Възнаграждението на юрисконсултите - колкото за служебен адвокат
Арбитражите вече няма да гледат потребителски спорове, заведените дела се прекратяват
Възнаграждението на юрисконсултите - колкото за служебен адвокат

Юрисконсултите вече няма да получават "адвокатско" възнаграждение по граждански и административни дела, а ще им се плаща като за служебна защита. Това решиха днес депутатите и приеха окончателно промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).  

С тях беше изменена разпоредбата на  чл. 78, ал. 8 от ГПК, която гласи: "В полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт". Заради нея адвокати и юрисконсулти получаваха еднакво заплащане за труда си, въпреки че първите се самоиздържат, а вторите са на трудов договор към фирма или администрация. Разпоредбата от години предизвиква недоволство, тъй като възнаграждението на юрисконсулта отива в дружеството или учреждението, за което работи. Това пък стимулира фирмите монополисти като "Топлофикация", електро и ВиК дружествата, да завеждат дела за малки суми срещу потребители, за да им бъдат присъждани разноски под формата на юрисконсултско възнаграждение, които надхвърлят в пъти размера на дълга. Този начин за генериране на приходи от страна на монополистите беше наречен от омбудсмана Мая Манолова "такса юрисконсулт".

С приетите днес промени в  ГПК чл. 78, ал. 8 вече гласи: "В полза на юридически лица или еднолични търговци се присъжда и възнаграждение в размер, определен от съда, ако те са били защитавани от юрисконсулт. Размерът на присъденото възнаграждение не може да надхвърля максималния размер за съответния вид дело, определен по реда на чл. 37 от Закона за правната помощ".

Това означава, че на юрисконсултите вече ще се присъжда възнаграждение колкото за служебна защита, а не според минималната тарифа на адвокатите. А точно каква ще е сумата за конкретното дело ще преценява съдът.

За делата за малки дългове, по които, когато се стигне до принудително събиране, сумата набъбваше с 900-950 лв. лв. само от юрисконсултски възнаграждения, намалението ще е чувствително. За защита в заповедно производство на юриста на дружеството монополист ще се присъждат от 50 до 150 лв. За исков процес, при възражение от страна на длъжника – възнаграждението за юрисконсулт ще е от 100 до 300 лв., а за заведеното в последствие изпълнително дело – от 50 до 100 лв.

Така, ако съдът реши да се придържа към минимума, вместо дългът да нараства с над 900 лв. заради юрисконсултски възнаграждения, той ще се увеличава с 200 лв.

Манолова определи промените в ГПК като историческа победа и благодари на депутатите, че са направили "добро на гражданите".

Тя се бори срещу "такса" юрисконсулт още от встъпването си в длъжност като омбудсман. Манолова атакува чл. 78, ал. 8 от ГПК в Конституционния съд, но той отказа да я отмени.

Делото в КС беше и срещу третото изречение от чл. 161 ал. 1 ДОПК: "На администрацията вместо възнаграждение за адвокат се присъжда за всяка инстанция юрисконсултско възнаграждение в размера на минималното възнаграждение за един адвокат". Тя остава неизменена и излиза, че юрисконсултите на данъчните ще получават по-високо възнаграждение от останалите юристи на администрацията.

Промяната в чл. 78, ал 8 ГПК беше част от приетите днес изменения в серия от закони, с които беше забранено на частните арбитражни съдилища да гледат потребителски спорове. След влизането в сила на новите текстове в ГПК, Закона за защита на потребителите и Закона за международния търговски арбитраж всички висящи дела срещу потребители, заведени пред арбитражни съдилища, трябва да бъдат прекратени.

Арбитражните решения, постановени по потребителски спорове, стават нищожни. А всяка клауза в договор между търговец и потребител за решаване на евентуалните спорове между тях от арбитраж ще е недействителна.

Освен това се въвеждат изисквания към арбитрите да са дееспособни пълнолетни гражданин, с висше образование, най-малко 8 години професионален стаж, висок морал и да не са осъждани за престъпление от общ характер.Освен това всеки арбитражен съд трябва да води архив, в който да се съхраняват приключените дела до 10 години след края на производството, а след изтичане на този срок – да се съхраняват само решенията и мотивите към тях, както и сключените спогодби.

Контролът е възложен на министъра на правосъдието чрез инспектората му по Закона за съдебната власт. Министърът може да издава задължителни указания за отстраняване на нарушения, а при неизпълнението им арбитърът и съдът, към който работи, рискуват да бъдат глобени с до 2500 лв.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
35
Жертва на монополист
|
нерегистриран
17 януари 2017, 13:41
6
0
Може ли малко разяснение? Това важи ли за случаите, когато монополист съди длъжник и за целта наема външен адвокат? Става дума за задължение малко над 100 лв., а адвокатските хонорари за заповед за изпълнение и завеждане на дело на първа инстанция са по 300 лв. всяко.
34
Алеко
|
нерегистриран
16 януари 2017, 21:03
12
-3
Защо никой не коментира, че хората трябва да си плащат сметките ?!!! Ползвал парното на макс цяла зима, говорил по телефон и т.н. и накрая всички говорят за юрисконсултското възнаграждение, а никой не говори, че тези хора не си плащат задълженията. Държава от комунисти е това. Трябва хората да се научат да си плащат, а не цялата държава да се чуди как да не плащат "обикновените" хора. А ние необикновените, които плащаме и за тях, защото несъбираемите вземания влизат в цената на услугите - "Имал си бол пари дал си". Ето за това сме най-бедните в ЕС.
33
Нерегистриран
|
нерегистриран
16 януари 2017, 00:47
1
-1
До коментар [#17] от "нерегистриран":
Колега, прав сте, врътки при преминаване към новия режим ще има. Това, да речем, ще мине за няколко месеца. Какво правим обаче с насрочването на гражданските дела в СРС? Направо не ми се мисли, вчера внесох две жалби за бавност, а като изсипят прекратените арбитражни плюс новопостъпващите заповедни, майка плаче. До последно не вярвах, че ще направят тази глупост на популистката Манолова. Пътят за пресичане на злоупотребите беше друг и го споделих във форума. Трябваше да затегнат режима за постигане на арбитражно споразумение, там са измамите. И контролът върху арбитражите трябва да е още по-рестриктивен. А те с чука и теслата...
Явно не сте запознати с механизма на злоупотреби, с които се налага сключване на арбитражно споразумение. Не мога да се съглася, че правосъдието трябва да се предоставя на съд, създаден от едната страна по спора. Също така, категорично претрупването с дела на държавния съд не може да е аргумент, че той не следва да разглежда определена категория дела. Справедливостта е еднаква за всички!

До коментар [#32] от "Кво жалиш?":


Това, че нямаш възможност да жалиш, за да бавиш, не е голяма загуба за правото.
Често има огромни злоупотреби от страна на частните съдебни изпълнители, така че правото безспорно страда, ако справедливостта не може да бъде възстановена чрез правото на съдебен контрол върху незаконните им действия и бездействия.

До коментар [#29] от "точно така е":
Ами то това е идеята бе, ще си сложат техни хора адвокати /бившите юрисконсулти/ и ще им пишат в договора за правна защита и съдействие, че възнаграждението е платено и хайде пак в заповедното производство за дълг 20 лв. - 300 лв. адвокатско възнаграждение, и в исковото още толкова, не е толкова сложно, а после като тръгнат да ги събират ще си го делкат монопола /колектора/ и адвоката. да не си мислите, че ще се минат. Врътки всякакви и длъжниците пак ще реват здраво, ама кой да се сети... танту за кукуригу...
Няма да става толкова лесно, трябва разходът да бъде действително направен и осчетоводен, тези монополи в по-голямата си част са собственост на общините, върху тях като общински дружества има контрол от страна на тези общини. Самият адвокат също ще трябва да декларира доходи и те да са реални. В момента се правят такива наемания на адвокати от страна на банки и монополисти, независимо че имат юрисконсулти, но когато става въпрос за големи вземания и там хонорарите наистина се плащат.Така че промяната ще има възпиращ ефект спрямо по-малките вземания, с разноските за събирането на които се тормозят потребителите.
32
Кво жалиш?
|
нерегистриран
14 януари 2017, 15:59
3
0
До коментар [#3] от "нерегистриран":
Щом сте казали А, кажете и Б. Отметете Законът за частните съдебни изпълнители! Такова измутряне и погазване на правата на хората, произвол на действията, липса на възможност да се защитиш и жалиш повечето действия на мутрата може да бъде спряно със забраната на частните измутрени мутри.


Това, че нямаш възможност да жалиш, за да бавиш, не е голяма загуба за правото.
31
На село
|
нерегистриран
14 януари 2017, 15:46
1
-1
До коментар [#12] от "жичко":
Моля всички нещастни длъжници и още по=нещастните им адвокатчета, ако обичат да си стегнат багажа и да отидат там, където ще им е по-добре да са длъжници... веднага ако може.Само ревете как било насам натам, ами идете там да ви видим сеира.


Само да променят и подсъдността, и отиваме на спокойствие в Силистра.
30
ЛЕНИН
|
нерегистриран
14 януари 2017, 06:34
4
-1
Щом казваме браво, че за имислени неустойки и/или сметки на мобилен оператор, топлфикации и т. н. от 30 лв ще плащаме 6-7 пъти повече, щом мразим всичко "частно", което всъщност издържа държавата и ни плаща заплатите и пенсиите, щом ни е толкова къса паметта, че да възхваляваме тези, които ограбиха България и хората, създадоха монополите и олигархията, щом не виждаме популизма, лъжата и демагогията, щом постоянно гледаме в паничката на другия и се чудим как да му я изпразним, ние заслужаваме съдбата си на най-бедния и нещастен народ в ЕС!
29
точно така е
|
нерегистриран
13 януари 2017, 21:43
5
-1
Ами то това е идеята бе, ще си сложат техни хора адвокати /бившите юрисконсулти/ и ще им пишат в договора за правна защита и съдействие, че възнаграждението е платено и хайде пак в заповедното производство за дълг 20 лв. - 300 лв. адвокатско възнаграждение, и в исковото още толкова, не е толкова сложно, а после като тръгнат да ги събират ще си го делкат монопола /колектора/ и адвоката. да не си мислите, че ще се минат. Врътки всякакви и длъжниците пак ще реват здраво, ама кой да се сети... танту за кукуригу...
28
Не е точно така
|
нерегистриран
13 януари 2017, 18:37
3
-2
При водене на дело от юридическо лице - монополист , лихвар , и т.н. той ще трябва да се примири че ще вземе едиствено претенцията , такси и експертизи . Вече шанса да му присъдят безумни разноски от 600 лв. на за заповедното и исковото клони към 30-50 лв. АКо си наеме адвокат трябва да плати и то здраво , за тия 20 лв. претендирани , като никой не знае накрая какво ще излезе .Отделно че за по лесно адвокати ги придставяват без хонорар и си искат юристконсултски . Дълбоко се съмнявам някой дето стриже и мухите за по ниска себестойност , ще се бръкне за адв. хонорар .Особенно ако има няколко случая като твоя дето за претендирани 50 лв. са му натресли 1200 лв. разноски заедно с изпълнителното . Тъй че промяната си е много , много хубава .
27
|
нерегистриран
13 януари 2017, 18:12
8
-2
До 18:

Почитания, колега, ама вярвате ли си, че монополистите ще тръгнат да уволняват юрисконсултите си? Не виждам логика, дори никакава. Та нали вземанията са си същите и трябва да се събират. Какво общо има забраната за арбитраж по потребителски спорове с Вашата прогноза? За заповедните трябва юрисконсулт, за исковите - също. В противен случай трябва да минат на адвокат и ще им излезе солено. Нито пък юрисконсултите ще побягнат към адвокатурата, където твърда заплата няма. Проблемът е, че ще задръстят големите районни съдилища, а за Софийския не ми се мисли. И на длъжниците няма да помогнат много, да не се окаже ефектът обратен. Дело с адвокатски разноски е по-скъпо от арбитража, само дето ще бавят с години. И дори колеги да работят срещу бъдещо заплащане, накрая сметката пак ще дойде при клиента при загуба на делото. Само да споделя последен опит. По заповедно на "Топлофикация" за сметка от 30-ина лева и лихва от няма и 5 лева длъжникът възразил. При мен идва щерката в последния момент на срока за отговор на ИМ. Питам я сигурна ли е, че иска да водим дело, а тя: "Еми квото решите, нищо не разбирам. Знам само, че ще натоварят майка ми с поне 1000 лв. за юрисконсулт и експертизи". Реших да рискувам и спечелих - доволна, но с триста мъки плати половината от хонорара и отлага вече двайсет път. В понеделник, другата седмица, на заплата... Да, ама по ТР-то от 2013-а недоказани разноски не се присъждат и не ги присъдиха. И съответно ако не доплати, няма да обжалвам в частта за разноските. Как да им влизаш на такива в положението, остави ги с кеф да ги ожулят. Кюстендилското чудо прави пълни дивотии, ама да е в защита на длъжника. Е, няма как да стане - безплатен обяд няма.
26
...
|
нерегистриран
13 януари 2017, 10:17
5
-4
И аз да поздравя депутатите.
Направиха добро за "малкия " човек.


Парламентът в последните си дни в случая може да се гордее с лебедовата си песен-тези законови изменения.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно