Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком*
По програмата да има полицаи навсякъде са назначени едва 484-ма души с 3-месечни договори и парите свършили
Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком*

484-ма души, назначени само за три месеца със заплата между 471 и 515 лв., както и изхарчени 7 млн. лв. - това е равносметката от гръмко обявената в последните дни от предишния мандат на ГЕРБ операция за борба с битовата престъпност по селата, съобщава в. "Сега".

Оказва се, че тя е приключила тихомълком в началото на април с уволняването на новоназначените. Основните ѝ цели - полицай във всяко населено място и повече униформени на улицата, изобщо не са изпълнени. Това става ясно от отговор на МВР на въпроси на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. 

Тримесечната операция бе обявена през януари от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова на последното заседание на кабинета "Борисов 2". Тогава правителството дори отпусна допълнително 7 млн. лв., които трябваше да се похарчат за нови коли, както и за повече гориво, за да могат полицаите да обикалят повече малки населени места. Друга идея беше да се назначават пенсионирани полицаи, които да пазят сградите на МВР, и така на улицата да излезе повече униформен състав. Освен харченето на парите нищо друго не е изпълнено към днешна дата. Обявена е и обществена поръчка за покупка на автомобили, която трябва да приключи наесен. 

За три месеца МВР е изхарчило близо 1.2 млн. лв. за горива, ремонти, командировки и т.н., става ясно от отговора. На въпроса с колко километра са увеличили обходите си полицейските патрули, от ведомството отговарят: "Не се обработва информация по посочения критерий". По същия начин се отговаря и на питането дали старите коли са пренасочени към малките населени места, каквато бе идеята през януари. Уклончиво се отговаря и на въпроса осигурено ли е полицейско присъствие навсякъде. 

"Създадена е организация за осигуряването на допълнителни сили и средства по отдалечените места с цел подобряване на работата по противодействие на посегателствата спрямо собствеността на гражданите - кражби и грабежи, и за осигуряване на 24-часовото полицейско присъствие в тези райони", пише в отговора. Организацията, а и всички останали аспекти от операцията са със срок на годност април. Тогава операцията е приключила. Не е ясно какво се случва след това. 

Като предизборна димка от страна на ГЕРБ изглежда и обещанието за назначаване на пенсионирани полицаи. За да се случи това, бе променен и Законът за МВР. Лично премиерът Бойко Борисов се хвалеше с това. "И сега над 1000 души се подготвят в Симеоново, в други места, където да натрупат необходимата подготовка, за да станат полицейски служители", заяви той в началото на годината. 

Истината е, че по този начин са назначени едва 484-ма души. Не се знае каква част от тях са пенсионирани служители. "При провеждане на подбора няма правна възможност да се назначат само лица, които са били служители, поради което са назначени както бивши служители на МВР, така и други лица, които са отговаряли на изискванията за заемане на длъжността съгласно длъжностната характеристика", пише в отговора. 

И тази инициатива е приключила в края на април, договорите на т.нар. сътрудници по охрана са прекратени и нови назначения не се предвиждат. 

"Съгласно докладни записки на директорите на дирекция "Човешки ресурси" и дирекция "Планиране и управление на бюджета" към 28.04.2017 г. по бюджета на МВР за 2017 г. не са налице условия за обезпечаване на необходимите средства за финансово осигуряване до края на 2017 г. на допълнителен щат за длъжностни лица, работещи по трудово правоотношение. Освен това няма основание за поемане на ангажимент за осигуряване на средствата по бюджета на МВР за 2018 г.", съобщават от МВР. 

Акцията на ГЕРБ повтори акцията на БСП от 2014 г., когато жандармерията бе пратена по селата, за да се бори с битовата престъпност. Няколко месеца по-късно полицаите тихомълком се прибраха. Желанието на ГЕРБ да се справи с този вид престъпност трая още по-кратко. Преди месец вътрешният министър Валентин Радев даде да се разбере, че полицейско присъствие във всяко село, както се обещаваше, няма да има. "Това не означава полицай буквално във всяко населено място. Те са 50 000. Представете си още 50 000 ли да вземем, или още 30 000?! Трябва да има такова присъствие, но не буквално физически, а когато се наложи, там да има такъв. Той трябва да бъде близо, може би в по-голямо населено място и да реагира при нужда", обясни той. Миналата седмица зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че до края на годината ще бъдат назначени 1000 нови полицейски служители, като вече били започнали 600 процедури. С какви пари - не каза.

*Статията е препечатана от в. "Сега". 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Бански тигър
|
нерегистриран
19 юни 2017, 11:20
7
0
До коментар [#3] от "нерегистриран":
"Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком*"

И купата отиде при...?
Сега стратегическа цел №1 е вържем хъбчето за турския паток на коомшолу ЕрДоган, белким има малко смазка и за назе, оти от риформатори на чужда сметка ми дойде до, че и над главата!

Другото е една лека и мека санировчица на тошовите истории, пък и хората доволни, че и партийните фирми връщат ресто в касата. Всички доволни. Малко основите и снажданията са кофти, но не може всичко да е идеално. Няколко милиарда, какво му плащаш? Е има още до 16, но времето е наше.

А да, останаха и едни ценности, но може и да ги сменим. Ние сме прагматици. Вече сме в "А" група, а червените ги гледам останали без пари. И без футболисти.

ЧЕСТИТО!

4
Борбата на ГЕРБ
|
нерегистриран
19 юни 2017, 11:04
14
0
БорбЪта на ГРОБ винаги е била една и съща и се е свеждала по дефиниция до:

1. РЪната която прави БорбЪта - предизборна и парламентарна, а без кифтаци НЕ МОЖЕ!
2. УйдурмЪта я с риформатори, я с псевдопатриоти, я в името на евроатлантическите (скоро могат да станат или евразийски или по-скоро само азийски) "ценности", демек който има повечко от финикийските знаци към които по природа имаме афинитет, както и към стратегическите инвеститори в ТКЗС-то на което обърнахме страната, а не държавата;
3. Да намерим на всички партийни калинки и малинки и всякакви други алпинисти по партийна линия към върховете на управлението - държавна служба.
3а. Да сложим проверен и верен кадър /по възможност по линия на ДС, но това не е задължително/ във ВСС, та ако не#КОЙ кат Цв.Цв. или друг отговорен или безотговорен партиен другар го закъса - та да го опраим през него момчето сега, понеже си е "наше" така да се каже. Толкоз много е дал "за партията" с нейното "саниране", че бива ли сега такава "черна неблагодарност"?

Това е, друго няма. Тук идеи, концепции, управленски програми и принципи всякакви оставете, както казваше Данте.

АМИН
3
|
нерегистриран
19 юни 2017, 10:23
10
-1
"Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком*"

И купата отиде при...?
2
След управлението на ПП ГРОБ
|
нерегистриран
19 юни 2017, 09:35
16
0
България също ще приключи тихомълком.

Управленските им кадри са Сульо, Пульо, Атанас и аз, както правилно отбелязваше Жорж Ганчев.
1
|
нерегистриран
19 юни 2017, 09:33
9
-1
Важното е да има пари за субсидиране на партията и НПО-то на Христо Иванов! А народа? Ами както се казваше в един филм, народа да ...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно