Терорист обвинява Белгия в нечовешки условия на задържане
Терорист обвинява Белгия в нечовешки условия на задържане

Снимка: Sudinfo.be

Терористът Мехди Немуш, извършил първия атентат на "Ислямска държава" в Европа - в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г. - обвинява белгийските власти в нечовешки условия на задържане. Това съобщи БТА, като цитира местни медии, позовали се на изявления на адвокати на терориста.

Предстои днес Немуш за първи път от две години да бъде изслушан от съда. Той е задържан при най-строг режим в затвора в Брюж.

Защитата му твърди, че Немуш е оглушал и ослепял, както и че му се отказва достъп до лекар. По техните думи това ще бъде основание обвиняемият да откаже да участва в процесите срещу него в Белгия и във Франция.

Ако действително го направи, властите може да не научат кой го е придружавал в дните покрай атентата в Брюксел. Немуш бе заснет от охранителни камери да се движи из белгийската столица, придружен от мъж, чиято самоличност още не е известна и той е на свобода.

Немуш е френски гражданин и бе задържан по случайност в Марсилия при митническа проверка за наркотици в автобус, идващ от Амстердам дни след атентата в Брюксел, отнел живота на четирима души, сред които двама агенти на Мосад.

Твърди се, че той е заплашвал в затвора Салех Абдесалам - единствения оцелял терорист от атентатите от есента на 2015 г. в Париж - да не говори пред следствието. Абдесалам, също френски гражданин и жител на Брюксел, бе първоначално в затвора в Брюж, а днес се намира в затвор край Париж. Наскоро бе съобщено, че условията на неговото задържане ще бъдат подобрени, за да бъде в "достатъчно" физическо и психическо състояние да участва в предстоящия процес срещу него.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно