Главният прокурор поиска
Заличаване на фондация, финансирала ДОСТ
Нарушени са Изборният кодекс и Конституцията
Заличаване на фондация, финансирала ДОСТ

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Окръжен съд – Кърджали искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ" , чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ с лидер Лютви Местан, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателства затова, че на 14.03.2017 г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Получените средства сдружението "Асоциация Бату платформ" е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната –  Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

"Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Дейността на Сдружение "Асоциация Бату платформ" е несъответна и на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ПП ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс", е посочено в исковата молба.

Главният прокурор настоява Окръжен съд – Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

От партия ДОСТ отхвърлиха твърденията на държавното обвинение.

"Политическа партия ДОСТ няма никакво отношение с фондация "Асоциация Батуплатформ", за която Прокуратурата твърди, че е финансирала незаконно предизборната кампания на ДОСТ. Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания,  са закупени със средства на ПП ДОСТ на стойност 8431,20 лева, съгласно надлежно издадена фактура № 0000000001/04.03.2017, доставчик ЛУКС 87 ЕООД – Кърджали (виж приложението). Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ. Партия ДОСТ не е имала никога никакви отношения с каквато и да е фондация, в това число и въпросната "Асоциация Батуплатформ"  –  обект на прокурорското разследване, видно от съобщението на Прокуратурата", посочват в съобщение до медиите от политическата формация на Местан.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
***
|
нерегистриран
21 октомври 2017, 13:33
2
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
|
нерегистриран
20 октомври 2017, 18:19
9
-3
Поклон пред вас г-н главен прокурор. Браните държавността, а съдийския съюз я продава на американците. Поклон!
2
Ха ха ха
|
нерегистриран
20 октомври 2017, 11:46
10
0
А Америка за България, а цецо или за акулите законът не важи? Нещо за една друга фондация от Германия финансираща ГЕРБ?
1
|
нерегистриран
20 октомври 2017, 11:32
6
0
А ще има ли заличаване на НПО и партии финансирани от ФАБ? Или пък от голямата сграда с голямата ограда дето е до парка?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно