Лозан Панов определи като "мимикрия на реформа" последните конституционни промени
Екатерина Захариева и Цецка Цачева възразиха, вицепремиерът призова за намаляване на напрежението
Лозан Панов определи като

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов определи като "мимикрия" направените до момента конституционни и законодателни промени във връзка със съдебната реформа и настоя за такива "в дълбочина". Изявлението бе направено след среща с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали и вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева, правосъдният министър Цецка Цачева и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова.

"За мен е очевидно, че темата за конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. Да кажем, че без реформа в прокуратурата такава в дълбочина не може да се случи. Дадох примери с различни казуси в миналото, които коментирахме заедно - Костинброд, подслушването на премиера в дома му КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на отговорност… Всякаква мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието. Не бива по никакъв начин да се политизира или да се представя този въпрос като личностен конфликт. Който и да е главен прокурор - било Никола Филчев или Сотир Цацаров, не мисля, че при тези правомощия и липсата на механизъм за отговорност може аз или някой друг да бъдем по-добри. Трябва да има такива механизми и този път трябва да бъде извървян", заяви Панов пред журналисти. Поясни, че очаква и настоява за среща по темата с президента Румен Радев и с представители на парламентарно представените политически сили.

Панов намира за неоснователни всякакви интерпретации за лични конфликти между него и главния прокурор, както и внушенията за политика. Необходима е реформа в дълбочина, за съжаление, това не се случи, обобщи Панов.

Екатерина Захариева и Цецка Цачева реагираха на думата "мимикрия". Захариева категорично отхвърли твърденията, че става дума за симулиране на съдебна реформа. Тя припомни какво е направено през последните две години. От думите ѝ стана ясно, че на срещата Лозан Панов е настоявал за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет.

И обясни: "В нашата програма имаме разписани няколко неща, включително и намаляване на парламентарната квота, в никакъв случай обаче с такива предложения - с пет човека. Това няма да бъде работещо, парламентарната квота е квотата на граждани. Капсулирането няма да доведе до очакваните резултати. Ние го имаме в програмата, ще водим разговори дали ще се постигне съгласие. Но в никакъв случай няма да спрем да извършване останалите промени".

Тя напомни, че за промяна на Конституцията са необходими 160 гласа, а ГЕРБ имат 95. Приоритет са законодателните промени. "Има редица действия, които да се извършват на законодателно ниво - включително отпадане на предварителни проверки, включително наказателното преследване, злоупотребата с вътрешното убеждение, съдебната карта. Нашият призив е, че това е важна реформа, но не бива да се отлага всичко останало, за да има промени в конституцията, фокусирайки се върху едната бройка където да бъде. С малко трябва да се намали парламентарната квота, съдиите, избрани от съдии, и прокурорите, избрани от прокурори, да имат по-голямо мнозинство във ВСС", изброи Захариева.

По думите ѝ една от основните цели на правителството е да изпълни всичките 17 препоръки на Европейската комисия и онези в анализа на европрокурорите от оказаната техническа помощ миналата година.

На въпрос на журналисти какви промени се планират, за да има възможност за разследване на главния прокурор в случаи, като този със срещата на обвинител №1 с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, Цецка Цачева заяви, че "няма магистрат, няма власт, която да е недосегаема". Посочи, че очаква от Панов конкретика - какво има предвид под дълбочина на реформата.

Захариева допълни, че трябва да има механизми, по които да се разследват такива неща и това било общото мнение на срещата с премиера.

Тя обясни, че сега е много важен изборът на следващ състав на ВСС. "Нека да не се опитваме, още преди да е почнал същинският избор, да компрометираме процеса. Не само това, което се случи с общите събрание, неприятно е това обсъждане и съмненията за натиск, от една страна от апелативните ръководители, а от друга - от г-н Панов. Не мисля, че е имало натиск нито от едната, нито от другата страна", заяви Захариева.

Вицепремиерът отново заяви, че съдебната реформа е важна, защото българските граждани очакват бързина и справедливост, но този кабинет не симулира реформа и това никога не е била неговата цел.

"Нашият призив като правителство - ще работим със съдебната система за изпълнение на препоръките, които касаят законодателно ниво, но призивът ни е да работим заедно, да гледаме в една посока и най-бързо да намалим напрежението, защото българските граждани не могат повече да чакат справедлива съдебна система", каза още Захариева.

Премиерът не присъства на брифинга в Министерския съвет. Той коментира срещата по-късно, при посещението си в Хитрино. Нарече я регулярна, но добави: "Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система. И това го казах и на г-н Панов".

Попитан дали е обсъждана срещата на главния прокурор със Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ, премиерът заяви, цитиран от агенция "Фокус": "Аз лично страшно бях притеснен от срещите на омбудсмана с Корнелия Нинова и партийните функционери в ЦУМ. Спомням си точно, когато паднахме от власт, концерта на "Орлов мост" на г-н Трифонов и тежкия негативен оттенък, който като протестен вот се раждаше там – срещата на г-н Трифонов с Корнелия Нинова и пак Гергов там. И аз имам много въпросителни, но съм оптимист. Ще намерим най-доброто възможно решение и реформата в съдебната система няма да бъде дума, защото хората искат бърз процес и справедливост".

"Ако съдиите почнат да наблюдават и да се самоконтролират, защото никой друг не може да ги контролира за тези безбройни условни присъди, тъй като действително са много, ако прокурорите, полицаите, следователи се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват", изложи Борисов вижданията си за реформата. Добави, че в съдебната система са сред най-добре платените в държавата, повече и от него и повтори тезата си, че съдиите трябва сами да се наблюдават и следят.

"По всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но по никакъв начин да не се обслужват политически партии. Които, повтарям, със своята маломерност, с това, че не успяха да влязат в парламента, просто пречат на съдиите", каза Борисов. И подчерта, че както кабинетът не се меси, така не трябва да го правят и "маломерните".

"Никой не поиска да се види с мен през тези 3 месеца, и аз щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ", каза той в края на посещението си и добави: "Шегичка!"

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
33
ДС
|
нерегистриран
25 май 2017, 13:49
1
0
До коментар [#28] от "Райна Попова":
Шегарландия!
Не се учудвайте, не я търсете на картата. Тази държава от 10 години е в ЕС, но не и личи много, освен по това, че младите и образовани, предприемчиви и работливи хора се умориха от шеги и заминаха да учат, да работят и живеят достойно в други европейски държави, не в путинова Русия. Цели паралелки завършващи дванадесетокласници и тази година заминават да учат в чужбина, не в Русия и няма да се върнат при нас-шегаджиите- Правителството на Шегарландия се състои от хора, които много обичат да се шегуват с холокоста , весело да се шегуват с хитлеристки поздрави, шегадшийски да танцуват с бабички на границата, със шеги и смях да назначават бивши членове на ДС на отговорни и весели държавни служби- Най-големият шегаджия в държавата е Борисов. По шегаджийство и хитрост той задмина учителя си Тодор Живков. Да припаднеш от шеги и смях за Белене, Южен поток, сладки шегаджийски руски проекти, които още гъделичкат смях и шегички у вожда, Костинброд ли не щеш,КТБ, ЦУМ гейт шеги ли си поръчваш или каки №1 и каки №2, които обсипват със шегички Л. Панов и разсмиват Цацаров. От ВСС, се дочува кикотене, от което ти иде отвътре хоро да заиграеш. Големите проблеми в съдебната система Борисов ги увъртя като междуличностни и за това са виновни според него малките партии-кърлежи, шегички за ЦУМ гейт, а каки №2-Захариева и Цачева с по-тих смях и шеги ще оправят съдебната система, а Борисов ще ги подкрепя с нови лъжи и шеги. Правителството на Шегарландия се тресе от смях и шеги, а народът му плаче, защото още 10 кожи ще се смъкват от гърба му, а то и кожа вече не остана.Това е новото име на България. Не плачи, народе, ами запретни ръкави, измети този недостоен и вреден за магистрати и народ ВСС, започни от най-важните шегаджии Борисов и Цацаров,запази достойнство и име, покажи гражданска воля и сила за достоен живот!
Госпожо Попова, напълно споделям написаното от Вас. Не съм съгласен с едно: Това,че ДС е проблема на тази територия. Темата е много дълга но все пак ето някои основни неща.Не ДС създаде идеята за ЕС,не ДС даде бази на нато в България,не ДС превърна България в територия ,Не Дс превърна тази територия във фронтова, Не ДС закри част от ядрените мощности на АЕЦ и не Дс е причината за разграбването на страната. ДС беше разрушена и закрита през 1999г. Много от служителите и заминаха в САЩ и други страни. Други просто измряха, трети се самолустрираха, четвърти вегетират на село и чакат да изтече живота , пети пазят пред вратите на банките или на някоя бариера. Не Дс днес и сега тотално ви подслушва и контролира дори когато сте в леглото с любимия, не ДС днес ограничава правата ви със всевъзможни закони и наредби,не ДС днес пречи на тези конституционни реформи които трябва да се проведат за да се превърне територията в правова държава. Рефренът за ДС е измислен от едрата червено синя зелена и всякаква друга криминална олигархия на прехода на големия грабеж след 89 година.А тя е структурна подчинена на друга по голяма и всеобхватна. Не забравяйте, че не ДС предаде и Гаврил Хлътов / Бенковски/,предаде го Дядо Въльо.Не ДС отвори вратите на турския бъшибузук във крепостта велико Търново, отвори я един евреин за когото Вазов написа стихотворението Жидов гроб ./знаете ли го/. Не ДС изпрати главорезите тогава във Велико Търново да обезглавят останалите български родове, изпратиха ги младотурците предвождани от Афталион. ДС също не беше на събранието на Оборище. Не ДС е накарало Стамболов през освободителната война вместо опълченец,като търговец да снабдява руската армия с храна и фураж за конете, Не ДС бомбардира бивша Югославия и не нападна Ирак, не Дс вкара България на страната на Фашистка Германия и не Дс причини две национални катастрофи, Не Дс носи и вината за ужасяващото състояние в което се намира днес тази страна. Дс е имало от подареното освобождение на България та чак до 1999г. След 1999г. има нация, и от там национална сигурност, не държавна сигурност. Държава няма,има европа на нациите има Одата на радостта на която вие стават когато се изпълнява мелодията.Нямам време да Ви обяснявам за ДС , ЦРУ, Ми 6 и т.н. Но истините за България са печални и в основата е юдомасонската хазарско болшевишка идея сполетяла не само България,но и цяла Европа и света. След националсоциализма в Германия на Хитлер, Европа беше в Руини. Русия също. Ако си мислите,че тази тъмна и аморална сила идваща от преизподнята добре описана в Червената симфония на Левандовски, няма своята поразяваща роля и днес ,Вие много ,много се лъжете. Уважаема госпожо, става дума за пари, за богатствата на света,за властта на парите . Пред тази власт няма сила ,която да се противопостави и не ДС носи вина за това. Вие сте съвършенно права, че днес у нас , става дума за мафия, за политическо,икономическо и геополитическо структуриране, което има своите покваряващи ценности и правила. Тези въпроси са развити добре в КОБ - концепцията за обществена безопасност , забранена в Русия издаден в книгата Мьортвая вода.Прочетете я,но едва ли ще я намерите. Големите въпроси на знанието, парите,властта,управлението и времето не могат да се обясняват с ДС. Подобен подход налива вода в мелницата на тази сила, по чиито правила и вие и аз и всички днес живеем и съществуваме в днешните обективни реалности тук и сега. Тайната е в системата и ценностите, които проповядва тя. Завършвайки ще ви кажа, в този порочен човешки свят има най общо два отбора , единия е отбора на дявола / нека условно го наречем така/ другия е отбора на Господа. Работата е там ,че играчите и в двата тима ,най любимото им занимание е да се преструват на ангели и затъмнението на ума е толкова голямо, че е много трудно да се направи разграничение.При това разумът по някога безпомощно се спира. Все пак, изхода е : правова държава в която , както всеки е зидар на собствената си съдба,така и всеки да носи съответната отговорност, както по Божийте така и по човешките закони. Това е целта независимо, кой е от ДС или от ЦРУ или от село Банкя,Софийско. Но за това трябва някой да плати сметката,на кръчмаря. Това е ! Бъдете здрава и будна,защото злото ,като рикаещ лъв обикаля около нас и търси кого да погълне !
32
|
нерегистриран
22 май 2017, 09:54
2
-1
Много ми е интересно, защо наричат Лозан председател на ВКС - той се вясва там само за да напише някое решение за отърваването на Масларова от затвора ( https://trud.bg/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B5-%D1%81-%D0%B2%D0%B0%D1%81/ ) или за да уволни тези от служителите, които са пропуснали да отидат "доброволно" на някое протестърско мероприятие на Христо Иванов. Като ще ги изслушват дали ще се сетят да ги попитат най-важното - ходили ли са на протестърските мероприятия организирани от Христо и Лозан или не са отишли. Ако са пропуснали, то причините за закриването и откриването на щата са ясни.
31
Мила
|
нерегистриран
22 май 2017, 06:45
0
-2
Правилно ли беше ВВС да се среща и изслуша уволнените от Лозан Панов служители?С кои други уволнени работници са се правили такива срещи?Или има 2 категории граждани едните защитени другите кучета ги яли.
30
Дръндорков
|
нерегистриран
21 май 2017, 18:46
0
0
Стига, скрийте се, бе... Аман от глупости!
29
Dread Knight
|
нерегистриран
21 май 2017, 18:34
2
0
До коментар [#28] от "Райна Попова":
Шегарландия!
Не се учудвайте, не я търсете на картата. Тази държава от 10 години е в ЕС, но не и личи много, освен по това, че младите и образовани, предприемчиви и работливи хора се умориха от шеги и заминаха да учат, да работят и живеят достойно в други европейски държави, не в путинова Русия. Цели паралелки завършващи дванадесетокласници и тази година заминават да учат в чужбина, не в Русия и няма да се върнат при нас-шегаджиите- Правителството на Шегарландия се състои от хора, които много обичат да се шегуват с холокоста , весело да се шегуват с хитлеристки поздрави, шегадшийски да танцуват с бабички на границата, със шеги и смях да назначават бивши членове на ДС на отговорни и весели държавни служби- Най-големият шегаджия в държавата е Борисов. По шегаджийство и хитрост той задмина учителя си Тодор Живков. Да припаднеш от шеги и смях за Белене, Южен поток, сладки шегаджийски руски проекти, които още гъделичкат смях и шегички у вожда, Костинброд ли не щеш,КТБ, ЦУМ гейт шеги ли си поръчваш или каки №1 и каки №2, които обсипват със шегички Л. Панов и разсмиват Цацаров. От ВСС, се дочува кикотене, от което ти иде отвътре хоро да заиграеш. Големите проблеми в съдебната система Борисов ги увъртя като междуличностни и за това са виновни според него малките партии-кърлежи, шегички за ЦУМ гейт, а каки №2-Захариева и Цачева с по-тих смях и шеги ще оправят съдебната система, а Борисов ще ги подкрепя с нови лъжи и шеги. Правителството на Шегарландия се тресе от смях и шеги, а народът му плаче, защото още 10 кожи ще се смъкват от гърба му, а то и кожа вече не остана.Това е новото име на България. Не плачи, народе, ами запретни ръкави, измети този недостоен и вреден за магистрати и народ ВСС, започни от най-важните шегаджии Борисов и Цацаров,запази достойнство и име, покажи гражданска воля и сила за достоен живот!
+1
28
Райна Попова
|
нерегистриран
21 май 2017, 17:17
3
0
Шегарландия!
Не се учудвайте, не я търсете на картата. Тази държава от 10 години е в ЕС, но не и личи много, освен по това, че младите и образовани, предприемчиви и работливи хора се умориха от шеги и заминаха да учат, да работят и живеят достойно в други европейски държави, не в путинова Русия. Цели паралелки завършващи дванадесетокласници и тази година заминават да учат в чужбина, не в Русия и няма да се върнат при нас-шегаджиите- Правителството на Шегарландия се състои от хора, които много обичат да се шегуват с холокоста , весело да се шегуват с хитлеристки поздрави, шегадшийски да танцуват с бабички на границата, със шеги и смях да назначават бивши членове на ДС на отговорни и весели държавни служби- Най-големият шегаджия в държавата е Борисов. По шегаджийство и хитрост той задмина учителя си Тодор Живков. Да припаднеш от шеги и смях за Белене, Южен поток, сладки шегаджийски руски проекти, които още гъделичкат смях и шегички у вожда, Костинброд ли не щеш,КТБ, ЦУМ гейт шеги ли си поръчваш или каки №1 и каки №2, които обсипват със шегички Л. Панов и разсмиват Цацаров. От ВСС, се дочува кикотене, от което ти иде отвътре хоро да заиграеш. Големите проблеми в съдебната система Борисов ги увъртя като междуличностни и за това са виновни според него малките партии-кърлежи, шегички за ЦУМ гейт, а каки №2-Захариева и Цачева с по-тих смях и шеги ще оправят съдебната система, а Борисов ще ги подкрепя с нови лъжи и шеги. Правителството на Шегарландия се тресе от смях и шеги, а народът му плаче, защото още 10 кожи ще се смъкват от гърба му, а то и кожа вече не остана.Това е новото име на България. Не плачи, народе, ами запретни ръкави, измети този недостоен и вреден за магистрати и народ ВСС, започни от най-важните шегаджии Борисов и Цацаров,запази достойнство и име, покажи гражданска воля и сила за достоен живот!
27
Джавахарлал Неру
|
нерегистриран
20 май 2017, 19:46
3
-1
Ние индийците си имаме кравата за "Свещено животно".
А вие българите се кланяте на малка морска ри.ка?
Учудващо.....
26
|
нерегистриран
20 май 2017, 10:22
10
-9
Cogito ergo sum|нерегистриран
20 май 2017, 02:37
Т.нар. "ЦУМ-гейт" изглежда по следния начин: опитали се да изнудят Цацаров, той не поддал, те мислили, мислили как да му го върнат (зер, цял месец са го чакали) и им хрумнал... дамският клуб на нам-си-кво и ютюб. Какви са тия глупости, че той трябвало да подаде оплакване, че би подложен на натиск?! Главен прокурор да се оплаква, че някакъв лешпер искал да направи далавера, като си спести проверката? И да отиде Цацаров при прокурора да му каже - слушай, тук един лешпер ме натиска, ама ти си свърши работата, щото аз съм пич? Верно ли така си представяте? Браво на Цацаров, че не е казал никому нищо, оставил е прокурорите да си свършат работата и е забравил за срещата. Или може би е трябвало да отиде пред Овъргаз и в. "Сега" с плакат "Не на страха"? Ако имаше един микрон нередност в тая среща, досега всички посланици да са подписали барем 3 петиции. А Сашо Дончев защо така благо хортува само за срещата с Цацаров? Защо не каже и за други срещи - да направи сравнение. Да каже срещал ли се е преди с магистрати, къде ги е причаквал, какво им е искал, те какво са му дали... Или не са му дали. Да каже за срещи с политици - с тях къде, кога, колко... Да каже и за срещи с чужденци - при него тоя въпрос е особено интересен. Георги Гергов и той има още какво да казва, защо мълчи. Да не се срамува, като е "не на страха", да имаме и "не на срама". А Лозан, този морален стожер, защо не каже - "аз съм морално неопетнен, затова искам да знам повече за ЦУМ-гейт". Е ли, или не е морално чист? Дончев и Гергов имат ли фирми, които да имат дела от компетентността на ВКС? Или висенето пред Съдебната палата с адвокати е вид индулгенция за минали и бъдещи грехове? Цацаров пил кафе! Две да беше изпил, халал да му са! Щом накара прокуратурата да работи и менталните дефицити на хора като Дончев, Гергов и Панов да излязат наяве - още кафета да пие! И вода към тях!
25
|
нерегистриран
20 май 2017, 09:18
7
-2
Предлагам да не споменаваме брифинга, че не беше добре за никого.
24
преминаващ
|
нерегистриран
20 май 2017, 08:59
16
-5
Двете дами,които ще оправят съдебната система, бяха комични при участието си в т.н.пресконференция вчера.Не успяха да овладеят положението и не отговориха на нито един журналистически въпрос. Кратките им изявления съдържаха обичайните клишета. Явно, това ще е стилът им на действие. Едва ли можем да очакваме смело поведение при решаване на проблемите в системата.Политическите креатури, каквито са Цачева и Захариева, никога не биха могли да имат самостоятелно мислене и да отстояват интересите на магистратите и обществото.Какво ли друго да очакваме от завършилата рабфак и от съпругата на личния архитект на Плевнелиев.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно