация, в която прокуроската колегия ще е готова с откриването на щатове, а колегите от съдийската колегия тепърва ще разкриват щатове. Няма логика прокуратурата да полага усилия да освободи територия без да знае какъв сграден фонд осигуряваме на спец съдилища. Дали ще е с оглед на увеличената натовареност или попринцип. При цялото ми уважение – ами поискайте я тази информация", заяви в края на дискусията главният прокурор.

"Чакам разчетите на съдийската колегия. Изключително недалновидно ще е да търсим решение на материалната база и след няколко месеца да бъдем изправени пред необходимостта да търсим ново решение!", закри дебата Цачева.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
Не искал да се намесва,
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 17:18
5
-1
ама се намесва....
10
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 14:24
3
-1
"Разликата от 4 600 дела до 239 е явно само в издадените СРС от Ушев, правете си сметката за какво става въпрос."

В смисъл, че съдиите са изработили 239дела, а останалото до 4600 го е отработило съвсем само някое бойкаки ли?
Или и тях са ги отработили съдиите, а бойкакитата само са цоцали пари от бюджета без да вършат нищо и са викали, че то било много лесно да се решат 4 300искания за СРС? Тъй да се каже, щом Народната милиция иска, съдията няма какво да му мисли, а направо да разрешава?
9
страничен наблюдател
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 12:56
8
-1
Силно подкрепям мнението на коментатор 6! Само бих добавил/а, че Специализираният съд изобщо не трябваше да се "открива" на времето, но, веднъж "открит", при една наистина обективна оценка на работата му пред изминалите години, единственият изход е в "закриването" му. Защо досега не се намери някой, който да вземе един молив и да направи една проста сметка какво този съд е допринесъл за възстановяването на щетите от организираната престъпна дейност, т. е. каква е сумата на щетите, възстановени като последица от съдебните актове на същия съд, и след това да съпостави тази сума на сумата на разходите, направени досега във връзка със създаването и работата му. Ако най-напред видим какво сме взели и какво сме дали, тогава май ще проличи, че нито 6 заплати са заслужени, нито пък ще са оправдани новите разходи за допълнителни щатни бройки, сгради и не зная още какво...
8
Чучело
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 12:05
4
-10
Лозан Панов е един сламен човек, поставен на този пост за да предизвиква политически скандали. Не чакайте от него да свърши някаква работа.
7
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 12:03
2
-5
До коментар [#1] от "нерегистриран":
Чакайте малко! Тия неща не се ли знаеха, когато се предложи преместването на делата за корупция спецсъда? Нямаше ли представители на МП, на прокуратурата, на ВСС на заседанията на правната комисия? Защо се приема законопроект, който няма адекватна оценка за въздействието?
ДЕлата в спеца не са 4600. Делата от общ характер за 2016 г. са били общо 239...
А 239 общ характер дела за 1 година и то сложни, разпределени на 18 съдии, малко ли са?
6
|
нерегистриран
10 ноември 2017, 07:09
14
-3
Спец. съдът следва да се закрие, те още бройки тръгнали да искат!
5
Бойкот??
|
нерегистриран
09 ноември 2017, 15:53
19
-2
А Дани де Киро случайно да поиска информация, като предложи този 3месечен срок?
4
|
нерегистриран
09 ноември 2017, 15:38
28
-5
До коментар [#1] от "нерегистриран"Разликата от 4 600 дела до 239 е явно само в издадените СРС от Ушев, правете си сметката за какво става въпрос. ВСС да изиска информация за вида на дела, разгледани от СпНС, да не се окажат наистина само СРС и мерки за неотклонение "ЗС"
3
|
нерегистриран
09 ноември 2017, 14:10
37
-14
Ало, "Правен свят" тлъстото ви заглавие, че Панов не си върши работата не съответства със съдържанието. Щом този въпрос ще се обсъжда в съдийската колегия във вторник, значи е постъпила информация. Може би следващата "компрометираща" информация ще е, че не си е лъснал обувките като е влязъл на заседание.
2
|
нерегистриран
09 ноември 2017, 13:26
20
-15
А разправяха, че някои поне ставали да носят папките на румънските прокурорки! Види се не стават и папките да носят!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно