Обновена  16 май 17:02
Ново: Видео от заседанието
Единодушно ВСС избра Миглена Тянкова за втори мандат като шеф на ОС-Хасково
В Свиленград съдия се вписал като адвокат без да е освободен от системата
Ново: Видео от заседанието

Воден от желанието да предоставя на читателите си възможно най-пълна и обективна информация, „Правен свят” добави и видео съдържание. Обогатяваме материалите си със видеозапис на най-интересното от заседанията на Съдийската и Прокурорската колегии и Пленума на Висшия съдебен съвет.

Така всеки, който не е успял да проследи прякото им излъчване, може от първа ръка да се запознае с най-важните решения и дискусии в кадровия орган. 

Единодушно ВСС избра Миглена Тянкова за втори мандат като шеф на ОС-Хасково

Миглена Тянкова не е просто административен ръководител, а преди всичко съдия, който работи наравно с колегите си. Тя успя да преодолее негативните практики на предишното ръководство на Окръжен съд-Хасково, успя да върне доверието в председателя на съда. Разговаряме и питаме съдиите, но не и за проблемите, които имат, а ние трябва да съдействаме за тяхното решаване.

Това са само малка част от мотивите, които членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева, Камен Иванов и Милка Итова изложиха в подкрепа на кандидатурата на Миглена Тянкова за втори мандат като председател на Окръжен съд-Хасково. Всички присъстващи 12 членове на СК на ВСС се обединиха около безспорната ѝ, по думите им, кандидатура и единодушно ѝ гласуваха доверие за втори мандат.

Изслушването на Тянкова продължи близо три часа, като тя беше "разходена" из богат конспект от всякакви въпроси. Тянкова с готовност отговори на всеки един от тях, дори и на онези, свързани с оценка на дейността на самия Висшия съдебен съвет.

В изложението си пред Съдийската колегия кандидатката отбеляза какво е свършила през първия си мандат и какво остава да бъде свършено. Тя пое Окръжен съд-Хасково от покойния вече Росен Русев. До тогава не е била извършвана нито една проверка на районните съдилища, но след нейното встъпване това се променило. Поясни, че поддържа връзка и познава всички съдии и съдебни служители от Хасковския район, стреми се да съдейства за решаването на възникнали проблеми. Един от тях, стана ясно от въпросите на членовете на съвета, е в Районен съд-Свиленград, където имало междуличностно напрежение. По няколко пъти всяка седмица разговаряла и се опитвала да помага на шефката на съда да ги разреши, но не всичко зависи от нея. Но от отговора ѝ пък се разбра за любопитен казус, възникнал в Свиленград.

Съдия се вписал като адвокат без да е освободен от системата

Оказва се, че съдия от местния съд е вписан като адвокат с решение на Адвокатската колегия от 12 април. Става дума за магистратът Недялко Паталов.

На 11 април той подал заявление да бъде вписан като адвокат, посочил и адрес на кантора. Ден по-късно на свое заседание местната адвокатска колегия го регистрира. Били подадени и заверени преписи от всички необходими документи за това - декларирал, че не е държавен служител, не е освободен по реда на чл. 127 от Конституцията и не е дисциплинарно освободен от съдебната система, както и декларация, според която към момента на клетвата няма да бъде магистрат.

Паталов подал молба за напускане едва на 19 април и то без да уведоми председателя на РС-Свиленград. Заявлението за освобождаване от длъжност е било депозирано в деловодството на съда и председателят Живка Петрова разбрала за него от административния секретар. Паталов все още не е освободен от системата.

Миглена Тянкова обясни, че е изпратила писмо до Живка Петрова, в което я моли да прецени дали е редно Недялко Паталов за разглежда дела, при положение, че има регистрирана адвокатска кантора. Добави, че след подаването на молбата за освобождаване, Паталов е бил спрян от разпределение.

Съдийски притеснения за СРС

Тянкова бе питана и за разрешенията за специални разузнавателни средства. Обясни, че преди да поеме поста имало нещо като регистър, който бил анонимен, в него били написани само имената на разработките - "всички пернати животни", както каза Тянкова, без да се съхранява екземпляр от заявителя.

И изнесе някои данни. През 2011 г. е имало 650 искания за прилагане на СРС и 650 разрешения, нито един отказ. Откакто тя е административен ръководител исканията намалели 7 пъти, отказите са над 10%, всички мотивирани. Въвела е изцяло нов регистър, с много по-подробна информация във връзка с исканията и разрешенията на СРС, съхранява се и екземпляр от заявителите, за да може да се следи за срокове, основания, резултати и др.

Но посочи, че проблемът със СРС е много голям не само за нея, която е поела цялата отговорност за тази дейност, а за всички председатели. И обясни за какво става дума. На наскоро проведен семинар, на който присъствали шефове на съдилища, представители на Националното бюро за контрол на СРС, служители на прокуратурата, ДАТО, ДАНС, ГДБОП, неин колега магистрат казал, че всички те са потенциални обвиняеми, защото ако откажат, може да ги обвинят във възпрепятстване на правосъдието. А ако решат да дадат разрешение, трябва да се доверят изцяло на заявителите, защото съдиите нямат достъп до националната база данни за населението, нито дали посоченото ЕГН и адрес са верни, нямат достъп до мобилните оператори и т.н.

"И в единия, и в другия случай нещата са на ръба. Всяка година откакто е създадено бюрото, се прави проверка във всеки окръжен съд, от комисията към НС също. Питахме Бойко Рашков защо не сме получили докладите, за да знаем къде бъркаме и къде са негативните практики. Но те съдържат класифицирана информация, обобщен такъв доклад се намира за всяка предходна година. Поставихме началото на нормален институционален подход, но е ясно, че има нужда от изцяло нов Закон за СРС", каза още Тянкова. Изрази и едно притеснение - отчетността за СРС и обясни, че преди масово са били разрешавани СРС за 6 месеца по оперативни дела и още 6 месеца по досъдебни производства.

Галя Георгиева постави друга важна тема пред кандидатката - реорганизацията на съдебната карта. По тази тема Тянкова отбеляза, че е изготвила доклад от над 90 страници за всички районни съдилища от района. Обясни, че най-ниско натовареният съд е този в Ивайловград, но той се намира на границата на с Гърция. Добави, че през 2011 г. там е открит и нов ГКПП. Призова ВСС да не закрива съдилища по механични критерии - разстояние, брой съдии и др. Изрази и опасение, че ако в граничните райони се закрият районни съдилища и прокуратури, това може да доведе и до закриване и на полицейски управление. Да не се стигне до абдикация на цялата държава в тези райони, каза още Тянкова. "В един момент ще си дадем сметка, че това е най-голямата грешка, която сме направили. С оглед всички процеси в Близкия Изток, политическата ситуация в Турция, мигрантският поток, трябва много внимателен анализ и сериозна експертиза, когато се мисли за закриване на който и да е районен съд", каза още кандидатката. Тя изнесе и един интересен факт - ГКПП "Капитан Андреево" е най-натовареният в Европа и на второ място в света, след тези на границата между Мексико и САЩ.

Камен Иванов поиска да знае на каква натовареност е самата тя. Отговорът беше показателен – тя е на много по-висока натовареност от тази, която ВСС препоръча със свое решение отпреди година. Заместниците ѝ също били на по-голяма натовареност. Добави, че въпреки административните си задължения, екипът ѝ няма нито едно просрочено дело. Единствено тя имала едно дело, забавено със 7 дни.

Тянкова за ВСС: Ако работя в такава среда, ще се разболея

Последва нов въпрос, който макар и неудобен, получи своя откровен отговор. "Ако работя в такава среда, ще се разболея", така Тянкова отговори на Соня Найденова, която поиска оценка по шестобалната система на този ВСС. И продължи: "Членовете на ВСС трябва да са стъпили здраво на крака, да имат житейски и професионален опит. На този съвет му липсва административен капацитет, извинявам се, че го казвам. Години наред бяха необходими, за да навлезе в нашите конкретни ежедневни проблеми на терен. Свърши се и много работа. Това, което най-много тежи обаче е постоянното противопоставяне. Това не е необходимо на никого от нас. Да се обедним за общите каузи и за доброто на системата. Каква полза от това, че в Хасковския район се опитваме да постигнем всичко по стандарти, като не се вижда дори от местните медии, отразяват се само скандалите. Като приключи мандатът на този ВСС ще поставя оценка, да не забравяме, че имате още няколко месеца. Едва ли е моментът сега да давам оценка, но това обезверява колегите. Това е част от причините, с които колегите отказват да бъдат издигнати за членове на ВСС".

Последното изречение е свързано и с други въпроси, свързани с проведените в Хасковския район общи събрания на съдиите, на които е бил обсъждан и предстоящият избор на членове на ВСС. На свое заседание на 11 май Пленумът изслуша председателите на четири апелативни съдилища по повод писмо на председателя на ВКС Лозан Панов, с което бяха изискани незабавно протоколите от тези събрания. Миглена Тянкова бе един от председателите, който изпрати въпросния протокол на Панов.

Днес Тянкова изложи фактите около провеждането на общото събрание като направи уточнението, че е следила темата и е гледала заседанието на Пленума в четвъртък. Поясни, че в деня, в който е получила писмото на председателя на ВКС - 5 април, е изпратила протокола от общото събрание. Добави, че самата тя е заличила имената на колегите си съдии, защото е искала да ги предпази. Сама решила нейното име да остане, защото като административен ръководител носи отговорност. Добави, че на 11 април е получила писмо от члена на ВСС Галя Георгиева, с което е поискано пък писмото на Панов и тя го е изпратила същия ден.

Тянкова бе категорична, че не е налагано, нито пък е имало каквото и да е ограничение за издигане на кандидати за членове на ВСС. Самата тя е говорила с колегата си Деян Събев, но той отказал. Обясни, че достоен за кадровик е и Веселин Хаджиев (шеф на ОС-Пловдив). "Всички те изтъкнаха конкретни лични причини и съображения, поради които не желаят да бъдат част от издигнатите кандидатури. Крайният резултат е такъв, има единствен кандидат, но това не означава, че някой е ограничен. Не е обсъждана една единствена кандидатура. Аз не съм налагала такава. Ако виждате някакъв административен натиск от моя страна, съдиите не виждат такъв. Винаги съм била за това открито и свободно да се изразява мнението. И не става въпрос за това да предлагам конкретни решения. Всеки знае, че тези обсъждания нямат задължителен характер. Ако ме обвинявате в прав текст, че съм упражнила такъв натиск, ще ви го кажа - обидно е за съдиите това говорене, всеки един от тях има лично мнение, професионалисти от кариерата са, от районните съдилища също. Но колегите са демотивирани, липсва кариерно развитие, съдебната система е запушена. Но няма между тях такива, които да нямат лично мнение. Всеки един от нас ще даде вота си на тези кандидати, на които е повярвал. Голяма част не ги познаваме лично, но има концепции", каза още Тянкова.

След изслушването ѝ всички членове на ВСС, които взеха думата, се изказаха положително.

Галя Георгиева призова останалите да бъдат единни, когато оценяват кандидатурата на Миглена Тянкова. Заяви, че първият ѝ мандат е бил изключително успешен. "Твърдя го като съдия от АС-Пловдив, на който през 2011-2012 г. беше възложено да провери работата на ръководството на този съд. Г-жа Тянкова в изтеклия мандат успя да преодолее негативните практики на предишното ръководство, с нейния екип. Успя да върне доверието в председателя на съда и в ръководството на съда. Преди г-жа Тянкова да стане председател, делата за контрабанда, над 70% от тях, се разпределяха на бившия председател на съда. Съдиите нямаха нормална комуникация с бившия председател и ръководството, защото просто отсъстваха от работа. Преди г-жа Тянкова да стане председател на окръжния съд, служебната кола изминаваше по около 6000 км на седмица. Тя успя да овладее сериозната ситуация, която се беше създала в този окръжен съд и в целия окръг. Тя има нормална комуникация със съдиите в съда и окръга. Въведе ред и дисциплина в този съд по отношение на изписване на делата, спазване на графика и нормалната комуникация с другите органи в този район. Беше дълго изслушване, отговори на всичките въпроси, които ѝ зададохме, част от тях неудобни. Тя е подкрепена от колегите си и от контакта, който имам, със съдиите знам, че се съобразява със съдийското самоуправление и уважава колегите си", заяви Георгиева.

Камен Иванов на свой ред каза, че Тянкова не е просто административен ръководител, а преди всичко съдия, който работи наравно с колегите си. Обясни, че тя отговаря на всички законови изисквания, за да заеме за втори мандат поста председател на ОС-Хасково. Добави, че тя е отчела не само свършеното, но и това, което не е успяла и ще ѝ бъде приоритет в следващия мандат, като например улесняване на достъпа до съдебната сграда на хората в неравностойно положение, да изгради модул за електронни услуги за адвокатите и т.н. "Отговори искрено на всички въпроси. Изразените становища от колегите ѝ на общото събрание при изслушването ѝ са били искрени", каза още Иванов.

Милка Итова също изрази подкрепата си за Тянкова. "Да си направим изводи за работата във ВСС - междуличностни отношения играят огромна роля в работата на всеки орган, включително и на ВСС. Разговаряме и питаме колегите, но не и за проблемите, които съдиите имат и ние трябва да съдействаме за тяхното решаване. Нагледен пример за това е и какво се случва в Свиленград. Междуличностните отношения там водят до недобра работа. Всички правят необходимите усилия. Очевидно обаче там проблемите продължават. ВСС е управленският орган, който да вземе решения. ВСС трябва да предприеме спешни мерки по отношение на казуса със съдията, който е вписан като адвокат. Решаването на този проблем не е само на председателя на окръжния съд. Тук ВСС трябва да вземе спешни мерки, да окаже помощ и бързо решаване на техните проблеми. Макар да ни остават няколко месеца, трябва да се обединим около някои теми и избори, защото въпреки противопоставянето помежду ни, имаме еднакви виждания по много въпроси", заяви Милка Итова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
30
загрижен
|
нерегистриран
18 май 2017, 12:15
5
-3
Миглена,не се вързвай на коментарите!Вземи си малко отпуск и иди да разпуснеш,че така както я караш ще прегрееш!Успех!
29
Дон Кон
|
нерегистриран
18 май 2017, 10:02
7
0
Гледам видеото - света вода, нена......
28
от по-добре разбрал
|
нерегистриран
17 май 2017, 14:28
13
-2
До коментар [#26] от "Нищо не си разбрал":
Нищо не си разбрал от протокола. През цялото време Тянкова в нито един момент не е агитирала за идеята "единна кандидатура". В началото разяснява защо правим събранието - защото "отгоре" искат да я обсъдим. Тя цитира аргументите на авторите на идеята. Иначе на събранието само си загубихме времето, защото в дните преди него обсъждахме въпроса неформално и стана ясно, че няма нито един човек "за", вкл. и тя. Но нали трябва да има протокол. То пък после Лозан реши да го развява. И така.
Явно не си познавате добре председателката или се опитвате да хвърлите в пространството очевидно "невинно" обяснение за поведението и на общото ви събрание.Та да си дойда на думата, естествено че г-жа Тянкова няма да ви агитира открито за единна кандидатура.Тя е достатъчно хитра за да го направи това, още повече че и е станало ясно от неформалното ви обсъждане предния ден, накъде духа вятъра.Проблема е в това, че тя и останалите председатели на районните съдилища изобщо са поставяли въпроса за обсъждане на общи събрания, а още по-големия проблем е, че всички те, като НЕЗАВИСИМИ съдии и хора с чест и достойнство, каквито качества би следвало да притежават, категорично не са се противопоставили този въпрос да се обсъжда, при сбирката им в апелативния съд.Ама стиска ли им?
27
Dread Knight
|
нерегистриран
17 май 2017, 12:14
9
-1
До коментар [#26] от "Нищо не си разбрал":
Нищо не си разбрал от протокола. През цялото време Тянкова в нито един момент не е агитирала за идеята "единна кандидатура". В началото разяснява защо правим събранието - защото "отгоре" искат да я обсъдим. Тя цитира аргументите на авторите на идеята. Иначе на събранието само си загубихме времето, защото в дните преди него обсъждахме въпроса неформално и стана ясно, че няма нито един човек "за", вкл. и тя. Но нали трябва да има протокол. То пък после Лозан реши да го развява. И така.
Всъщност много добре съм разбрал, а си го знам и от преди това. "защото отгоре искат..." - точно това обяснява всичко. Няма отгоре, няма отдолу - съдията е независим и няма началници, в това число и някой "отгоре", който да иска нещо от него, още повече незаконно - няма разпоредба, която да урежда такава процедура в ЗСВ. Та правилното решение, според мен, в случая е било - баста на протежето цацарово от ПАС и да ходи то да си иска каквото си иска от началника... Нужно ли е било да ви занимава и да ви губи времето, както ти казваш тогава?! Заради такива "наведени" административни ръководители и съдиите, около тях, съдебната система е на този хал, но страх лозе /лозан/ пази...
26
Нищо не си разбрал
|
нерегистриран
17 май 2017, 11:33
2
-1
До коментар [#19] от "Dread Knight":

http://www.vks.bg/Press%20Office/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB_%D0%9E%D0%A1_%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE.pdf
От същия може да се види, че в този съд поне половината от съдиите са много по-разумни и достойни от нея да заемат поста, но предварителната обреченост на евентуалната им кандидатура е естествено да ги обезсърчи... Затова трябва да се въведе 3-годишен мандат за административните ръководители, без право на втори последователен.
Нищо не си разбрал от протокола. През цялото време Тянкова в нито един момент не е агитирала за идеята "единна кандидатура". В началото разяснява защо правим събранието - защото "отгоре" искат да я обсъдим. Тя цитира аргументите на авторите на идеята. Иначе на събранието само си загубихме времето, защото в дните преди него обсъждахме въпроса неформално и стана ясно, че няма нито един човек "за", вкл. и тя. Но нали трябва да има протокол. То пък после Лозан реши да го развява. И така.
25
извън системата Ви
|
нерегистриран
17 май 2017, 11:13
2
0
До коментар [#19] от "Dread Knight":

http://www.vks.bg/Press%20Office/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB_%D0%9E%D0%A1_%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE.pdf
От същия може да се види, че в този съд поне половината от съдиите са много по-разумни и достойни от нея да заемат поста, но предварителната обреченост на евентуалната им кандидатура е естествено да ги обезсърчи... Затова трябва да се въведе 3-годишен мандат за административните ръководители, без право на втори последователен.


Ункален линк:
http://www.vks.bg/Press%20Office/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB_%D0%9E%D0%A1_%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE.pdf

Благодаря!
24
Браво за видеото
|
нерегистриран
17 май 2017, 10:19
7
0
Поздравявам правен свят
23
И какъв е извода
|
нерегистриран
17 май 2017, 10:14
6
-2
Яжте само швейцарски шоколад. Много е вкусен, нищо че после ви падат зъбите!
22
Маркиз дьо Сад
|
нерегистриран
17 май 2017, 10:04
10
0
Обичам садо-мазото и изборите.
21
съдия
|
нерегистриран
17 май 2017, 07:26
20
-1
Госпожата председателка, не била само административен ръководител, а преди всичко съдия.Представяте ли си на цели 90% натовареност.Ами то при 10 дела средно на месец на съдия - 90% си е сериозна работа.Друго е да си се забавляваш в районен съд с по 35-40 на месец.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно