Съветът по съдебна реформа към МП
Против допълнителни бонуси на спецмагистратите
Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще представи в парламента решенията на съвета
Против допълнителни бонуси на спецмагистратите

Снимка: Министерство на правосъдието 

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система към Министерство на правосъдието реши във връзка с предложенията за допълнителни възнаграждения на магистратите, предвидени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от група народни представители на 5 октомври  2017 г., че действащият текст от Закона за съдебната власт (чл. 233, ал. 6), който предвижда възможности за допълнително материално стимулиране на магистрати и съдебна администрация, е напълно достатъчен и не се налагат промени, с които да се дават повече права на специализираните структури в съдебната система.

Това съобщиха от Министерството на правосъдието след приключването на извънредното заседание днес, свикано от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Така поисканите по-високи бонуси за спецмагистратите остават без промяна.

Членовете на съвета не възразяват срещу предложенията на народните представители за промяна на процедурата по командироването на съдии, прокурори и следователи, но с уточнението, че това трябва да става само след вземане на становище от съответното общо събрание, отделение или колегия на приемащия орган на съдебната власт.

По отношение на направеното искане на 16 октомври т.г. до парламента от министър Цачева за редакция на чл. 230 от ЗСВ, отнасящ се до промяна на механизма за отстраняване от длъжност на магистрати при повдигане на обвинение срещу тях, членовете на Съвета предлагат да се предвиди възможност за съдебен контрол върху решението на съответната колегия на Висшия съдебен съвет. Изрично да се посочи, че в случай на обжалване жалбата няма да спира изпълнението на решението, решиха още членовете на Съвета.

На извънредното заседание на съвета бе решено още, че министърът на правосъдието Цецка Цачева е упълномощена да представи и трите становища по важните текстове в пленарната зала на Народното събрание по време на второто гласуване на законопроекта за Закона за съдебната власт.

По втората точка от дневния ред на извънредното заседание относно създаване на работна група за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "право", професионална квалификация "юрист", бе взето решение да се създаде експертна работна група към Съвета. Тя ще трябва да извърши мониторинг и анализ на сега действащата наредба, поради необходимостта от промени в нея. За ръководител на експертната работна група бе определен директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева.

Извънредното заседание на съвета за реформа в съдебната власт бе свикано по желание на осем от неговите членове. Това са Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, СНЦ " Сефита", сдружението "Център за неправителствени организации в Разград", Националната мрежа за децата, Програмата за развитие на съдебната система и Българския институт за правни инициативи. Искането им бе отправено директно към министъра на правосъдието Цецка Цачева, която е председател на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Повод за искането им бе внесеният от група народни представители миналата седмица проект за изменение на Закона за съдебната власт. Той предвижда по-високи заплати на работещите магистрати в специализираните структури, което според някои юристи и неправителствения сектор ще превърне тези институции в специални и извънредни.

Съветът бе създаден през януари 2016 г. с Постановление на Министерския съвет. Част от правомощията му са да обсъжда предложения за промени в нормативните актове, свързани с изпълнение на стратегията, както и да координира политиките за прилагане на стратегията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 13:50
1
0
Скъпи шопианци! Преди да наричате останалите провинциалисти, първо погледнете какво пише във вашите актове за раждане, после в тези на родителите си и после в тези на техните родители, след това се замислете що за столица е това, щом повечето там сте от село и чак тогава решете как да се обръщате към останалите.

И не се притеснявайте да отидете на курорт из провинцията. Има достатъчно много мързеливи провинциалисти, които с радост биха си сменили работното място с вас.

А което наистина е глупаво, а да призовавате съдилища с нормална натовареност да бъдат претоварени с работа. Защото ако претовареността е причината в София правосъдието да е докарано до окаяно състояние, що за тъпа идея е да призовавате цялата страна да бъде докарана до същия хал?

И в заключение да ви пожелая занапред да имате по-малко протестърски акции, та да имате повече време да си пишете делата!
19
Гражданинът с Поршето
|
нерегистриран
23 октомври 2017, 15:39
2
-5
По-леко с комплексите де :)) Естествено , че "гражданин с Порше" /съдия/ е една провокация . И ние ходим по семинари и знаем , че съдиите от провинцията имат и по-хубави къщи , и по-хубави коли , и по-хубави костюми .
"Свобода , равенство , братство" , нищо по-добро не е измислено . Няма шопи , провинциалисти , селяни и граждани - всички сме в тази професия и трябва да я изпълняваме достойно....и на всекиго според заслугите . Аз много уважавам колегите си от провинцията....но нека се уважаваме взаимно , без откровени лъжи и комплексарщина .
Фактите са , че СРС е кошмарно натоварен районен съд , СГС е най-натоварения окръжен съд , а САС - най-натоварения апелативен съд . Запознат съм , че има районни съдилища , които са доста натоварени , но с малки изключения окръжните съдилища са ненатоварени , а апелативните - хептен . Повечето административни съдилища са слабо натоварени , а военните съдилища са си направо курорт . Системата не е добре балансирана , но на никой не му пука . Едни мързелуват , други мрат от работа . Всички , които сме много натоварени , трябва да се обединим и да поискаме балансиране на системата , иначе в София сме пред крах , а сигурно и някъде на други места . Тези които мързелуват ясно , че ще псуват и ще лъжат , но на лъжата краката са къси .
Добре е , ако твърдите , че "шопиянци" сме мързеливи и много по-малко натоварени от вас да го докажете с цифри . Няма да спасите малкото си съдче или работно местенце с лъжи по форумите . Има ВСС , а КАК е съставена от съдии , които не ядат доматите с колците.
Глупави /като аргумент/ са призивите софиянци да сме тръгвали за провинцията , щом не ни харесва. Това решава проблема на конкретния съдия , но не решава проблема на софийското правораздаване . Иначе като житейски съвет го приемам и при първа възможност ще се махна от София , защото положението е наистина нетърпимо.

Хайде , с уважение и пожелания за успехи .
18
|
нерегистриран
23 октомври 2017, 13:37
5
-1
Не мога да разбера, защо на шопиянци (в смисъл, че работят от София, но по произход са от някое доста отдалечено от нея село и си им личи дори от едно написано изречение)им е толкова тежко да работят в София, ама се натискат да работят там, въпреки че всеки ден трябва да харчат по една туба бензин за да пътуват до работното си място от родното си село? А могат да се преместят и работят на спокойствие в някой град, дето е на 20-30км. от родния им дом!
Тъй че шопиянци е редно да взимат точно толкова, колкото в кой да е еднакъв по степен съд в страната.

Та за спецсъда - там трябва да работят най-добрите, ама поради липса на желаещи там попаднаха най-лошите, че и свободен щат остана. За да се промени това и да има стимул и мотив за борба би трябвало нещо да се промени и това е по-високи заплати.
Обръщам внимание - заплати, а не бонуси за изпълнени поръчки по конкретни дела! Защото в проекта е залегнало точно второто, т.е. става дума за получаване на рушвет под формата на бонус и изплащан от държавата.
17
|
нерегистриран
23 октомври 2017, 08:45
9
-2
До коментар [#8] от "Гражданинът с Поршето ":
Е , то по-висок ранг за вадене на картофи , гледане на доматето и на зелито , бъркане в носа и пр. няма как да ти дадат.

Софиянци имат по-висок ранг , защото ти вършат работата уважаема провинциалистке . От селски манталитет и от основателни съмнения в компетентността на НЯКОЙ провинциални съдии вашите колеги адвокати не ви вярват и тичат да си завеждат делата в София .

Рангът си на съдия във ВКС и ВАС имам желание да ти го подаря , но да поработиш една година в СРС . Да видиш за какво става въпрос , пък после бегай на село да се оплакваш .

т.нар. столичен селяндур и простак, ниграмотен при това...
Всички там сте такива!
16
АНОНИМЕН
|
нерегистриран
22 октомври 2017, 21:19
2
-8
Полицайката и самотна майка Оля преди протеста: Работя със собствен компютър, имам само една зимна униформа София, България22 Окт. 2017, 08:472326 прочита13 коментара 1 от 1 Работя със собствен компютър, каза полицайката Оля Маринова по Нова телевизия. Служителката на реда, която е самотна майка, разкри, че трябва да използва личния си компютър за служебни цели. Тя също допълни, че има само една зимна униформа. На въпрос как се справя с този проблем през студените дни. Пера я и се моля да изсъхне, отговори Маринова. Да припомним за днес Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ свика протест в центъра на София под надслов „За достойно заплащане“. Организаторите заявиха каза, че ако заплатите не бъдат вдигнати, протестите ще продължат през българското предателство на Европейския съюз през първата половина на 2018 г.

ТЕЗИ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА ДА СЕ ДАДАТ НА НАИСТИНА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ В МВР, ДРУГОТО И ЦИНИЗЪМ.
15
***************************************************
|
нерегистриран
22 октомври 2017, 20:34
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14
*
|
нерегистриран
22 октомври 2017, 12:11
2
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
******************
|
нерегистриран
22 октомври 2017, 12:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12
Гражданинът с Поршето
|
нерегистриран
21 октомври 2017, 16:08
4
-16
Е , засега законодателят не е узрял да разбере , че е много по-трудно да водиш дела за кокошки и магарета , вместо за патенти и екзекватури.
Смешна си , а ако нещата , които пишеш ги вярваш , значи си и доста ...незапозната .
Как си измери натовареността , по количеството земя , която си прекопала или по компотите и чушките в мазето ?

11
До # 7
|
нерегистриран
21 октомври 2017, 16:06
2
-12
По-висок ранг нямат. От 2016 може да го имаш и ти.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно