Хакери от група за контрабанда са манипулирали системата на митниците
Хакери от група за контрабанда са манипулирали системата на митниците

Хакери, част от организирана престъпна група, са проникнали в информационната система на митниците и са манипулирали данните в тях. Това става ясно от съобщение на специализираната прокуратура.

Тя съвместно с ГДБОП разследва международна престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки.

До момента е установено, че хакери са създали зловреден софтуер, който осигурява отдалечен достъп до информационните системи на Агенция "Митници".

"По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол", съобщиха от спецпрокуратурата.

И посочиха, че действия по разследването се провеждат едновременно в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина.  Извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на агенция "Митници" в столицата.

До момента за 24 часа са задържани 23 души. Сред тях са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори, обясниха от прокуратурата. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Бил Гейтс Силиконов
|
нерегистриран
19 май 2017, 20:14
4
0
Младеж, сега е момента да се спазариш с прокуратурата и след няколко години скаутите на Майкрософт ще те позлатят.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно