Обновена  16 юни 15:11
ГЕРБ и ДПС обявиха номинациите си за членове на ВСС
От управляващата партия предлагат Боян Магдалинчев и Вероника Имова за Съдийската колегия, а Гергана Мутафова и Калина Чапкънова - за прокурорската. Кандидатите на ДПС са Стефан Гроздев и Пламена Апостолова
ГЕРБ и ДПС обявиха номинациите си за членове на ВСС

Зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев, съдията от Върховния касационен съд и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия Вероника Имова, районната прокурорка на Пловдив Гергана Мутафова и шефката на Окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова са предложени от ГЕРБ за членове на Висшия съдебен съвет. Това съобщи днес председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Малко по-късно и от ДПС внесоха своите номинации. За член на Съдийската колегия е предложен зам.-председателят на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, а на прокурорската - командированата като шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура Пламена Апостолова. 

"Смятаме, че сме подбрали юристи с безупречна репутация и с огромен професионален опит. Кандидати, които ако бъдат избрани за членове на ВСС, съществено биха могли да допринесат за качеството и развитието на този ключов орган в съдебната система", каза Кирилов. И допълни: "Постарахме се така да направим нашата номинационна процедура, че да не е в последния момент".

Кирилов представи накратко номинираните. Боян Магдалинчев е зам.-председател на ВАС и ръководител на Втора колегия. Той е съдия от 1982 г. Има 38 години юридически стаж, от които 35 години като съдия. "Председател е на Асоциацията на българските административни съдии, което говори за положението и авторитета, който има сред колегите си", каза Кирилов. Той посочи още, че съдия Магдалинчев има множество положителни оценки от международни институции и от правни форуми, както и че е бил лектор на множество семинари. "Съдия Магдалинчев редовно участва в законодателната дейност не само на това Народно събрание, но при предходните легислатури, в множество работни групи и е съдействал в подготовката на основните закони, които уреждат материята на административното правораздаване", изтъкна още шефът на правната комисия. И заяви: "Смятаме, че съдия Магдалинчев е безспорен авторитет и затова подкрепяме неговата кандидатура"

Вероника Имова е върховен съдия от 1997 г., а от миналата година е и председател на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Нейният юридически стаж е над 36 години. "Съдия Имова е честен, безупречен, изключително добре подготвен наказателен съдия, който участва не само в обичайната дейността на ВКС, но е била докладчик по четири много съществени за наказателноправната доктрина тълкувателни решения", каза Данаил Кирилов. Той посочи, че тя е участвала в съвета по законодателството към Министерството на правосъдието и в подготовката на всички законопроекти в областта на наказателното право и процес. "Съдия Имова е била докладчик от страна на ВКС във връзка с две конституционни дела, при които КС е възприел изцяло предложената теза от Върховния касационен съд", каза още шефът на правната комисия. Той определи и Имова като безспорен авторитет, но в областта на наказателното право и каза, че тя има уважението и подкрепата на колегите си.

Калина Чапкънова беше първата кандидатура за член на Прокурорската колегия на ВСС, която представи Кирилов. За нея той каза, че е работи в прокуратурата от 1997 г. и е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжен прокурор на Бургас. "Тя е водила е разследванията за множество тежки престъпления, включително и за атентата на летището в Бургас", изтъкна Данаил Кирилов. И продължи с представянето ѝ така: "Искам да подчертая, че прокурор Чапкънова е била назначавана на тази позиция не само през мандата на сегашния главен прокурор, но и на предходния, което е било първото ѝ назначение като административен ръководител на ОП-Бургас. Към документите ѝ е приложено писмо-становище на Борис Велчев, с което изразява уважение и подкрепа към издигнатата от нас кандидатура".

Гергана Мутафова е районен прокурор на Пловдив. Тя беше кандидат за член на съвета от квотата на прокурорите, но не беше сред четиримата, получили най-много гласове.През 2006 г. Мутафова е избрана за шеф на РП-Асеновград, а след това и за районен прокурор на Пловдив. "Смятаме, че Гергана Мутафова е доказал се, установен прокурор, административен ръководител, с много ясни позиции, относно развитието на тази институция. Основният мотив да изберем и да предпочетем Мутафова за кандидат беше обстоятелството, че в предходната процедура за избор на кандидати от професионалната квота не ѝ достигнаха само 14 гласа, за да спечели подкрепа. Тя е с ясни позиции за преструктурирането на прокуратурата. Смятаме, че с тази подкрепа и с позицията си и авторитета си, който тя има сред районните прокурори, тя би могла да бъде един успешен участник във работата на ВСС, като подкрепи едни съществени промени, във връзка с преструктурирането и географията на съдебната ни система ", каза Кирилов. 

Той обяви, че партията подкрепя и кандидатурата на адвокат Мирослав Джеров, която беше внесена от депутата от ГЕРБ Георги Марков. "Син е на репресиран – на колегата Александър Джеров. Зад тази кандидатура стоят и организациите на потърпевшите и пострадалите от репресиите през комунистическия режим", каза Кирилов.

"Смятаме, че с тези кандидатури ние юристите от ГЕРБ и нашата парламентарна група допринасяме да се извърши сериозно състезание и да се направи един успешен избор за членове на новия ВСС", заяви в заключение шефът на правната комисия.

"Стефан Гроздев е магистрат с над 28 години юридически стаж. Г-н Гроздев е надградил висшето си юридическо образование с магистърска степен по специалност "Право" с допълнителни квалификации и специализации в областта на международното право", пише вносителят Хамид Хамид. И изтъква, че съдия Гроздев притежава високи професионални нравствени качества.

Вносител на предложението за Пламена Апостолова е Йордан Цонев. За нея той пише, че е магистрат с над 23 години общ юридически стаж от следовател в РСС на Столична следствена служба, през следовател в ТСО на Столична следствена служба и до настоящия ѝ статут на завеждащ специализиран отдел 01 "Стопански" на Национална следствена служба. "Г-жа Пламена Цветанова Апостолова притежава високи професионални и нравствени качества", сочи още Йордан Цонев.

До момента в парламента е внесена само още една кандидатура – на Владислав Томов от РП-Варна. Той е предложен за член на Прокурорската колегия от лидера на "Воля" Веселин Марешки.

Крайният срок за издигане на кандидатури е 20 юни, а изборът ще бъде проведен в началото на септември. За първи път за него ще е необходимо мнозинство от 2/3 от гласовете в парламента. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
84
**********
|
нерегистриран
18 юни 2017, 16:26
7
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
83
123
|
нерегистриран
18 юни 2017, 12:23
20
-1
Безпардонно е предложението за Мутафова, колегите, не й се доверяват, но политиците държат на нея. Като са толкоз принципни да баха предложили, Ясенка, която отпадна на жребий.КОЙ,държи Мутафова във ВСС ???
82
завеждащ специализиран отдел 01 "Стопански" на Национална следствена служба
|
нерегистриран
17 юни 2017, 20:27
15
-17
Този отдел е известен повсеместно с най-великите поръчки и най-отвратителните свинщини.

Там няма ня#КОЙ който да не е за разстрел! Случаен демек.

АМИН
81
|
нерегистриран
17 юни 2017, 18:39
13
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
80
|
нерегистриран
17 юни 2017, 18:36
9
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
79
Ицо
|
нерегистриран
17 юни 2017, 11:02
23
0
Чакайте, още нищо не сте видели- в понеделник патриотите са на ход. Тогава майтапът ще е най- голям!
78
|
нерегистриран
17 юни 2017, 10:14
30
-2
В интерес на истината, трябва да се каже, че в аргументите за номинацията на Гергана Мутафова се съдържа откровена лъжа. Не е вярно, че не са й достигнали само 14 гласа, за да бъде избрана. На балотажа тя събра 402 гласа, а Ясенка Шигарминова и Огнян Дамянов имаха по 440 гласа. Който е учил математика и може да използва операцията изваждане ще стигне до резултата, че не са й достигнали 38 гласа, а това е доста по-различна цифра от "14".
77
|
нерегистриран
17 юни 2017, 08:23
21
-23
попътен вятър за Пламена Апостолова!
76
#Коев
|
нерегистриран
17 юни 2017, 04:22
32
-4
Какво се учудвате,колеги? Те,ако бяха читави,щяха ли да бъдат предложени и то от партиите-лицето на партизанщината и легализираната далавера? Даже тези,които ги няма сред "номинираните", би трябвало да са морално удовлетворени.
75
"правилни" хора
|
нерегистриран
17 юни 2017, 04:10
21
-2
Откъде пък законотворците-представители на едната власт-знаят тия неща за съдиите и прокурорите? Тая работа прилича на нещо като "осветяване на агенти".Има не само едно нещо гнило в конституцията....Партиите посочват "правилните" хора,както едно време единствената партия посочваше кои да учат "право" без кандидат-студентски изпити,по привилегията "РАБФАК".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно