Тълкувателно решение на Върховния административен съд
Без поправителен за ВСС по дисциплинарните дела
Общото събрание на двете колегии окончателно реши, че е съществено нарушение на правилата, ако кадровик е вносител на предложението за наказание и член на дисциплинарния състав
Без поправителен за ВСС по дисциплинарните дела

Окончателно - Върховният административен съд няма да връща Висшия съдебен съвет на поправителен колкото пъти иска по делата за дисциплинарните производства срещу магистрати. А вносителите на предложения за образуване на дисциплинарни производства не могат да бъдат част от дисциплинарния състав.

Това е резултатът от проведеното днес Общо събрание на съдиите от Първа и Втора колегия на ВАС, което окончателно гласува мотивите към решението по Тълкувателно дело №7/2015 г. на Върховния административен съд, отнасящо се до дисциплинарните производства, научи "Правен свят". Очаква се тълкувателното решение да бъде публикувано следващата седмица. На заседанието днес са присъствали 74 съдии от 93 по списък.

Днешното решение на практика означава, че редица дела по жалба на дисциплинарно наказани магистрати ще приключат благоприятно за тях, защото част от членовете на съвета са и вносители, и членове на дисциплинарните състави. Такива са случаите с покойния вече Камен Ситнилски, Светлозар Костов и Румяна Ченалова.

Тълкувателното дело беше образуване по искане на председателя на ВАС Георги Колев. Първият му въпрос беше какво е правомощието на ВАС след отмяна или обявяване нищожността на решение на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на магистрати - да върне преписката на съвета за ново произнасяне с даване на задължителни указания или само да отмени решението, независимо наличието на дисциплинарно нарушение.

Мнозинството от върховните съдии са се обединили около становището, че не следва делото да се връща на ВСС за ново произнасяне в случаите, в които е наложено наказание и е отменено от съда. Според върховните магистрати съдът не наказва магистратите, а само упражнява контрол върху решенията на ВСС и не е редно да дава указания за вида и размера на наказанието.

Вторият въпрос на председателя на ВАС Георги Колев беше може ли членове на съвета, които са вносители на предложения за образуване на дисциплинарно производство, да участват и в дисциплинарния състав. Съдиите от ВАС са на мнение, че това е съществено нарушение на правилата, защото ако не би било допуснато, би довело до друг резултат. Тълкувателното решение в тази му част на практика ще засегне само висящите производства, защото с промените в Закона за съдебната власт от август 2016 г. членовете на ВСС могат да предлагат за наказание само колегите си от самия съвет. Те вече нямат правомощие да внасят предложения и за магистрати.

Третият въпрос беше дали ВСС е длъжен да образува дисциплинарно производство или има право на преценка. Спорът беше за това дали при вземане на решения за образуване на дисциплинарка трябва да се преценява обосноваността на предложението или е необходимо само да има "достатъчно данни". А обосноваността да се преценява след това в хода на производството с предвидените от закона процесуални способи и доказателствени средства.

Общото събрание на двете колегии отхвърли този въпрос поради липса на неправилна практика.  

В очакване на това тълкувателно решение на ВАС бяха спрени осем съдебни производства по жалби на съдии и прокурори, сред които освен трите изброени по-горе, са и тези на Владимира Янева, Богдана Желявска, Петя Крънчева и др.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
Марко
|
нерегистриран
11 май 2017, 10:11
5
0
До коментар [#5] от "генерал Бонев":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


Аз не знам дали това ще стане ,но определено кръгът "Панаир" с си и за това...
6
Съдия
|
нерегистриран
11 май 2017, 09:25
5
-3
5
*************************
|
нерегистриран
11 май 2017, 07:03
3
-8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
ТР
|
нерегистриран
10 май 2017, 22:17
14
-4
Напънала се планината и родила мишка.
3
Иванка Дончева
|
нерегистриран
10 май 2017, 20:52
10
-6
Не съм юрист, но считам, че би трябвало да има Дисциплинарен съд!
2
Марко
|
нерегистриран
10 май 2017, 18:31
19
-2
Е, "открихте топлата вода"!

Амъ аз откога ви говоря,пиша и дори беседвах с 2-3 от "убавците"...

Спазвайте законите ,такива каквито са написани ,а ако не са достатъчно добри и се налага е възможно да се иницират и съответните им поправки.

Срам и позор е това ,че у нас няма 1-н закон без най-малко 10-на и т.н. поправки!

Тълкуването и т.нар."дух на закона" никога не е допустимо и не може да е в тотално противоречие с текста на закона...
1
Мунчо
|
нерегистриран
10 май 2017, 18:23
21
-9
Цялата съдебна власт на поправителен с Нова Конституция и реформата приключва.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно