Окончателно
Делото "Червей" приключи с условна присъда за Владимира Янева
Делото

Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е осъдена окончателно на една година затвор условно с тригодишен изпитателен срок по делото "Червей". Наложена й е и глоба в размер на 1000 лева. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като потвърди решението на Софийския апелативен съд (САС) и отхвърли искането на Янева да бъде оправдана или делото да бъде върнато на САС.

Обвиненията към Янева бяха за давани разрешения за използване на специални разузнавателни средства и за продължаване на експлоатацията им, като това се е случвало 4 пъти от есента на 2013 г. до март 2014 г. В обвинителния акт се казваше, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Янева беше призната за виновна още на първа инстанция по само едно от обвиненията – за това, че на 30 март 2014 г. е дала разрешение за ползване на СРС за системата на МВР за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същия обект. По този начин е бил надвишен максимално допустимият срок от 6 месеца за експлоатиране на специални разузнавателни средства. Тези мотиви бяха споделени и от САС.

В решението на ВКС пише: "Разбирането и на настоящия касационен съдебен състав е, че срокът, посочен в нормата на чл. 21, ал. 2 от ЗСРС, е максимално допустим, като чрез неговото фиксиране законодателят е отговорил на изискването за баланс между обществено значимите интереси, налагащи  в определени случаи  използване на СРС за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления и за защита на националната сигурност, от една страна, а от друга страна – конституционно признатите права, които това използване засяга, с оглед недопускане на възможността те да бъдат ограничени за неопределено време. Този срок не започва да тече отново при всяко направено отделно искане за разрешение за експлоатация на СРС, независимо от неговото прекъсване, щом се отнася за същите лица или обекти, подадено е от един и същ заявител, при едни и същи факти, служещи като основание да се иска прилагане на СРС". Върховните съдии са категорични, че съгласието с обратната теза означава заобикаляне на разпоредбата на чл. 21 от ЗСРС, което е недопустимо. При това, органът, който издава разрешението, в случая – подсъдимата, няма право на преценка, а е длъжен да откаже да даде ново разрешение или продължаване на срока на вече даденото такова за използване на СРС, след като констатира, че е изтекъл максималният законов срок от шест месеца, става ясно още от решението на върховните съдии.

В него се казва още, че основният аргумент на САС, а и на СГС е, че при третото искане от 28 януари 2014 г., което е било за първоначално разрешение за прилагане на СРС (поради прекъсването във времето между изтичане на срока на предишното разрешение на 15 януари 2014 г. и датата на новото искане), Янева е издала разрешение за продължаване на прилагането на СРС, а при четвъртото искане – от 25 март 2014 г., вместо продължение на разрешението (както е било поискано), тя издала ново разрешение за прилагане на СРС. "Обстоятелството, че на 25.03.2014 г. подсъдимата е издала ново (първоначално) разрешение за прилагане на СРС спрямо същия обект, е доказателство за това, че тя е съзнавала, че законовият срок по чл. 21, ал. 2 от ЗСРС е изтекъл и не би могъл да бъде продължен. С даването на ново разрешение, тя съзнателно е нарушила разпоредбата на чл. 21, ал. 2 от ЗСРС, с което  умишлено е осъществила състава на чл. 284в от НК", се казва още в мотивите на ВКС.

"Обстоятелството, че не се е съобразила с естеството на направените искания, е доказателство за това, че подсъдимата е била напълно наясно с всички факти, свързани с обекта на прилагане на СРС, издадените предходни разрешения и сроковете, определени за тяхното експлоатиране и най-вече това, че към 25.03.2014 год. е бил изтекъл максимално допустимият", пишат върховните съдии Ружена Керанова-председател, Христина Михова-докладчик и Николай Дърмонски. Първоначално в състава на ВКС беше съдия Мина Топузова, но тя се отведе, като се мотивира, че през 2011 г. е изпълнявала функциите на председател на САС и е имала служебни и професионални контакти с Янева. "Не считам, че като член на съдебния състав мога да проява изискваната от закона безпристрастност при разглеждане на делото", се казваше в разпореждането на съдия Топузова.

В хода на делото Владимира Янева даде и обяснения, в които призна, че е възможно да е имало пропуски в работата, но те не били умишлени. За сроковете в разрешенията за СРС тя беше казала, че е ползвала информация от справки на службите, а за случая, за който е осъдена обясни, че в справката нямало отбелязване за предишни искания и разрешения, за да може тя да установи, че са изтекли максималните срокове. В решението на апелативния съд обаче се подчертаваше, че това е защитна теза, защото по уникалните номера на обекта, в регистрите на СГС може да се направи проверка преди да се дават разрешения.

По този повод ВКС пише в мотивите си, че след като едно от задълженията на председателя на СГС е да прецени дали в искането се съдържа посочената в ЗСРС информация, както и да следи за спазването на сроковете по чл. 21, ал. 2, негово е и задължението да направи такава организация на Регистратурата за класифицирана информация, която да му позволява на него и заместниците му (определени със заповед да го заместват при изпълнение на тази му дейност) да извършват бърза проверка на тези данни. 

Подсъдим по делото беше и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той беше оправдан на 2 инстанция за документни престъпления, които според прокуратурата се изразявали във вписване на неверни обстоятелства в справки по искания за СРС. Костадинов беше признат за виновен и глобен с 3000 лева само за компютърно престъпление - защото е ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната системата на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по дело. В решението на Софийския апелативен съд (САС) изрично се казваше, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел, което всъщност е и единственият резултат от прилагането на СРС по операцията "Червей". Делото срещу Костадинов приключи още на втора инстанция, тъй като нито той обжалва присъдата, нито прокуратурата внесе протест.

Срещу Янева беше образувано и дисциплинарно производство за "Червей" по предложение на бившия министър на правосъдието Христо Иванов и след решение на Върховния административен съд, с което беше отменен първоначалният отказ на Висшия съдебен съвет да започне такова. През март 2016 г. дисциплинарното производство беше спряно. Влязлата в сила присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, обаче е отделно основание за освобождаване на магистратите от длъжност. Досегашната практика на ВСС в тези случаи е не да възобновява спряното дисциплинарно производство, а да взема решение за освобождаване от длъжност на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт. Отделно, бившата шефка на градския съд ще трябва да върне в бюджета около 3600 лева, това са няколко минимални работни заплати, които е получавала, докато бе отстранена от длъжност, според последните изменения в ЗСВ. В чл. 231, ал.2 от закона се казва, че при осъждане с влязла в сила присъда, която е основание за освобождаване от длъжност, магистратът възстановява в бюджета на съответния орган полученото възнаграждение по време на временното си отстраняване. 

Срещу Янева имаше още една дисциплинарка - за общото административно ръководството на съда. По нея ВСС я наказа с понижаване в ранг за 3 години, но тя обжалва. Делото, както и много други по жалби на магистрати, са спрени до излизането на решение по Тълкувателно дело №7/2015 г. на Върховния административен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
26
Съдия
|
нерегистриран
11 май 2017, 09:16
0
0
25
|
нерегистриран
26 април 2017, 12:40
8
0
В България съдиите и прокурорите са традиционните изкупителни жертви за да се замаже стореното от управляващите. Щото при СРС примерно има министър, дето може да сложи 6 "не"-та, ама него не го съдят.
24
*****************************************************************************************
|
нерегистриран
22 април 2017, 19:08
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
23
***
|
нерегистриран
21 април 2017, 13:12
4
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
22
001
|
нерегистриран
21 април 2017, 09:54
2
-2
До коментар [#17] от "Валери първанов-екс зам.главен прокурор":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Я си е..и родата
21
|
нерегистриран
21 април 2017, 08:45
7
-7
До коментар [#19] от "питащ":
Кога ще има осъдени прокурори и съдии от Пловдив?Един прокурор,с псевдоним "Ламята", сред ъндърграунда в Пловдив,кога ще бъде задържан и тикнат в ареста.Друг/помак/,кога ще бъде арестуван за престъпления по глава първа от НК?Ами плеядата прокурори и съдии,искащи си пари по делата,които гледат?Или си мислите,защото мълчим,значи не знаем ! Всечка виждаме и всичко знаем.И скоро ще Ви потърсим сметка.Няма по корумпирани съдии и прокурори,от тези в Пловдив.Има една малка част почтени и местни,но те са малко.
Като много питаш и много са ти ясни нещата, защо не подадеш сигнал с името си, като посочиш конкретни имена и събития? Ама не, по-лесно ей така да се мятат някакви нападки и после що никой нищо не вършел.
20
17
|
нерегистриран
21 април 2017, 01:05
31
-2
Това момиче стана жертва на собствената си напористост,некомпетентност и наивност. Но също така стана жертва и на акъла на простите и малоумни примати от шайката за идиотско развитие на България. Всеки който се води по акъла на тези шимпанзета,които всичките до едно нямат представа, какво е правова държава, рискува да завърши по този начин.Когато говорят за т.н. съдебна реформа абсолютно не разбират за какво става дума . Жалко. Ще мине време и то ща заличи последиците от осъждането, но горчивината от болезнения урок и усещането за срам и резил ще останат за винаги. Шайката на тези малоумници направи много поразии не само при кадруването и намесата в съдебната система, но и в нормотворчеството . Безумията им ще продължат ,това е сигурно . За тези криминални същности ,правото се олицетворява от техния прост фюрер и неговия не по малък примат - гаулайтер. Е оказва се ,че СГС се е ръководил от престъпничка.Честито.
19
питащ
|
нерегистриран
20 април 2017, 21:11
28
-1
Кога ще има осъдени прокурори и съдии от Пловдив?Един прокурор,с псевдоним "Ламята", сред ъндърграунда в Пловдив,кога ще бъде задържан и тикнат в ареста.Друг/помак/,кога ще бъде арестуван за престъпления по глава първа от НК?Ами плеядата прокурори и съдии,искащи си пари по делата,които гледат?Или си мислите,защото мълчим,значи не знаем ! Всечка виждаме и всичко знаем.И скоро ще Ви потърсим сметка.Няма по корумпирани съдии и прокурори,от тези в Пловдив.Има една малка част почтени и местни,но те са малко.
18
|
нерегистриран
20 април 2017, 19:27
12
-4
Напънала се планината и родила мишка!
#ЗасраметеСеБе
17
*************************************************************************
|
нерегистриран
20 април 2017, 19:15
12
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно