Обновена  18 май 17:34
Появиха се кандидати за шеф на СРС
Четири месеца след като получи втори мандат като шеф на СНС, Георги Ушев поиска да оглави Апелативния спецсъд
Появиха се кандидати за шеф на СРС

Появиха се кандидати за председател на Софийския районен съд. Те са съдите Петър Савчев и Александър Ангелов от СРС, научи "Правен свят". Днес изтече срокът за подаване на документи за участие в процедурата по избор на председател на СРС. Има вероятност да постъпят и други кандидатури, но по пощата. Това е втората процедура, а първата бе прекратена, след като не се яви нито един желаещ за административен ръководител.

До избора се стигна, след като в края на миналата година цялото ръководство на СРС подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет по отношение на свръхнатовареността на съдиите и ниското заплащане на съдебните служители. Сега бившият шеф на СРС Методи Лалов е кандидат за член на съвета.

Петър Савчев е бил три години съдебен помощник във ВКС, а от 2008 г. е граждански съдия в СРС. Една от основните цели, които си е поставил в концепцията е да спечели доверието на колегите си, съдебните служители, адвокати и др.

"Приемам предизвикателството, и подхождам с оптимизъм, като не се съмнявам, че тайната към срещата с доверието на горепосочените лица е равното, справедливо отношение към тях, основано на зачитане на личното им достойнство и професионални качества. И в същото време - балансирано и законно, но критично отношение към проявени слабости. Считам, че този равен подход е фундаменталната база, без която всяко друго надграждане на съда е обречено, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Уверен съм, че съм способен да дам това равно отношение, не само поради детайлното ми познание на съдопроизводствения процес, но и поради моята необвързаност. Необвързаност от членуване във всякакви организации; необвързаност от дисциплинарни, наказателни и други процедури; необвързаност от несправяне с работата; необвързаност от материална зависимост; необвързаност от социална нереализация... Позволявам си този по-емоционален, неприсъщ за съдията тон, тъй като вярвам изключително много в резултата от равния подход и в умението си да го осъществя. Нека тук да посоча и това, че считам за мое предимство за заемане поста председател на съда и обстоятелството, че съм запознат в детайли с трудово-правната материя, която прилагам като съдия", пише в концепцията си Савчев.

Вторият кандидат - Александър Ангелов, е в съдебната система от 2009 г., преди това е бил инспектор в Криминална полиция. В периода 2009-2012 г. е бил младши съдия в Монтана, а после преминава в СРС - първо като командирован, а от миналата година вече и за постоянно. Според данните в атестационния му формуляр, той изпълнява надлежно задълженията си, не е наказван, ИВСС не е констатирал нарушения в работата му, а оценката за работата му е много добра - 95 точки. 

Днес изтича и срокът за подаване на документи за шеф на Апелативния специализиран наказателен съд. Един от кандидатите е председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев, който само преди четири месеца бе преизбран на поста за втори мандат. Другият отново е съдията от АСНС Румяна Илиева. Тя участва и в първата процедура, като конкурент за поста ѝ беше Даниела Росенова. Но нито една от двете не успя да събере необходимия брой гласове и бе открита нова процедура.

Самият Ушев казва в концепцията си, че се кандидатира с ясното съзнание, че съвсем наскоро получи втори мандат и знаейки за изискването в чл. 169, ал.1 от ЗСВ, според което за председател се избира съдия от същия съд или от по-горестоящ, а само по изключение от по-ниско ниво.

"Независимо от всичко това, мотивите ми да го направя не са плод нито на кариеризъм, нито представляват опит за бягство от отговорностите на сегашната ми длъжност, а са израз на желание и амбиция за утвърждаване на специализираното наказателно правосъдие като важна част от съдебната система на Република България, за подобряване на имиджа му и за повишаване на общественото доверие в него", отбелязва Ушев.

В концепцията си той в прав текст казва, че предишното ръководство на АСНС е допринесло до разделение в екипа. А редовите съдии са качествени юристи, с изградено чувство за справедливост и устойчиви ценности, които заслужават да се цени авторитетът им, да бъде търсено и зачитано мнението им, да участват пълноценно в организацията на дейността на съда, работата им да бъде разпределяна въз основа на ясни правила и критерии, да бъдат спокойни, да бъдат насърчавани, изтъква Ушев.

И още: "В качеството ми на председател на първоинстанционен съд, съм се стараел да съм в течение със случващото се с делата ни във въззивната инстанция, чийто служебен живот следя задълбочено. Контактувам непрекъснато със съдиите от АСНС и с преобладаващата част от тях съм изградил отлични взаимоотношения. Няма да крия обаче, че не в такива отношения съм бил винаги с ръководството на АСНС, което за разлика от редовите магистрати, дълго време не се отзоваваше за комуникация, а отделно, не беше склонно към институционално сътрудничество. Дълго време в негово лице не се наблюдаваше достатъчно адекватна управленска политика, нито административен капацитет за принципно и балансирано разрешаване на организационни и чисто професионални въпроси. Дълго време то бе абдикирало от задълженията си по превръщането на АСНС в коректив за правораздавателната дейност на специализираните звена. Постепенното започване на изпълнението на тези функции и възвръщането на диалога, се случваха само след външна за ръководството на АСНС намеса на йерархично висшестоящи ръководители или на проверяващи, с оглед спазването на техните препоръки и указания, което ме е озадачавало, защото съм бил и въззивен съдия, и винаги съм смятал, че всичко това трябва да е част от нормалното функциониране на всеки въззивен съд. Дълго време, освен това, бях свидетел и на неправилен, според мен, управленски подход - на разбиране за безпогрешност на собствените възгледи и действия, на проява на неуважение към мнението на магистратите, на подценяване на потребностите им. Бях свидетел и на това, как изолацията от колектива, постепенно бе превърната в разделение на същия - на малцинство от поддръжници на ръководството и мнозинство недоволни. Липсата на навременни реакции, на готовност за широк консенсус, на принципност, на равнопоставено третиране и на демократичност, доведоха до загуба на доверието у колектива в ръководството на АСНС и до логичния завършек, да му бъде отказана съдийска подкрепа за нов мандат".

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
37
|
нерегистриран
20 май 2017, 07:42
18
-3
Ненко Руменов решил да издига зетя иначе шса пенсионира като районен съдия от което щерка му не е доволна.
36
Милев
|
нерегистриран
19 май 2017, 11:46
10
-1
Имах предвид дали няма да идва нов ВСС - не ВКС , но и нов ВКС няма да е зле
35
Милев
|
нерегистриран
19 май 2017, 11:44
14
-10
Милев шеф на спец. съда, след като Ушев оглави апелацията ?
Нищо че ЗСВ дава предимство на съдиите от СНС.
Нищо,че не е участвал ,когато се създаваше и имаше противници.
Така де,трябва да намерим местенце за " нашите" момченца.
Аз предлагам Милев направо за ВКС.
И той като Влахов може направо от районката да отиде във ВКС.
Хайде няма ли да идва нов ВКС.
А какви странни птици се готвят да оглавят най- големия съд в страната - СРС? Не е ли редно да се издигне кандидатурата на този от тях с най- много стаж в СРС. В чл. 237 ЗСВ е уредено т.нар. "старшинство". Като изключим несъвършенствата й относно длъжности и ранг, все пак има значение и стажа като съдия. Докога ще натрапват за шефове разни момченца на два петъка служба.И друго -защо има толкова малко жени адм. ръководители. Нека ВСС им даде шанс
34
уууу
|
нерегистриран
19 май 2017, 11:05
13
0
Кандидати за слава !
33
Матей
|
нерегистриран
19 май 2017, 10:25
6
0
До коментар [#10] от "Звездите ми говорят ":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

До коментар [#13] от "Марко":
Аз мисля ,че нито един от тези двама кандидати няма да бъде възприет и гласуван от "чугуните" ,защото не отговарят на профила- "леко умен,не много красив ,но изключително послушен"... :
Добре казано. Ама арабите имат една поговорка ... за камилата и нейния стопанин. Така че, страх лозе пази или шубето от есен е голем страх, така че ... и Марко на мост ще изберат, само и само ...
32
|
нерегистриран
19 май 2017, 10:22
25
-2
Савчев не е добър вариант.
31
неизвестен
|
нерегистриран
19 май 2017, 10:15
15
-1
Няма ли да се сложи край на субективизма в конкурсите ? Завършил право с 3 ,получил на конкурса 6 -ха ,ха ,ха До кога протежетата на накои си ще бъдат толерирани?
30
|
нерегистриран
19 май 2017, 08:29
20
-10
За Стефан Милев ли се търси място или за някой от отиващия си ВСС? Или просто се цели овладяване на спец съда от някой прокурорски кадър
29
Предполагащ
|
нерегистриран
19 май 2017, 00:47
20
-9
Е, значи С.М. ще оглави спец.съда след Ушев. Хитър ход.
28
ТЕ НА ТОВА МУ ВИКАТ ЛАКОМИЯ........
|
нерегистриран
19 май 2017, 00:37
15
-5
ШЕМЕТНА КАРИЕРА!А НЯМА ЛИ ДА ИЗПАДНЕ В ЖЕСТОК КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ..........
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно