Теодора Точкова с предложения за промени в ЗСВ
И бивши магистрати да бъдат наказвани за подаване на имуществени декларации извън срока
ИВСС иска изрично да се запише в закона, че може да иска съгласие от магистратите за разкриване на банкова тайна
И бивши магистрати да бъдат наказвани за подаване на имуществени декларации извън срока

На административно наказване за неподаване на имуществена декларация да подлежат и вече бивши съдии, прокурори и следователи - загубили статута си на магистрати към момента на изтичане на срока за подаването на декларациите. Такава промяна в Закона за съдебната власт е предложила главната инспекторка Теодора Точкова в писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Според сегашната редакция на чл. 408а, ал. 1 от ЗСВ на административно наказване подлежат само действащите магистрати, които не са подали имуществени декларации в срок, се казва в съобщение на ИВСС.

От органа дават още някои предложения за ремонт на съдебния закон с цел предоляане на пропуски.

Една от тях е магистратите да могат да дават съгласие за достъп на ИВСС до банковата им тайна.

Целта е да се преодолеят част от проблемите, породени от прилагането на действащите от 1 януари 2017 г. текстове на раздел Iа "Проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите" на глава девета от ЗСВ, се уточнява в съобщението от ИВСС.

На 15 септември т.г. Съюзът на съдиите отправи призив към инспектората, вместо да води дела за разкриване на банковата тайна на магистратите, да поиска съгласието на съдията, прокурора или следователя да падне закрилата над сметките му. ССБ обаче не вижда законодателна пречка по отношение на това свое предложение. Според организацията разпоредбата на чл. 62, ал. 5, т. 1 от Закона за кредитните институции предвижда даването на съгласие за разкриване на банкова тайна от страна на клиент на банкова институция като алтернатива на разкриването на такава информация по съдебен ред, включително по реда на чл. 62, ал. 6, т. 12 от същия закон.

Според ИВСС обаче е необходима промяна в Закона за съдебната власт. "Инспекторатът към ВСС предлага даването на съгласие за разкриване на банкова тайна да бъде изрично предвидено в ЗСВ, за да се избегне необходимостта от нотариална заверка на съгласието, каквато изискват кредитните институции съгласно вътрешните си правила. При изрична регламентация в ЗСВ магистратите ще дават съгласие за разкриване на банковата тайна без нотариална заверка, спестявайки време и средства", изтъкват от инспектората.

От там добавят, че при изрично регламентиране в ЗСВ и фактическо получаване на писмено съгласие ИВСС ще получава сведения, съставляващи банкова тайна, без сложната процедура по искане на разрешение от съответния районен съд. Съдебните ревизори ще искат разкриване на банкова тайна само за съдиите, прокурорите и следователите, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации, част от които са банкова тайна.

Според ИВСС една такава промяна ще намали донякъде броя на делата за искане за разкриване на банкова тайна по повод проверките на имуществените декларации.

"ИВСС ще продължи да иска разкриване на банкова тайна не само за магистратите, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп, но за близките на всички съдии, прокурори и следователи – съпрузи, лица, с които са във фактическо съжителство, и непълнолетните им деца. С предложението банковата тайна да се разкрива от районния съд, в чийто район е постоянния адрес на магистрата или неговите близки, ще се преодолее противоречивата практика на районните съдилища относно местната подсъдност по тези искания", уточняват още от органа.

Наред с информацията за паричните задължения на магистратите и техните близки от БНБ, ИВСС да получава и информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници. Това е друга промяна в ЗСВ, която предлагат от инспектората.

Освен това органът иска и удължаване на срока за проверка на имуществените декларации - от 3 месеца на 6 месеца.

"Определеният в ЗСВ тримесечен срок за проверка на имуществените декларации не е достатъчен. Броят на магистратите, задължени да подадат пред Инспектората към ВСС ежегодна декларация за имущество и интереси, е 4199 към 1 януари 2017 г. Проверките включват разкриването на банкова и застрахователна тайна, разпростират се не само по отношение на съпрузите и непълнолетните деца на деклараторите, а и на лицата, с които фактически съжителстват на съпружески начала. Освен това Инспекторатът към ВСС има правомощията по проверка на декларациите за имущество и интереси на съдии, прокурори и следователи от 1 януари 2017 г., поради която причина проверките се извършват без наличието на нарочен софтуерен продукт. Разработването на такъв софтуер е в процес на възлагане", мотивират се от ИВСС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
24
"институцията" е маргинализирана, за удобство
|
нерегистриран
06 октомври 2017, 14:29
0
0
До коментар [#9] от "Изумен":
Оставам с впечатлението, че в този Инспекторат работят идиоти! Проверяват магистратите по-жестоко и от най-големите престъпници! И какво ще установят накрая - че някой магистрат е забравил да декларира някоя стара трошка, някоя фирма на съпруга си, или неточна сума в банката. Е, и? Корупцията е там, където са парите - в изпълнителната власт. Там ровете и проверявайте.
не е впечатление, приемете го за даденост и статукво. Спомнете си, че тези шефчета са партийно подбрани кавали. Зависими и оядени, озлобени и елементарни не като юристи, а като електорални единици.
23
Х ОТ ПЛОВДИВ
|
нерегистриран
05 октомври 2017, 15:31
1
0
КОМЕНТАТОР № 5 Е НАПЪЛНО ПРАВ!!!ТОЧКОВА ДА ПОЯСНИ КАКВО ТОЧНО ИСКА ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА КОМЕНТАР № 5,ЗАЩОТО ЗАКОНЪТ НЯМА ОБРАТНА СИЛА.
ДОПЪЛВАМ КОМЕНТАТОР № 3-МАРКО.НАКАЗАНИЕ № 4-СТО ТОЯГИ НА ГОЛ Г.З ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В СОФИЯ И ПУБЛИЧНО ОПЛЮВАНЕ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ТОВА ПОНЯТИЕ,КОЕТО ДА СЕ ИЗПЪЛНИ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ТОЯГИТЕ,ТУТАКСИ...
22
do 17
|
нерегистриран
20 септември 2017, 21:24
0
0
Подаваш, не забравай да декларираш от къде парите за местото, актуалното место.
21
|
нерегистриран
19 септември 2017, 13:55
6
0
"Законът трябва да се измени и да бъдат задължени всички магистрати да дават съгласие за използване на СРС по отношение на комуникациите им, без разрешението, което се изисква по закон."

Даване на съгласие по задължение?!? Предполагам, че следващата промяна на закона ще е да се валидира и съгласието дадено при опрян пистолет в челото? Даже може да се пропусне първото и да се приеме направо универсалния способ - с пистолет в ръка Точкова ще получи съгласие и за данъчна, и за банкова тайна, и по ЗЕС, и за любов ... въобще за всичко, което й потрябва.

Веднага си личи, че зад кампанията за даване на предварително съгласие стои мафията в България.
Подобна дискусия е направо абсурдна в една нормална правова държава.

20
ч
|
нерегистриран
19 септември 2017, 11:17
13
0
Аз съм Асан,жена ми е Айшето.Не сме учили,не работим никъде,млади сме -много млади.Живеем в къща на четири ката,имаме си леки коли,а мебелите ни са вносни,както и дрехите!И да ви кажа от социалното ни дават пари-ха,ха.Та питаме де,да подаваме ли декларации?!Ама кажете де-да подаваме ли?!?!-ако,че не можем да пишем!!
19
нв
|
нерегистриран
19 септември 2017, 10:55
11
0
До коментар [#18] от "Един от многото":
Законът трябва да се измени и да бъдат задължени всички магистрати да дават съгласие за използване на СРС по отношение на комуникациите им, без разрешението, което се изисква по закон. Това ще има още по- добър ефект. Може да се помисли и за деклариране на съгласие за внезапни претърсвания по домовете и на работното място, извънредни психиатрични прегледи, а защо не и вземане на биологични проби...Зер някой може да е заразно болен и знае ли човек? Може да разболее някой затворник и после да ни съдят в Страсбург, да плащаме обезщетения...
На фона на всичкото това се питам, а политиците кога ще бъдат задължени да декларират и майчиното си мляко? Или Народа има право да знае всичко за магистратите, но за хората, които управляват държавата, това не е необходимо? А как стои въпроса с другите висши държави служители? Нима главен секретар в министерство или шеф на държавна агенция имат по- малко власт, респ. по- малко възможности за злоупотреба, та да не се налага да бъдат "прозрачни"? То какво се оказа, че точно магистратите са лишени от основни конституционни права, от правото на неприкосновеност на личния живот, при това без да има данни или подозрение, че са извършили престъпление или са нарушили служебните си задължения...Е, наистина няма такава държава...А хората даже не знаят, че декларираме имотното си състояние от години и им се внушава упорито, че всички в съдебната система са маскари, които трябва да бъдат държани на къс повод. И това, ако е независимост...Да не забравяме и на кого ще бъде предоставяна цялата тази информация. На орган, чийто личен състав се избира от Народното събрание, на квотен принцип и по неясни критерии...
...ами виж само какви малоумници ни управляват...а колко и от съдебните ни началници им ближат мястото под кръста!?
18
Един от многото
|
нерегистриран
19 септември 2017, 10:18
16
0
Законът трябва да се измени и да бъдат задължени всички магистрати да дават съгласие за използване на СРС по отношение на комуникациите им, без разрешението, което се изисква по закон. Това ще има още по- добър ефект. Може да се помисли и за деклариране на съгласие за внезапни претърсвания по домовете и на работното място, извънредни психиатрични прегледи, а защо не и вземане на биологични проби...Зер някой може да е заразно болен и знае ли човек? Може да разболее някой затворник и после да ни съдят в Страсбург, да плащаме обезщетения...
На фона на всичкото това се питам, а политиците кога ще бъдат задължени да декларират и майчиното си мляко? Или Народа има право да знае всичко за магистратите, но за хората, които управляват държавата, това не е необходимо? А как стои въпроса с другите висши държави служители? Нима главен секретар в министерство или шеф на държавна агенция имат по- малко власт, респ. по- малко възможности за злоупотреба, та да не се налага да бъдат "прозрачни"? То какво се оказа, че точно магистратите са лишени от основни конституционни права, от правото на неприкосновеност на личния живот, при това без да има данни или подозрение, че са извършили престъпление или са нарушили служебните си задължения...Е, наистина няма такава държава...А хората даже не знаят, че декларираме имотното си състояние от години и им се внушава упорито, че всички в съдебната система са маскари, които трябва да бъдат държани на къс повод. И това, ако е независимост...Да не забравяме и на кого ще бъде предоставяна цялата тази информация. На орган, чийто личен състав се избира от Народното събрание, на квотен принцип и по неясни критерии...
17
идиот
|
нерегистриран
19 септември 2017, 09:59
20
0
Аз съм бивш съдия,понастоящем покойник!Да подавам ли декларация?!
16
|
нерегистриран
19 септември 2017, 09:49
17
0
Гледала е много турско- румънски сериали, другарката главна инспекторка.Обаче в тези продукции хепи енд няма. Да добавя още- личният пример е съществен момент.Ами да я призовем лично да оповести детайлно- имоти, ползватели, съпрузи, съжителстващи, братовчедите им, приходи, разходи, карти, сметки- ток, вода, всичко по сметка, пътувания по дати, подаръци.Като й се възхитим, ще се засрамим и ние!
15
Дръндорков
|
нерегистриран
19 септември 2017, 08:27
24
-1
Скоро няма да ви е достатъчно да ни мачкате, да ни уволнявате, да ни принуждавате да напускаме и да ни отстранявате, аз предлагам и смъртта на магистрата да не погасява нито административно наказателната, нито дисциплинарната, нито наказателната отговорност, напротив - до девето коляно да се унижава и наказва тая гад...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно