ССБ с призив: Да се придържаме към нормалността

Призив за нормалност отправи Съюзът на съдиите към магистратите и гражданите. "Това обръщение цели само едно - припомняне на нормалността с апел да се придържаме към нея", пишат от съсловната организация.

В обръщението (пълният текст) те анализират две решения от последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. С първото беше определено като "недопустим опит за намеса" от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов изискването на протоколи от Общи събрания в съдилища за обсъждане на избора на членове на ВСС от квотата на съдиите. То беше предшествано от изслушване на председателките на четири от апелативните съдилища - в София, Пловдив, Варна и Бургас.

"След проведено изслушване на председателите на апелативните съдилища, в което от тях се очакваше да споделят чувства, настроения и дали се почувствали обект на натиск или не, съветът реши, че върху председателите явно е бил упражнен тъкмо такъв. Председателите определиха като принципно законосъобразна дейност описаните тук събития (провеждането на Общите събрания за обсъждане на идеята за регионално представителство в новия ВСС, протоколите от които е изискал председателят на ВКС – бел. ред.), свързани с начина на обединение около една кандидатура", пише съсловната организация.

И продължават: "Накратко - осъществена била напълно законосъобразна дейност, съзвучна с правилата на ЗСВ за избор на членове на ВСС. Въпреки цялата ѝ законосъобразност обаче тя очевидно трябвало да се пази в строга тайна, поради което обществото, както и магистратите не следвало да получат информация за събранията. Действията на председателя на ВКС по осветляване на същата напълно законосъобразна дейност, която поначало не е секретна, представлявали обаче "недопустим натиск". Някой успя ли да се ориентира?".

В обръщението се коментира и решението на Пленума на ВСС да коригира варианта на хронограма за избора на председател на Върховния административен съд. С приетата промяна, изборът на нов шеф на ВАС беше изместен от 21 септември за 11 септември. "В резултат на тази "корекция" кандидатите следва да бъдат изслушани от пленума на ВАС непосредствено след съдебната ваканция, въпросите и становищата към кандидатите ще бъдат обявени два дни преди самия избор, който, от своя страна ще се проведе на 11 септември 2017 г. – два месеца и десет дни преди изтичане на мандата на сегашния председател на ВАС", пише в обръщението.

В него се сочи, че това са "само две от поредицата решения на мнозинството от членове на ВСС, които не съответстват и на минимални изисквания за логичност и последователност".

"Нека не забравяме същностните разлики между добро и зло, морално и неморално, почтено и непочтено, агресивно невежество и аргументирано отстояване на позиция. За съдържанието на тези базисни понятия не се спори в нормалната действителност. Само в паралелната реалност им се придава обратен знак като в обърнат наопаки свят. "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита…", завършват от Съюза на съдиите. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
17 май 2017, 13:30
3
-1
Едно само не разбрах - според този призив трябва ли Лозан Панов да спре да се занимава с политическа агитация и да започне да изпълнява задълженията си на председател на ВКС (а ако състоянието му не позволява това, да бъде сменен с друг, който действително да е председател на ВКС, а не политическо-фирмен функционер)?
1
?
|
нерегистриран
16 май 2017, 18:16
3
-3
Тия не разбраха ли, че благодарение на многогодишната "обществена" активност на една "на всяко гърне похлупак" госпожа, думичките "Съюз на съдиите" станаха обида и позорно клеймо?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно