Част от Съдийската колегия провали избора на шеф на Административен съд-Пловдив
Част от Съдийската колегия провали избора на шеф на Административен съд-Пловдив

Класически пример за саботаж на избор на председател на съд демонстрира днес част от мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. При двама достойни кандидати, то изглежда хареса третия, който предстои да се яви.

Става дума за Административен съд-Пловдив, а кандидатите бяха двамата заместник-председатели - Мария Златанова и Явор Колев, абсолютно равностойни претенденти за административния пост. И двамата представиха концепциите си, изложиха проблеми и виждания, отговаряха честно и открито на поставените въпроси.

Но още в началото на дебата Светла Петкова даде знак накъде вървят нещата. (За сведение, освен Галя Георгиева, на заседанието не присъстваха двамата председатели на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Колев.)

Та, Петкова откри дискусията с думите, че явно в Административен съд-Пловдив има много проблеми, ето, кандидатите казали за такива с архива, с техническото обезпечаване, имало не малък брой отменени и изменени актове, имало забава на други. И призова останалите от Съдийската колегия да помислят върху въпроса дали Златанова и Колев могат да бъдат административни ръководители на втория най-голям административен съд в страната.

Главният инспектор Теодора Точкова първа защити и двамата кандидати. Заяви, че резултатите от проверките на ИВСС не са показали непреодолими проблеми, а що се отнася до работата и на двамата кандидати, тя е отлична. Точкова призова останалите да помислят дали да не подкрепят Явор Колев като единственото му предимство се състои в това, че е в АдмС-Пловдив от създаването му, докато Златанова била от по-скоро.

Камен Иванов също отбеляза положителните качества и на двамата. А после напомни на Светла Петкова, че само преди няколко седмици този състав на колегията е наградил досегашния председател Георги Петров за дейността му.

Що се отнася до забележката за отменените и изменени актове, Иванов попита каква роля има председателят, става дума за вътрешното убеждение на съдията, на което административният ръководител не може да влияе.

Юлия Ковачева се изказа в същия дух. Започна с бележката, че способността открито да се посочват проблемите трябва да бъде адмирирана, а не да дава основание за упрек. И че не трябва да се подкрепят повърхностни, захаросани концепции, чиято единствена цел е добре да бъде представена работата както на съда, така и на съдиите. Самата тя не е забелязала такива тежки проблеми, които да не може да бъдат преодолени. Напротив, проверките показали, че АдмС-Пловдив е съставен от колеги, които работят професионално и отговорно. Да, двамата кандидати за председател споделили за трудности, които срещат при разглеждането на данъчни дела, но това са делата с най-тежката фактическа и правна сложност и изискват повече време. Ковачва добави, че неспазването на сроковете понякога се дължи на обективни фактори.

А за противоречивата практика изтъкна, че ако трябва да бъде дефинирана като проблем, то това е проблем на всички органи на съдебната власт и едва ли има съд, който да се похвали, че няма такава. По думите на Ковачева има няколко източника за нея - несъвършеното законодателство, неумелото транспониране на директиви и вътрешното убеждение на съдията. Тя адмирира концепцията на Златанова, но подкрепи Колев, защото има преимуществото, че е участвал в създаването на този съд.

"Светла Петкова пося съмнението - след като двамата кандидати констатират такива проблеми, тогава колегията да помисли дали са достатъчно компетентни и заслужават да бъдат избрани за административни ръководители, нещо, с което категорично не съм съгласна", започна Галина Карагьозова. След което изреди серия от подобрения в АдмС-Пловдив, не само битови, но и във връзка с пряката дейност на съдиите. Добави обаче, че не само там, но и цялата съдебна система технически е изостанала поне с 10 години и това не може да бъде вменено като вина на ръководството на АдмС-Пловдив. Каза още, че част от противоречивата практика се ражда от двете отделения на Върховния административен съд. Заяви, че ще подкрепи Колев, аргументирайки се с протокола от проведеното Общо събрание на съдиите, пред което той призовал колегите си да задават въпроси и да ги критикуват.

Светла Петкова реши да се защити - тя само цитирала фактите, пък всеки да си прави изводите.

Добре е да се излагат фактите в тяхната цялост, защото ако ги третираме непълно, ще стигнем до неверни и манипулативни изводи, отвърна Калин Калпакчиев.

Но сигналите, които даваше Светла Петкова, бяха уловени вярно от някои от колегите ѝ. Вотът показа следния резултат - Димитър Узунов, Даниела Костова, Каролина Неделчева и самата Петкова подкрепиха Златанова, а останалите 7 - Колев. Гласове "против" нямаше. Но, осъзнавайки накъде клонят изказванията, четиримата се насочиха към опонента, за да няма избор, за да не може Колев да събере поне 8 гласа, колкото са необходими, за да получи поста. Петкова гласува за Златанова, независимо че няколко минути по-рано се питаше дали тя и колегата ѝ може да бъдат административни ръководители, защото имало много проблеми в съда. Предпочитанието ѝ и това на другите трима, които запазиха пълно мълчание при дискусията, обаче всъщност показват как се проваля един избор - с малко провокация и опипване на почвата. За съжаление, не за първи път.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
Капо ди тути Цаци
|
нерегистриран
29 март 2017, 09:10
21
-5
Кадрите МУ решават всичко. АМИН
14
|
нерегистриран
29 март 2017, 06:44
34
-9
Ами Пловдив е гнездото на цацароидите. Едни от най-неприятните и противни явления в системата процъфтяват там. Достатъчно е само да споменем имената на Весо и Роглекова, за да усетим властовия облик. Няма да пуснат Явор на такава позиция - как щяло мислещ нормален човек. Не са нужни умни - нужни са верни
13
Така е правилно
|
нерегистриран
29 март 2017, 02:13
26
-4
"Дългата ръка"скоро ще бъде отсечена!
12
Рембранд
|
нерегистриран
29 март 2017, 00:40
23
-3
Голата Даная. Вече и от смокиново листо няма нужда.
11
дългата ръка на цацов
|
нерегистриран
29 март 2017, 00:04
27
-7
цацов не търпи мислещи хора, особено ако не му се подчиняват безприкословно. едно време прецака явор и в последния момент не го качи в ПОС, както уж го гласеше и му беше приготвил документите. после явор избяга от него в административния съд. така че тук закачката си я има.
10
Сребри Сребрев - Сребристия
|
нерегистриран
28 март 2017, 18:21
23
-1
Власт не се дава току така Майни! Европейска столица на културата 2019, а за тотевите котараци... мазно, мазно... Пеевски. Засега Петров пази позиции.
9
...
|
нерегистриран
28 март 2017, 16:20
31
-6
Ако при редовите съдилища броят отменени и изменени съдебни актове е показател за нещо, то във Върховните съдилища този показател трябва да е противоречивата съдебна практика.
Сега да познаем кой ще увехне първи!
А да не може да се избере сред достойни кандидати, говори достатъчно за ... избирателния орган само.
8
Vanko
|
нерегистриран
28 март 2017, 16:07
37
-10
Цацароните отново против Колев ,да само Георгиева липсва ,ще я чакат нея или някой от останалите за да си набутат послушника, много важно какви качеатва имал този Колев щом ЦАЦИ го е нарочил за непослушник ! Ахххххх.......!
7
БАЦЕ.....
|
нерегистриран
28 март 2017, 15:53
35
-8
Съдия Явор Колев е изключителен професионалист и администратор още от времето когато беше в ПРС .Там също беше прецакан от връзкар и кариерист , хора като него са недолюбвани от нечестивци и марионетки.Той заслужава повече от всеки друг да бъде избран. Другаря Петров хич да не се гласи за трети мандат ,това е против закона за съдебната власт,т.е ,той няма право повече ,той е представител на статуквото и трябва да напусне,стига с вечните началници ! Ако ВСС отново прескочите закона ви обещаваме ,че този път ще е страшно !
6
Кюстендилски инспектор
|
нерегистриран
28 март 2017, 15:18
23
-6
Явор и се представи по - добре, обаче винаги има Коледа! И за неговите слуги. Важното е другаря Петров да продължи в същия дух! Доказал се е!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно