Прокуратурата атакува в съда повишаването на цените на газа
Прокуратурата атакува в съда повишаването на цените на газа

Върховната административна прокуратура (ВАП) днес оспори в съда решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което от този месец цените на газа се повишиха с близо 30%.

Прокуратурата твърди, че когато е взела решението да одобри искането на "Булгаргаз" за повишаване на цените, КЕВР не е изяснила важи факти и обстоятелства. Комисията е създала работна група и е изискала информация за това дали "Булгаргаз" формира количествата природен газ от различни източници, съобразно принципа за най-ниски разходи, каква е обосновката за количествата природен газ от местен добив, които са включени в микса, и по какви процедури се закупуват.

Групата е трябвало да изследва и причините, поради които "Булгаргаз" не е включвал природен газ от местен добив в микса в предходни периоди и да предложи действия, които КЕВР да предприеме, в случай, че дружеството не изпълни задължението си за най-ниски разходи за природен газ на входа на системата.

"На откритото заседание, проведено на 28 март 2017 г. въпросната информация не е обсъждана. По преписката не се открива и друг документ, в който представените данни да са подложени на нечия преценка", сочат от прокуратурата. И стигат до извода, че при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и самият регулатор е счел за необходимо.

От ВАП твърдят пред съда още, че решението на КЕВР противоречи на целта на закона, тъй като на практика с него се потвърждава, със съвсем минимални корекции и при допуснатите нарушения, искането на "Булгаргаз". Според прокуратурата извършеното не е в унисон и с основните ръководни начала за дейността на КЕВР като независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

В протеста се сочи, че е нарушен принципът на прозрачност при определяне на цените. "Решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти", пише в него. И се изтъква, че не е КЕВР не е изпълнила и задължението си да определя цените по ясен начин. "В административната преписка по приемане на оспореното решение не се съдържат данни и за други обстоятелства, които следва да се проверят от КЕВР, от рода например на котировките на алтернативните горива, обуславящи дължимото по договора с ООО "Газпром экспорт". А точно последната величина заема основно място в заявлението на "Булгаргаз" ЕАД, с което е стартирано административното производство по утвърждаване на по-високите цени", пише прокуратурата .

От държавното обвинение обявиха, че продължава проверката на ВАП на решението на КЕВР за цената на топлинната енергия.

Протестът идва два дни след като изпълнителният директор на газовата компания "Овергаз" Сашо Дончев съобщи за негова среща с главния прокурор Сотир Цацаров, а двамата с обвинител №1 си размениха обвинения в натиск. В своя позиция главният прокурор заяви, че по време на срещата Дончев е отправил искане Цацаров "да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори  при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ". Проверка, чийто предмет съвпада с този на оповестения днес протест на ВАП. От своя страна Сашо Дончев твърди, че е показал на Цацаров писмо от Софийската градската прокуратура от 7 март, в което от него се иска информация по подаден от него сигнал до ЕК срещу БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Газекспорт" за злоупотреба с господстващо положение.

Подаденият от прокуратурата протест срещу скока на цените на газа, засяга пряко "Овергаз Мрежи", тъй като компанията е краен снабдител на природен газ.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Ха
|
нерегистриран
21 април 2017, 22:37
2
0
Империята отвръща на удара.Къде се крихте до днес? Проституцията на групи еднократна ли е или стана ежедневие?
http://terminal3.bg/sheft-na-glavnata-reketura/ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно