Президентът с позиция за промените в Изборния кодекс:
Партиите загърбиха външното вмешателство в изборния процес
Партиите загърбиха външното вмешателство в изборния процес

Президентът Румен Радев излезе с официална позиция за спорните промени в Изборния кодекс, с които се предвиждаше забрана за гласуването в чужбина, но бързо бяха оттеглени. Втори ден остават неясни авторите на текстовете в проектозакона, който беше качен на сайта на Министерството на правосъдието и след това свален, но от становището на държавния глава става ясно, че той подкрепя подобни промени.

"Няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България", е озаглавена позицията на президента, разпространена от прессекретариата.

"В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони. Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България.

Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава", се казва в позицията на президента, която не дава отговор, защо проектът беше свален, след като проблемите според държавния глава остават.

В нея той пак избягва отговор за авторството на текстовете в Изборния кодекс. След като проектът беше свален от сайта на правосъдното министерство, отговорността за текстовете за уседналостта беше прехвърлена на шефа на дирекция "Съвет по законодателство" Любомир Талев и той бързо беше освободен. От своя страна Талев обяви, че текстовете са писани на среща с президента Радев и той лично е настоял за тях. По-рано днес държавният глава отказа да коментира темата и призова "да няма драма" и партиите да решат въпроса в парламента.

В позицията си той отново напомня, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание.

"Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за  обществото и националната сигурност проблеми", посочва Радев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
******************
|
нерегистриран
08 април 2017, 07:40
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
123
|
нерегистриран
07 април 2017, 14:18
3
-2
Папагал с претенции!
7
|
нерегистриран
07 април 2017, 13:25
4
-3
АДМИРАЦИИ!!! С единствената забележка, че закъсня с три дни. И пак да подчертая - не сама, че липсва конституционна забрана президентът да участва активно в законодателния процес, но това абсолютно задължително за един държавен глава. Точка по въпроса!
6
************************************************************************************************
|
нерегистриран
07 април 2017, 12:14
3
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
Silvia
|
нерегистриран
07 април 2017, 11:36
5
0
Да така е ! Освен това има процедура и по възвръщането на гражданството , но трябва да стане доста по скъпа,така де, всяко удоволствие се заплаща !
4
Така е правилно
|
нерегистриран
07 април 2017, 11:16
10
-1
Той е прав ,проекта още не е закон , тук думата е на народното събрание!
Ама набутаните му съветници са пълни некадърници както и в МП.
Изхода е един и прост "без двойно гражданство "да видим сега на кого му стиска да го резне ,щото пък и децата и роднините на много" величия "са с двойно граждаство, та о те не искат да изпускат келипира от две нянки !Но вече е наложително да се самоопределят какви са !
3
до 1 и 2
|
нерегистриран
07 април 2017, 11:05
6
-5
...глупаци! За съжаление сте непобедими и затова не следва да ви се обръща никакво внимание!
2
Тръмп
|
нерегистриран
07 април 2017, 01:29
7
-5
До коментар [#1] от "Радой Ралин ":
Брутален наглец!

Не скверни името на Ралин
1
Радой Ралин
|
нерегистриран
06 април 2017, 21:53
8
-13
Брутален наглец!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно