ВСС прие още един одит на ВКС, но отказа поредна проверка
ВСС прие още един одит на ВКС, но отказа поредна проверка

Висшият съдебен съвет прие доклада от поредния одит, извършен във Върховния касационен съд (ВКС), този път по въпросите за процедурите за обществените поръчки. Дебатът обаче премина в размяна на реплики за тенденциозност и спекулативно представяне на изводите в доклада.

Резултатите от одита показват, че по два пункта нивото на риска е ниско, а по един – средно.

С ниско ниво на риск са пунктовете за вътрешните правила и организацията за възлагане на обществени поръчки, както и по отношение на обработване на информацията на два счетоводни продукта. Със средно ниво на риск е във връзка с определянето на лице, което да се занимава с обществените поръчки.

Панов обясни, че такова лице е имало на договор до юни тази година, когато е назначено ново. За счетоводните продукти напомни, че от нова година се използва един, а на другия – само архива. Но с негова заповед е преустановено и ползването на архива. А за вътрешните правила каза, че са в процес на актуализиране, очаква се да бъдат утвърдени на 30 ноември.

Що се отнася до възраженията относно факта, че е поискал увеличаване на лимита за закупуване на звукозаписна техника на залите в Съдебната палата, Панов заяви, че няма сключен договор, няма изхарчени бюджетни средства, вече два месеца и половина чака отговор от ВСС за увеличаване на лимита на средствата, предвидени за придобиване на такава техника.

Според Галя Георгиева обаче нивото на риска било средно, имало две нарушения – за използването на два счетоводни продукта и за лимитите за звукозаписна техника. И предложи ВСС да възложи на одитното звено след месец отново да извърши проверка във ВКС дали изпълнява препоръките.

"Некоректно е изявлението на Галя Георгиева. Нивото на риска по два пункта е ниско, по един – средно. Няма нарушение в предварителния контрол по обществената поръчка за закупуване на звукозаписна техника. Сумата е 29 000 лева без ДДС, характеристиките на залите в Съдебната палата са различни от тези в другите сгради в страната. До момента няма плащане, няма договор, няма превишаване на лимити", отговори Панов.

Той обясни, че Съдебната палата в София е паметник на културата, специфична е височината на залите, акустиката е друга, обемът също и те изискват по-различен подход при закупуването на тази техника. Това е за улеснение на всички участници в едно производство, заключи председателят на ВКС.

Той определени като спекулативно изявлението на Галя Георгиева от предходно заседание на съвета, когато тя каза, че не е била публикувана обява за конкурс за началник кабинет на председателя. "Това не е така. Публикация има и я нося", заяви Панов. В заключение заяви, че по отношение на обществените поръчки и правилника одитният екип е констатирал законосъобразно провеждане на процедурите.

Според Галя Георгиева обаче звукозаписните техники се развивали толкова бързо, че лимитите на ВСС били достатъчни.

"Не исках да влизаме в този дебат. Но очевидно ще трябва да докладваме фактите подробно. В одитния доклад изрично пише, че има решение на ВСС от 2014 г., взето на основание решение на Комисията по информационни технологии да се спазват някои лимити. Към решението на ВСС няма публикувана таблица с лимитите. Те са определени само с решението на ресорната комисия. Именно по повод доставката на такава техника още проф. Лазар Груев е изпратил нарочно писмо до комисията да му бъде разрешено да обяви обществена поръчка над лимитите за хардуер и софтуер. Със същото изрично писмо е отговорено на проф. Груев, че ВСС не се произнася по искания от ВКС и ВАС", започна Галина Карагьозова.

И продължи, че всички процедури по ЗОП са без нарушения. В едни указания на ВСС от 2017 г. отново е посочено, че средствата за придобиване на компютърна техника, с изключение на ВКС и ВАС, се изразходват по решение на ВСС, напомни Карагьозова.

По нейно предложение мнозинството във ВСС прие, че няма нарушение на правилата за обществените поръчки. С 19 на 0 гласа останалите констатации на одитното звено бяха приети, а с 6 на 14 гласа бе отхвърлено предложението на Галя Георгиева за допълнителна проверка във ВКС след месец.

След вота Панов благодари на членовете на ВСС и добави, че когато има някакви съмнения е нормално да се извършват проверки и той ги подкрепя. Но в случая има проява на тенденциозност, защото само ВКС е подложен на най-различни ревизии.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Поручик Ржевски
|
нерегистриран
21 септември 2017, 19:11
7
-3
Георгиева да внимава, защото щерка и да не се окаже помощник хигиенистка в Столипиново.
3
Сивия кардинал
|
нерегистриран
21 септември 2017, 17:42
8
-1
Галя Георгиева да потърси обявата за конкурс къде е публикувана за "домакин" в Районен съд Пловдив ! Назначеното лице от Хаджиев -Стефан Адамски работи вече 6 години без конкурс ,нинога не е имало обява нито конкурс за длъжноста след нароченото изгонване на В.Костадинов !
Отгоре на всичко назначиха и жена му -деловодител с провеждане на фиктивен конкурс след чак една година и балдъзата му като чистач ,която всеки ден парадира, че чака преместване в администрацията!
Със любрзното съдействие на Хаджиев,Калибацев и съдебните администраторки Влайкова и Димитрова ,също назначени с фиктивни и предрешени конкурси !
Георгиева спиш ...!
2
Марко
|
нерегистриран
21 септември 2017, 17:17
6
0
Пояснение към незапознатите:

"тримата глигани" не са "тримата големи" от т.нар. "съдебна система" ,за да не стане някакво объркване...
1
Марко
|
нерегистриран
21 септември 2017, 13:36
11
-4
След като стана Глав.Прок. на Р.Б. имам намерение лично да иницирам проверка- финансова инспекция и 2-ва одита на Красьовия и на този ВСС ,тъй като имам усещането за множество съставомерни деяния ,извършени в съучастие и съизвършителство.

Освен това ще се занимая с т.нар."тримата глигани"... :)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно